HC Energie Karlovy Vary

Po boji končí Žraloci druzí

Byla to bitva jak se patří, ale vyhrát může jen jeden. Sledge hokejové superfinále ve Zlíně nabídlo perfektní podívanou, do které lépe vstoupili borci ze západu Čech. Jenže ačkoliv se první třetina odehrála prakticky na jednu branku, vytěžit z převahy dokázali karlovarští Žraloci pouze jedinou trefu. Ve druhé periodě domácí ožili a dvěma slepenými brankami otočili skóre. Další gól už přes maximální úsilí i dobré šance na obou stranách nepadl, a tak sledge hokejisté Zlína oslavili obhajobu mistrovského titulu. Karlovy Vary přidaly do své bohaté sbírky stříbro a oproti loňsku si o jednu příčku polepšily.

SHK Lapp Zlín - SKV Sharks Karlovy Vary 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 25. Šafránek (Fojtík), 26. Palát (Z. Hábl, Fojtík) – 15. Geier (Wágner). Rozhodčí: Wesley - Hradil, Mikeš. Vyloučení: 1:3. Využití: 1:1. Diváků: 200.

Zlín: Matoušek – Julina, Z. Hábl, Fojtík, Palát, Stodůlka, Šafránek, D. Hábl, Slováček.

Karlovy Vary: Mach – Hrbek, Nejedlý, Wágner, M. Geier, Forgo, Berger, Karafiát, Kovářík, Haas, Schneider, Janko.

Žraloci se do zápasu o všechno vrhli střemhlav a od úvodu zaměstnávali domácího gólmana Matouška. Ten spolehlivě likvidoval pokusy Bergera, Geiera i Forga, zatímco Mach se obešel bez práce i při důrazném průniku Šafránka k brankovišti. Karlovarští nadále působili aktivnějším dojmem a Matoušek se musel ohánět při přízemní střele Geiera anebo hasit chybu spoluhráčů, které využil k zakončení z kruhu Berger.

Mach si připsal první zákrok až v předposlední minutě třetiny po Palátově pokusu. V čase 14:13 byl vyloučen domácí kapitán Zdeněk Hábl a Michalu Geierovi stačily pouhé čtyři sekundy k využití výhody. Po Wágnerově vyhraném buly vykroužil otočku a prostřelil Matouška. Nejlepší přesilovka ligy opět slavila úspěch, ale hned vzápětí mohlo být vyrovnáno. Zlínští vrhli všechny síly do útoku a Machovi bylo při dvou zákrocích těsně před sirénou pořádně horko.

Přestávka jako by vedoucímu celku uškodila, naopak domácím pomohla zapomenout na nepříliš ideální průběh a obraz hry se najednou obrátil. Zlín hýřil aktivitou a dostával se do šancí, při Palátově dorážce i vysoké střele stejného hráče ještě zvítězil Mach. Stejně tak po přestálém karlovarském oslabení neinkasoval ani po ne zcela povedeném zákroku lapačkou proti Stodůlkovi.

V další přesilovce už se ale obhájci titulu dočkali. Zdeněk Hábl si dojel vlastní sraženou střelu, ze souboje tří hráčů se puk odrazil přesně k volnému Zdeňku Šafránkovi a ten bez problémů vyrovnal. Ba co víc, za pouhých 36 sekund David Palát po buly v pravém kruhu nahodil puk na branku a ten skončil za zády Macha postrádajícího potřebný rozhled. Psychickou výhodu už však domácí celek k navýšení vedení nevyužil, a tak měla rozhodnout třetí třetina.

Během ní začal být na ledě patrný úbytek sil na obou stranách. Přesto vznikly možnosti ke změně skóre. Při třetí zlínské přesilovce pálil zpoza clony Palát, Mach byl na místě. Vzápětí vyslal Hrbek do sóla v oslabení Geiera, ale ten stíhán Z. Háblem přestřelil Matouškovu klec.

Pět minut před koncem základní hrací doby si hosté vybrali čas na poradu a po ní si dokázali vytvořit tlak, který soupeři řešili pomocí zakázaných uvolnění. Mach navíc udržel karlovarské šance nad vodou při skvěle načasovaném úniku Z. Hábla s předávkou střílejícímu Fojtíkovi. Hosté to zkusili v závěru v šesti a s prázdnou brankou, pět sekund před klaksonem se ale z buly u Matouška neodrazil k Nejedlému mezi kruhy puk příhodně, a tak Zlín mohl začít slavit obhajobu. Karlovy Vary po důstojném výkonu získaly stříbrné medaile.

Zápas o třetí místo

Pražská Sparta hostila v Neratovicích Pardubice a musela smazat jednobrankové vedení Východočechů. O exportu bronzových medailí do města na Labi však v prodloužení rozhodl svým druhým gólem Hering.

HC Sparta Praha sledge hokej - SHK Mustangové AUTO IN 1:2 pp (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 41. Z.Krupička – 29. Hering, 48. Hering.