HC Energie Karlovy Vary

Energie v Jihlavě na body nedosáhla

HC Dukla Jihlava - HC Energie 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Již páté barážové utkání čekalo Energii v pátek na kluzišti Dukly Jihlava, se kterou si Karlovy Vary poradily v úvodním kole. Tentokrát to však energetici lehké neměli. V opatrném a vyrovnaném utkání se Dukle podařilo vsítit první branku a po Rachůnkově vyrovnání šla ve druhé třetiny do vedení znovu. A tento náskok už domácí uhájili. Energetici tak nedokázali své venkovní prokletí zlomit a barážová skupina se ještě víc zamotává.
Tipsport extraliga, BAR5, pá 8.4.2016
Jihlava
Karlovy Vary
2:1
1:1, 1:0, 0:0
Branky a nahrávky: 5. Seman (Diviš, Kaláb), 35. Prokš (Jícha) – 14. Rachůnek (Marosz). Rozhodčí: Horák, Šír – Gebauer, Tošenovjan. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:0. Diváci: 2834. Střely na branku: 27:28. Zblokované střely: 10:16. Hity: 9:8. Vhazování: 27:34. Průběh utkání: 1:0, 1:1.
Jihlava: Škarek – Kaláb, Dobrovolný, Štebih, Zadražil, Bilčík, Grebenyuk, Parýzek – Důras, Skořepa, Jergl – Březina, Seman, Diviš – Kolář, Jícha, Prokš – Mrňa, Anděl, Malec. Trenér: Petr Vlk
Karlovy Vary: Závorka – Sičák, M. Rohan, J. Tomeček, Bičánek, Dvořák, Gulaši, Weinhold – Huna, Skuhravý, Vachovec – V. Tomeček, Kůs, Koblasa – Svoboda, Marosz, Rachůnek – Gorčík, Vrána, T. Rohan. Trenér: Karel Mlejnek

Komentář k utkání

Úvodní třetina zápasu mezi Duklou a Energií nabídla v úvodním dějství poměrně svižnou podívanou. Již v polovině druhé minuty zkoušel Březina dvakrát štěstí střelou z pravého kruhu, ovšem pokaždé těsně minul vzdálenější tyč. Na druhé straně rozvlnil Koblasa pokusem z velkého úhlu z levé strany boční síť branky. Během čtyř zápasů baráže sehrála Dukla několik přesilových her, ovšem ani jednou se neradovala. Proti Varům již tuto nepříznivou šňůru zlomila. Diviš si to z pravého rohu namířil za branku, před gólmanem našel zcela volného Filipa Semana a proti jeho střele z první byl Závorka lapačkou téměř bez šance. Dvě minuty poté dojel Jergl skákavý puk. Už to vypadalo, že se do kusu pryže opře z první, ovšem sklepl si jej na hůl a zkusil dát mezi betony gólmana, který je sklapl včas.

Hosté naopak svojí přesilovku v prvním dějství nevyužili. Škarkovi mohlo zatrnout jen při střele Gulašiho, kterou tečoval jeden z hráčů Dukly těsně vedle levé tyče. Vyrovnání hostů přišlo na začátku čtrnácté minuty a také po pohledné akci. Tomáš Rachůnek přenechal na pravém kruhu puk Maroszovi a najel si k levé tyči domácí svatyně, kde mu stačilo do přesné přihrávky pouze strčit hokejku - 1:1. V závěru první dvacetiminutovky mohli domácí strhnout vedení na svojí stranu. Diviš si všiml před brankou volného Březiny, kterému v rozhodující chvíli přeskočil kotouč hokejku. V obdobné situaci byl za pár vteřin sám Diviš, jehož našel Mrňa, nicméně vedl si stejně.

Na konci třetí minuty druhého dějství se při hře čtyři na čtyři dostali domácí do přečíslení tři na jednoho. Mrňa vzal situaci na sebe, ovšem Závorka si prostor u horního rohu bližší tyče pohlídal. Březina to nedlouho poté znovu zkusil ze svého oblíbeného pravého kruhu, jenže i tentokrát těsně minul branku. Po nevyužité přesilovce Dukly zahrozila i Energie. Skuhravý dostal v útočném pásmu hodně prostoru, po pravé straně si to namířil přímo k brance, odkud vystřelil a Škarek jeho pokus vyrazil. V další akci hostí si na gólmana nepřišel střelou z mezikruží ani Kůs. Muž v masce Dukly vychytal také Vránu. Útočník čtvrté lajny si na něj nepřišel po tom, co se zblízka protáhl před branku a hned poté ani bleskovou dorážkou.

Když se neprosadil ostrou od modré ani Tomeček, kterou Škarek vyrazil pravým betonem, udeřilo na druhé straně. Marek Prokš získal u mantinelu puk, kličkou oklamal obránce a střelou z pravého kruhu propálil Závorku. Rozhodčí se šli o jeho gólu ještě poradit, protože puk se rychle odrazil od zadního oblouku tyče hodně rychle ven z branky. Závěr třetiny přinesl ještě tři slibné akce. Nejprve dali domácí spoustu prostoru Koblasovi, který si najel mezi kruhy a těsně minul levou tyč. Na druhé straně Andělova střílená přihrávka projela kolem Kolářovy hokejky vedle pravé tyčky. V dalším přečíslení, tentokrát dva na jednoho, se Mrňa stahovačkou zbavil obránce, tváří v tvář však Závorka udržel svému týmu jednogólový deficit.

Hned po minutě a půl třetí části se před branku Škarka natlačil Svoboda, neměl ale kudy poslat puk k levé části branky. Dorážka Koblasy do již dlouho posunuté klece byla zbytečná. Varským příliš nepomohla ani přesilovka, naopak Dukla ujela v oslabení v situaci dva na dva a Závorka na poslední chvíli schoval do lapačky bekhend Koláře. Stále tak platilo, že červenožlutí v letošním play-off nedostali gól v oslabení. Srovnat mohly Karlovy Vary na začátku 51. minuty. Po obrovské minele v rozehrávce se sám na branku řítil Huna, aby jeho střelu zblízka vyrazil Škarek lapačkou. Marosz o čtyři minuty později mířil bekhendem zblízka mimo. Stejný hráč nevyzrál na domácího gólmana ani na konci šestapadesáté minuty, kdy přejel téměř celé pásmo a schoval pokus centra třetí lajny hostí z mezikruží do lapačky. Jihlavě hodně zatrnulo minutu a půl před koncem, protože několikrát tečovaná rána Gulašiho projela těsně vedle pravé tyčky. Varští poté zkusili hru bez gólmana a málem na ní doplatili, když domácí dopravili puk do opuštěné klece, ale sudí po poradě gól neuznali, jelikož byl dosažen vysokou holí. Červenožlutí přesto zápas dotáhli ke třem bodům a zdramatizovali tabulku prolínací soutěže.

Ohlasy trenérů

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Jsme určitě spokojenější. Poučili jsme se z předchozích barážových zápasů. Šli jsme za vítězstvím daleko více než hostující tým. Od samého začátku jsme byli lepším týmem, což se potvrdilo. I když Vary srovnaly na 1:1, tak na hráčích bylo vidět odhodlání strhnout zápas na naší stranu, což se podařilo. Tři body po právu, znovu musím říct, po právu, zůstaly doma.

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary: První třetina byla vyrovnaná jak na střely, tak na skóre, akorát Jihlava dokázala využít přesilovou hru. Ve druhé třetině jsme tahali za kratší konec. Jihlava byla lepší, měla větší poměr střel, byla produktivnější a dala gól na 2:1. My jsme chtěli v poslední třetině minimálně srovnat. Byli jsme aktivní, ale nedostali jsme se do tolika šancí a nebezpečných situací, jak bychom si sami představovali. Měli jsme jednu výraznou šanci, náš hráč jel sám na branku, ale neproměnil jí. Bohužel nám nevyšla ani závěrečná power-play.

Související články