HC Energie Karlovy Vary

Bilance litvínovských ztrát po nájezdu Energie: Šlégr, tři body, první místo v tabulce

K a r l o v y  V a r y - Karlovy Vary, které se namlsaly plného bodového zisku z víkendu, nedopřály důstojnou rozlučku Jiřímu Šlégrovi, který dnes odehrál pravděpodobně poslední utkání za Litvínov. Právě díky této skutečnosti byl tento zápas středem zájmu fanoušků severočeského města a stejně tak sdělovacích prostředků. Hráči Energie ale chtěli potvrdit zlepšenou formu a to se jim povedlo, když porazili žlutočerné 3:1 po třetinách 0:1, 1:0, 0:2.
Český Telecom Extraliga, 10. kolo, út 8.10.2002
Litvínov
Karlovy Vary
1:3
32. Havel (Říha) - 12. Kverka (Hašek, Košťál), 45. Svoboda (Skuhravý, Němčický), 53. Balázs (Polák, Bacul). Rozhodčí: Šindler - Kareš, Bláha. Vyloučení: 5:10. Třetiny: 0:1, 1:0, 0:2. Diváci: 6010.
Litvínov: Pinc - Kuntoš, Hranáč, Kroupa, Ťupa, Nosek, Šlégr, Gýna - Klíma, Alinč, Klobouček - Stavenský, Šulc, Prorok - Trávníček, Martinec, Gombár - Havel, Říha, Sklenička
Karlovy Vary: Kučera - Topoli, Mádl, M. Hlavačka, Krajíček, Bauer, Rodin - Svoboda, Skuhravý, Němčický - Hašek, Kverka, Košťál - Polák, Bacul, Balázs - Tvrdek, Pavliš, Kraus

Komentář k utkání

Dříve, než střetnutí začalo, utichl šum na celém stadionu, protože se držela minuta ticha za zesnulého bývalého dlouholetého funkcionáře HC Chemopetrol - pana Jaroslava Husníka. A nemělo to být poslední oněmění litvínovského publika. Už první třetina totiž napověděla, že loučení „Gumy" Šlégra, nebude z nějšťastnějších. Litvínov v ní totiž hrál osm minut v přesile o jednoho muže, ale žádnou výraznou šanci si nevypracoval. Ani Karlovy Vary svou první přesilovou hru nevyužily. Vše ovšem napravil po krásné kombinaci Kverka, který střelou k tyči nedal přemisťujícímu se Pincovi šanci. Později jel Košťál sám na Pince, objel ho, ale místo prázdné brány trefil tyč!

Druhou třetinu začali hosté přesilovou hrou, ovšem zahráli ji velmi špatně. Mnohem více jim svědčila hra proti kompletnímu Litvínovu, který dostávali stále více do úzkých. Nejdříve to byl Němčický a po něm i Balázs, který měl velkou šanci po chybách domácí obrany. Energie velmi dobře bránila střední pásmo a žlutočerní na to neuměli odpovědět. Po vyloučení Krajíčka se Chemopetrol dostal do několika slibných příležitostí. Po skončení početní výhody tento tlak zužitkoval Havel, který dorazil puk po střele Říhy. Veliký aplaus poté sklidil i Marek Pinc, který robinzonádou kryl gólovou střelu Martina Hlavačky do prázdné branky.

Třetí část hry začala podobně jako ta druhá šancí Němčického, který nepřehodil ležícího Pince. Prvně jmenovaný si ale náladu spravil vzápětí. To když ideálně našel Svobodu, který přes obránce Šlégra zblízka vstřelil, jak se později ukázalo, vítězný gól Karlových Varů. Domácí to nabudilo ke zvýšené aktivitě. Hosté se bránili jen za cenu série vyloučení. Litvínov hrál dvakrát přesilovku 5 proti 3. První trvala 47 sekund a ta druhá dokonce 1 minut a 21 sekund!! Obě ovšem zůstali nevyužity. Když pak karlovarští hráli po dlouhé době opět v plném počtu, vstřelili díky Balázsovi třetí branku. Litvínov si už další pořádnou šanci nevypracoval a připsal si tak první domácí porážku v poměru 1:3.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Hübl (asistent Litvínova): Nedokázali jsme se vypořádat s obranným systémem soupeře. Klíčovým momentem byl gól na 1:2, pak už jsme se nedostali k nátlakové hře a hosté zaslouženě vyhráli. Výborně jim zachytal Kučera.

Jan Votruba (Karlovy Vary): Přijeli jsme do Litvínova s tím, že hrajeme proti vedoucímu mužstvu a nemáme co ztratit. Hráli jsme ve velmi pozorně v obraně a v závěrečné třetině ze dvou rychlých protiútoků jsme dali rozhodující branky. Navíc rozhodlo to, že domácí neproměnili přesilovku pět na tři. Vítězství ale nepřeceňujeme. Výborný byl Kučera v brance, který to na Litvínov umí.