HC Energie Karlovy Vary

Vladimír Sičák: Fanouškům děkuji, sami jsme jim moc nepomáhali

Do posledního zápasu sezony nastoupili Karlovarští velmi dobře, z první třetiny si odnesli čtyřbrankový náskok, ale druhá perioda tak šťastná nebyla. Slavia dokázala otočit výsledek, a tak KV Arena poprvé v baráži zažila domácí porážku. U páté branky si poslední bod v sezoně za asistenci připsal Vladimír Sičák.

Vláďo, měli jste velmi povedený vstup do zápasu, vstřelili jste čtyři branky v první třetině, proč to tedy nevyšlo?
Myslím, že to rozhodla naše celoročně špatná druhá třetina. Už od začátku se nám druhá část vůbec nedaří, dostáváme mnoho gólů. To se také potvrdilo v tomto zápase. Myslím si, že to nebylo naší nervozitou, spíš naší laxností. Dokázali jsme se dostat do vedení na 5:4, měli jsme uhrát vítězství, to se bohužel nepovedlo.

Co podle vás rozhodlo o tom, že extraligu obhájíte?
To, že jsme dokázali vyhrávat na domácí půdě. Domácí zápasy byly základem všeho. Říkali jsme si, že domácí zápasy musíme vyhrávat, stačil by nám jeden vyhraný zápas z venku, a to většinou znamená, že se tým v extralize udrží. To se nám povedlo, až na tento zápas proti Slavii. Chtěli jsme v neděli vyhrát pro fanoušky, což se nepodařilo. Důležité je, že Energie zůstala v extralize.

Myslíte si, že zlomovým momentem byla výhra na Slavii?
Jednoznačně ano. Slavia potom začala prohrávat, nedokázala se na nás dotáhnout. Ještě bych možná přidal domácí zápas s Litvínovem. Potřebovali jsme vyhrát a vyhráli jsme. Také nám hodně pomohla Jihlava.

Dokázal jste si před sezonou představit, že dospějete až do baráže?
Já jsem si to nepřipouštěl. A když se to stalo, řekli jsme si, že musíme jít dál. Jsme profesionálové a nepřipouštěli jsme si, že bychom mohli spadnout.

Brali jste play-out jako přípravu na nadcházející boj o extraligu ?
Od začátku play-out bylo skoro jasné, že se baráži nevyhneme. Kdybychom se možná na začátku chytli a vyhrávali cokoli, tak by to dopadlo jinak. Měli jsme velkou bodovou ztrátu. Hraje se pouze šest zápasů, a to je velmi náročné. Například Litvínov si nevedl špatně a stejně nakonec šel do baráže s námi. Vítkovice s Pardubicemi měly více bodů a pohlídaly si to. My jsme takové štěstí neměli.

V základní části a play-out se vám nedařily domácí zápasy. To byl jeden z rozdílů oproti sezoně předešlé...
S tím souhlasím. V loňské sezóně se nám dařily domácí zápasy, ale venku to nebylo to pravé ořechové, letos to bylo naopak. Dokázali jsme získat body ve venkovních utkáních a doma ne. Ono je to strašně těžké nějak hodnotit. Dalo by se říct, že jsme celou sezonu prohrávali. Skončili jsme opravdu špatně. Jsme rádi, že jsme extraligu v Karlových Varech zachránili. Raději bych se díval pozitivně na to, co bude v příští sezoně. Určitě přijdou nějaké změny, něco se tu udělá a budeme pokračovat lépe.

Už přípravné zápasy napověděly, že sezona 2015/16 nebude bez problémů. Souhlasíte?
O přípravných zápasech se říká, že to je opravdu jen příprava na sezonu. Zápas od zápasu by se tým měl zlepšovat, bohužel u nás to vidět nebylo. Řekl bych, že to pořád bylo jen horší a horší. A dá se říct, že už příprava vypovídala o tom, že to v té sezoně nebude úplně ono.

Nyní vás čeká dovolená, co bude následovat po odpočinku?
Já jsem rád, že se vrátím do Budějovic. Nikam na dovolenou nepojedu, má dovolená bude to, že budu odpočívat na baráčku a nebudu dělat vůbec nic (smích). Měsíc si doopravdy odpočinu. A někdy během května by se mělo všechno rozhodnout. Uvidíme, kdo se tu sejde a kdo ne. Já tu mám ještě na rok smlouvu, tak budu doufat, že si mě tu budou chtít nechat.

Když je sezóna za vámi, co byste chtěl vzkázat fanouškům?
Chtěl bych jim poděkovat za to, jak nás jezdili podporovat. Na Slavii přijelo mnoho fanoušků a opravdu fandili, byli hodně slyšet, za to jim moc děkuji. Já vím, že jsme jim v sezoně příliš nepomáhali, je těžké fandit v těžkých chvílích. Jak se říká, pravý fanoušek se ukáže.

Díky za rozhovor!

Související články