HC Energie Karlovy Vary

Radim Matuš: Je to pro mne nová výzva

V pondělí se konal první trénink karlovarské Energie na ledové ploše, ke kterému se přidal i rodák z Uherského Brodu Radim Matuš. Ambiciózní útočník doufá ve vzestup karlovarských výsledků: „Doufám, že to budou nejvyšší příčky a mým přáním je, aby si Karlovy Vary zahrály play-off,“ uvedl Matuš po svém prvním tréninku v novém působišti.

Radime, jak se zrodil váš přestup do Energie?
Do Třince začalo přicházet hodně hráčů. Hráči, kteří nastupují za Třinec, mají velká jména. S agentem jsme došli k názoru, že by bylo dobré sehnat nějaké hostování do extraligy. Bylo to lepší, než čekat na to, že mě pošlou do první ligy do Frýdku Místku. Ta šance byla opravdu velká. Tak jsme tedy po domluvě s agentem začali něco shánět. Nakonec se přestup dojednal s panem Kverkou. Zájem byl jak z mé strany, tak od Energie. A jsem rád, že to tak dopadlo.

Jak se těšíte na nové angažmá?
Strašně moc se těším. Zažiji opět něco nového. Je to pro mne nová výzva. V Třinci jsem odehrál velkou část své dosavadní kariéry. Od 13 let jsem bydlel sám na hotelu, takže se tam cítím víc doma, jak místě mého narození. Tam jezdím už jen za rodinou, ale jako domov spíš považuji Třinec.

Jaké jsou vaše pocity z týmu?
Je to hodně mladý kádr. Já osobně z toho mám dobrý pocit, myslím si, že budeme dobrá parta. Myslím, že když je mladší tým, tak si hráči spíš vyhoví. Mně se hraje špatně se staršími hráči, protože k sobě nemáme tak blízko. Tady jsem poznal za ten jeden den Vencu Skuhravého, ten je naprosto bez problému a super člověk. Myslím si a doufám, že tu nebude vůbec žádný problém s partou. Nyní se to podle mne už dost ukazuje. Snad to přeneseme i na led.

Setkal jste se zde s hráči, se kterými jste hrál v mládežnických kategoriích?
Ano, samozřejmě. Například se Stloukym (Petr Stloukal), s tím jsme se potkali asi v kategorii U20. Dál třeba se Šejdem (Petr Šidlík), s Denisem Kindlem, ten je také z Třince. Takže úplně do neznáma nejdu. Například Vencu Benáka znám ještě z dětství.

Jaké byly vaše první dojmy z pana trenéra Tlačila?
Pamatuji si, že když jsem byl v dorostu, tak v Třinci nějakou chvilku trénoval. Nevěděl jsem, co od něj čekat, neznám ho vůbec osobně. Znal jsem ho jen z vyprávění. Ale je na něm vidět, že je opravdu velmi motivovaný. Chce z nás vyždímat to nejlepší. Žádné negativní pocity z něj nemám, spíš naopak. A doufám, že ani nic špatného nepřijde.

Jaké budou vaše cíle v sezoně 2016/17?
O tom jsme ještě nemluvili. Nemám rád porážky, jsem spíše vítězný tip. Mé cíle jsou vždy hodně vysoké. Budeme se snažit Energii vytáhnout tam, kde by měla být. Doufám, že to budou nejvyšší příčky a mým přáním je, aby si Karlovy Vary zahrály play-off. Což bude zřejmě jeden z našich cílů, pokud se tam dostaneme, tak to bude skvělé.

Budou pro vás zápasy s Třincem emotivnější?
Řekl bych, že asi ano. Bude to pro mne trošku zvláštní, protože jsem tam strávil kus svého hokejového života. Musím říct, že se na ty zápasy šíleně moc těším. Když jsem už věděl, že nastoupím za Energii, tak jsem se díval, kdy nás čeká zápas s Třincem. Už to vím, bude to 18.9. na venkovní půdě. Zřejmě to bude pro mne opravdu hodně peprné.

Díky za rozhovor!