HC Energie Karlovy Vary

President Cup: Neúspěšná sobota. Mladší dorost dvakrát prohrál

Druhý den pokračoval prestižní turnaj mladšího dorostu v Třinci. Energetici se nejprve v posledním zápase základní skupiny President Cupu utkali s CSKA Moskva, na soupeře však nestačili a podlehli vysoko 1:7. V úvodním duelu o konečném umístění se pak svěřencům trenéra Kovky nepodařilo přehrát lotyšské Dinamo Riga a po porážce 2:5 budou hrát v neděli o 7. místo.

HC Energie Karlovy Vary – CSKA Moskva 1:7 (0:5, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 38. Korčmaroš (Křemen) / 9. Muchanov (Gundyrjev, Šaposnikov), 13. Šebjakin (Gundyrjev), 15. Bucajev (Chulapov, Andrejev), 20. Andrejev (Abraham), 20. Šebjakin (Muchanov), 26. Černyj (Guskov), 37. Arbuzov.
Rozhodčí: Majetný – Mareček, Pavlík. Průběh zápasu: 0:7, 1:7.

Závěrečný zápas ve skupině proti favorizovanému moskevskému CSKA svěřencům trenéra Jiřího Kovky nevyšel. Proti dosavadním suverénům turnaje se mladí energetici drželi devět minut, když brankář Kovářík postupně zlikvidoval šance Chalupovova i velké sólo Nikišina na začátku deváté minuty. Skóre se tak poprvé měnilo v čase 08:41, kdy po velkém závaru před karlovarskou brankou dotlačil puk za Kováříkova záda Grigorij Muchanov.

Do dvougólového vedení se Rusové dostali o necelé čtyři minuty později. Nepříjemnou střelu Gundyrjevova karlovarský brankář neudržel a nikým nehlídaný Daniil Šebjakin jen doklepl kotouč do odkryté klece. Na konci 14. minuty se rudoarmějci radovali ze třetí branky v Kováříkově síti, ta však nemohla být pro hru vysokou holí uznána.

Vše si tak hráči ruského celku vynahradili o půl minuty později, kdy nahození Andrejeva našel mezi kruhy Daniel Bucajev a střelou z otočky překonal gólmana karlovarského dorostu. Když už se zdálo, že energetici udrží manko na svého soupeře ve výši tří branek, přišla poslední minuta. Na jejím začátku, přesně v čase 19:09, se po velkém tlaku Rusů prosadil krásnou střelou od modré čáry Gleb Andrejev, po níž skončil puk přesně v horním růžku Kováříkovy svatyně. O 34 sekund bylo na střídačce našeho týmu ještě o něco pochmurněji. Muchanov protlačil kotouč na brankoviště, kde si důrazný Daniel Šebjakin došel pro svou druhou branku v zápase.

Energetici měli šanci na snížení hned zkraje druhé části, jenže vyloučení Guskova potrestat nedokázali. Daší možnost početní výhody se naskytla karlovarským mladíkům na konci pětadvacáté minuty, jenže kotouč naopak skončil v jejich síti. Guskov ujel obraně soupeře, předložil puk před branku, kde již číhal Alexandr Černyj, který zvýšil jž na 6:0 pro CSKA. Hra se poté na dlouhé minuty uklidnila a na další gól tak diváci v třinecké malé hale čekali více než deset minut.

V polovině 37. minuty Karlovaráci znovu dostali možnost zahrát si přesilovou hru, jenže jedenáct vteřin po jejím začátku opět inkasovali proti oslabenému soupeři. Jegor Abuzov se protáhl po levém křídle a střelou od mantinelu překonal brankáře Kováříka. Čtyři vteřiny po sedmé brance šli Rusové po faulu Guskova do tří a toho už dokázali energetici využít. Křemen nabil na levý kruh Janu Kočmarošovi a ten pohotovou střelou do horního růžku překonal Skotnikova.

Závěrečná část již rozhodnutého duelu nepřinesla vážnějších okamžiků. Na přelomu sedmačtyřicáté minuty sice karlovarští mladší dorostenci putovali po vyloučeních Stejskala a Rozhona do tří, 51 sekund trvající dvojnásobné oslabení ale dokázai přečkat bez gólové újmy. Skóre se tak málem znovu měnilo přesně v polovině 53. minuty, kdy se Chulapov s Abrahemem propracovali až ke Kováříkově brance, druhý jmenovaný však z pravého křídla trefil pouze tyč!

Třetí třetina nakonec nepřinesla žádný gól ani na jedné straně, přestože moskvané měli především v jejím závěru několik dobrých šancí. Na začátku 58. minuty nevyužili Rusové přečíslení dvou proti jednomu, když Daniel Šebjakin odmítl možnost zkompletovat hattrick a svou střelou trefil brankáře Kováříka. O několik sekund později se znovu blýskl Kovářík, který se stačil přesunout proti ráně Guskova.

HC Energie Karlovy Vary – Dinamo Riga 2:5 (0:1, 1:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 14. Brikmanis (Biškins, Polcs), 22. Polcs (Milbergs), 37. Biškins (Polcs, Vilcinš), 53. Biškins, 56. Rudzitis (Grundmanis) – 36. Křemen (Novotný), 53. Křemen (Benda).
Rozhodčí: Libiger - Majetný, Mareček. Průběh zápasu: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:5.

Poslední zápasy ve skupinách odsoudily mladé energetiky do bojů o pořadí na pátém až osmém místě. Jako třetí celek skupiny hrající v malé třinecké hale se v prvním zápase o konečné umístěni utkali svěřenci trenéra Jiřího Kovky se čtvrtým celkem druhé skupiny, lotyšským Dinamem Riga.

Začátek zápasu se nesl v trochu nervózním duchu a oba týmy hned ve třetí minutě hrály oslabeny o jednoho hráče, nicméně při hře ve čtyřech se ani za jednou z branek červené světlo na znamení gólu nerozsvítilo. Na začátku deváté minuty mohli poprvé udeřit mladí Lotyši, jenže Prohorenko sám proti Bednářovi neuspěl. Skóre se tak měnilo o pět minut později, kdy Riga po velkém tlaku před karlovarskou brankou otevřela skóre. Biškins našel na modré čáře volného Arturse Brikmanise, jenž tvrdou střelou trefil levou tyč a od ní zamířil puk za Bednářova záda.

Úvod druhé periody zastihl hráče karlovarské energie myšlenkami zřejmě ještě v šatně. Jedenašedesát sekund po zahájení hry totiž Dinamo udeřilo podruhé, když Rudolfs Polcs využil přihrávky Milbergse a povedenou ranou vymetl horní růžek karlovarské klece. Karlovarští poté měli možnost několika přesilových her, včetně té dvojnásobné, ale ani jednu ze šancí nedokázali využít. Udeřit tak krátce po polovině zápasu mohli znovu hráči Rigy, kdy se Grundmanis jal sám zakončovat přečíslení dvou proti jednomu a i když Bednářovi po jeho ráně puk vypadl, kotouč za jeho zády nakonec neskončil.

Energetici se vrátili do hry při hře ve čtyřech. V čase 35:37 nahodil Novotný z rohu hřiště kotouč před Bruverisovu branku a Adam Křemen dostal puk za záda lotyšského gólmana. Karlovarští dorostenci se však ze snížení radovali přesně 67 vteřin, když Polcs vysunul do brejku Aleksandrse Biškinse, jenž si položil Bednáře a střelou do opuštěné klece zvýšil na 3:1.

Do třetí části vstupovali karlovarští mladíci s odhodláním s výsledkem ještě něco udělat. Ve 44. minutě se mrštný Jiskra prosadil proti o hlavu vyšším protihráčům, když společně s Korčmarošem pořádně zavařili lotyšské obraně. Bruveris při jednom ze svých zákroků odklouzal až mimo své brankoviště, jenže Jiskra místo odkryté klece trefil pouze břevno! Zvýšit na rozdíl tří branek mohli Lotyši v polovině 50. minuty, Polcs přehrál ve středním pásmu Matouška, pronikl do útočné třetiny, kde našel volného Briškina, jenž však rovněž trefil pouze brankovou konstrukci.

Změnu ve skóre tak přinesla až třiapadesátá minuta a to hned dvojnásobnou. Na rozdíl jediného gólu snížil v čase 52:05 Adam Křemen, který využil dobré práce Bendy a prostřelil podruhé v zápase Bruverise. Radost energetiků ale měla jepičí život. Přesně o půl minuty později totiž ujel karlovarské obraně Alexandrs Biškins, jenž si pohrál s Bednářem a našel volné místo mezi betonem tyčkou. Definitivní pojistku pak Dinamo přidalo na začátku 55. minuty. Grundmanis našel před brankou volného Bertse Rudzitise a ten našel mezírku mezi betony gólmana Bednáře.