HC Energie Karlovy Vary

Starší dorostenci přehráli Spartu

SD: HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 4:3 (1:0, 1:1, 2:2)
Karlovarští starší dorostenci se v sezoně podruhé představili na domácím ledě. Proti Spartě začali velmi dobře, když se dokázali dostat do dvoubrankového vedení. Vlastními chybami v přesilových hrách ale umožnili energetici soupeři dostat se opět do hry. Zápas gradoval až na samotném konci třetí třetiny, kdy vítězný gól dokázal vstřelit Otakar Šik a udržet plný bodový počet na domácím ledě.
Extraliga staršího dorostu, 5. kolo, pá 16.9.2016, KV Arena - tréninková hala
Karlovy Vary
Sparta
4:3
1:0, 1:1, 2:2
Branky a nahrávky: Šik (Zavřel, Cankov), 30. Bečka (Prošek), 44. Hotěk (Kořán, Slabý), 57. Šik – 33. Kropáček, 50. Šiškolák (Pavel), 56. Schwamberger (Vízner, Čech). Rozhodčí:Zubzanda – Coubal, Fiala. Vyloučení: 3:10. Využití: 1:0. V oslabení: 0:2. Diváci: 75. Střely na branku: 30:28.
Karlovy Vary: Beran – Kořán, Přibyl, Štaif, Kala, Ptáček, Cankov, Zavřel – Šik, Bečka "C", Prošek, Petrov, Halberštát "A", Holub, Hotěk, Slabý, Tlačil, Hudečka, Štastný, Habr
Sparta: Škorpík – Haš, Hanuš, Vízner "C", Hadamczik – Vorobjev, Kropáček, Šišolák, Pavel, Švarc, Čech, Schwamberger, Nacházel, Dani, Vitouch, Gnusin

Komentář k utkání

První třetina začala v režii energetiků, kteří začali mnohem aktivněji od první minuty. Zápas pokračoval ve vysokém tempu. Více toho dokázali využít domácí, když se v sedmé minutě dokázal po perfektní souhře domácích borců Cankova, Zavřela a autora gólu Otakara Šika, který po překonání středního pásma nijak nelenil a na modré čáře prudce vystřelil na bránu Škorpíka. Vzápětí přišlo první vyloučení na straně domácích, kdy se provinil Jiří Hudečka sekáním. Po dobu přesilové hry Sparty měl největší šanci Vojtěch Kropáček, ten byl však zablokován obranou domácích. Hra se začala po první gólu stupňovat. To se projevilo i na počtu vyloučených. Nejdříve si odseděl dvě minuty Jakub Habr, následně Tomáš Vízner a Tomáš Přibyl. Během všech vyloučení neměl ani jeden z týmů navrch a spíše se projevily kvality obou brankářů. Do druhé periody tedy hosté nastupovali se ztrátou a měli mnoho starostí s vyrovnáním.

Druhá část začala ve velmi rychlém podání Sparty, která začala velmi produktivně v útočném pásmu, co se týče střel. Gól se zatím hostům nepodařilo dát. Po úvodních minutách tlaku hostů se do holí znovu opřeli karlovarští dorostenci, kteří znovu zvýšili tempo zápasu a dostali se do útoku. Mezi hráči, kteří se snažili prosadit, se s jistotou zařadil i Prošek, který byl ve velké šanci, ale byl zastaven sparťanskou obranou. Tlak se Energii vyplatil ve 30. minutě zápasu, když se gólově prosadil Jan Bečka, který zavěsil svojí střelu pod víko. Sparta však velice rychle dokázala odpovědět, když ve 33. minutě prosadil Vojtěch Kropáček. Mezi další zajímavé situace patří samostatný nájezd Ondřeje Pavla, který však nevyzrál na brankáře Berana a skóre se tedy neměnilo.

Závěrečná třetina začala opět v podání Energie. Už ve 44. minutě se trefil Michal Hotěk, jenž tečoval střelu od modré, a poslal tak znovu Karlovy Vary do vedení. Následující minuty byly velmi divoké. Po vyloučeních Gnusina, Pavla a Kropáčka si energetici zahráli dlouhou přesilovou hru. Tu však neproměnili. Za to soupeř se projevil velmi aktivně na kotouči. V 50. minutě ve vlastním oslabení dokázal Ondrej Šišolák vstřelit druhý gól Sparty a snížit náskok soupeře. O necelých šest minut později další hráč Sparty skóroval. Tentokrát při vysokém tlaku na bránu srovnal stav Tomáš Schwamberger. Závěr utkání se již schyloval to prodloužení, ale velké překvapení předvedl Otakar Šik, který v čase 56:51 znovu přiblížil Energii k zisku tří bodů. Takto skóre již zůstalo po zbylých třech minutách do konce zápasu a Energie si tak připsala další vítězství.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (Energie): My si vážíme dnešních bodů. Porazit Spartu se nepodaří každý den, i když naše hra měla spousty chyb v přesilových hrách, kdy jsme dostali dvě branky. Zároveň bylo nařízeno trestné střílení po další chybě. Zápas bych celkově ohodnotil kladně, ale přesilové hry určitě budeme muset vylepšit.

Richard Žemlička (Sparta Praha): Zápas byl vynikající z obou stran. Oba týmy hráli velmi obětavě. Bohužel my jsme po vlastních chybách měli spousty vyloučení, které ve třetí třetině rozhodli zápas. Když jsme pět minut před koncem dokázali srovnat a vzápětí se nechat vyloučit a inkasovat gól. To by se nám nemělo stávat a z utkání jsme mohli mít minimálně jeden bod.