HC Energie Karlovy Vary

Starší dorost bere tři body proti Litvínovu

SDO: HC Energie Karlovy Vary - HC Litvínov 5:4 (3:0, 1:0, 1:4)
K sehrání 17. kola NOEN Extraligy staršího dorostu zamířil na karlovarský led tým Litvínova. První třetinu si Karlovarští nahnali tříbrankový náskok. Ve druhé třetině vstřelili již čtvrtou branku. Chemikům se podařilo hru zdramatizovat v závěrečném dějství, kdy Karlovarští inkasovali čtyři góly. Přesto si energetici dokázali udržet své vedení, a berou tak celé tři body.
Extraliga staršího dorostu, 17. kolo, pá 28.10.2016, KV Aréna
Karlovy Vary
Litvínov
5:4
3:0, 1:0, 1:4
Branky a nahrávky: 1. Prošek (Hotěk), 9. Hotěk (Prošek), 14. Tlačil (Hotěk, Bečka), 35. Slabý (Habr), 58. Prošek – 49. Žižka (Berka), 54. Pech (Bartoš, Berka), 57. Dufek (Kordule, Hipus), 59. Vopat (Černohorský, Dufek). Rozhodčí: Plachý – Kopáč, Tichý. Vyloučení: 4:2. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 68. Střely na branku: 40:31. Průběh utkání: 4:0, 4:3, 5:3, 5:4.
Karlovy Vary: Beran – Zavřel, Štaif, Přibyl, Kořán, Brabec, Kala – Holub, Hudečka, Habr, Bečka, Slabý, Prošek, Tlačil, Halberštát, Hotěk
Litvínov: Kožnar – Žižka, Havlík, Bártek, Černohorský, Hipus, Cikánek – Ineman, Bartoš, Vopat, Arnold, Dufek, Kordule, Svoboda, Pavlíček, Pech, Berka

Komentář k utkání

Karlovarští měli perfektní vstup do utkání. Po pouhých čtrnácti vteřinách vstřelili branku. Ve středním pásmu o kotouč hosty obral Hotěk, který přihrál na modrou rozjetému Radku Proškovi, jemuž se podařilo bez větších obtíží zakončit u pravé tyče. Následovala přesilová hra pro Litvínov, během níž si energetici chemiky řádně pohlídali a pouštěli je ke střelám jen zřídka. Domácím se naskytla o pár minut později také hra pět na čtyři, avšak nevyužili ji. Druhá branka Energie padla v deváté minutě. Michal Hotěk se ujal kotouče ve středním pásmu, cestou ke Kožnarovi si ho předal s Proškem a podařilo se mu úspěšně zakončit pod víko litvínovské branky. Ve 14. minutě Karlovarští opět navýšili. Po skrumáži před litvínovskou brankou se prosadil Jan Tlačil. Po zbytek první dvacetiminutovky drželi energetici hosty stále pod tlakem.

Do druhé třetiny nastoupily oba týmy velmi aktivně. Hra se zdála být vyrovnaná. Ani jednomu z týmů se nedařilo udržet si útočné pásmo, a tak se ke střelám hráči dostávali spíše individuálně. Na obou stranách se hrály přesilové hry, ale nikomu se nepodařilo něco se stavem utkání udělat. Až ve 35. minutě se prosadili karlovarští starší dorostenci při hře v oslabení. Po pěkné kombinaci v obranném pásmu Litvínova střelou z pravého kruhu zaskočil hostujícího brankáře Kožnara Martin Slabý a úspěšně zakončil. Karlovarští tak přečkali dvě hry v oslabení bez újmy a své vedení zvýšili na čtyřbrankové. Hostům se nedařilo dostat se ke střele, neboť obrana energetiků předváděla skvělé výkony.

První minuty závěrečného dějství se nesly v duchu druhé třetiny. Hra byla plná chyb a nepřesností. Poté ovšem přišel nečekaný zvrat. Chemici vstřelili ve 49. minutě první branku. Zasloužil se o ní Jakub Žižka, jenž doslova dotlačil kotouč do Beranovy svatyně střelou z mezikruží. Druhý gól hostů přišel o necelých pět minut později. Domácí připravil o kotouč na modré Bartoš, jenž ho následně předal Patricku Pechovi, ten svou přesnou střelou z levého kruhu propálil vše, co mu stálo v cestě. Litvínovští měli opět možnost přesilové hry, ale ani tentokrát se jim nepodařilo ji zužitkovat. Jejich třetí gól padl až po jejím skončení. Po skrumáži před Beranem hru zdramatizoval Ondřej Dufek. Karlovarští si vzali oddechový čas, po němž vstřelili pátou branku. V 57. minutě se do samostatného úniku dostal Radek Prošek (na snímku), a pojistil tak svému týmu vítězství. Nejistotu energetikům vrátil minutu před koncem základní hrací doby Lukáš Vopat, který přesnou střelou od modré rozvlnil síť karlovarské branky. Poslední minuta již gól nepřinesla, a tak bylo o vítězi rozhodnuto. Tři body zůstaly na ledě Energie.

Ohlasy trenérů

Milan Čejka (HC Energie Karlovy Vary): První polovina zápasu byla z naší strany asi dobrá. Po vstřelení čtvrté branky v oslabení jsme přestali mít pohyb. Vyvrcholilo to třetí třetinou, kterou jsme prohráli 1:4. To se mi špatně hodnotí, nicméně tři body bereme a nyní se budeme připravovat na utkání proti Spartě.