HC Energie Karlovy Vary

Nevydařená druhá třetina připravila Vlčí smečku o body

JUN: HC Litvínov - HC Energie Karlovy Vary 6:2 (1:0, 4:2, 1:0)
Ani potřetí v sezóně se energetikům nepodařilo přehrát litvínovské Chemiky. Po první třetině měli domácí jednobrankové vedení, které však již v úvodu druhé periody znovu navyšovali. Karlovarští se dokázali dvakrát za sebou prosadit, ale na Litvínov to nestačilo. Na další tři góly domácích Vlčí smečka odezvu nenašla, a tak se z podkrušnohorského derby vrací bez bodu.
DHL extraliga juniorů, 41. kolo, čt 16.2.2017, ZS Ivana Hlinky
Litvínov
Karlovy Vary
6:2
1:0, 4:2, 1:0
Branky a nahrávky: 18. Brzek (Havlík), 21. Vébr (Březák), 23. Vébr (Myšák, Horák), 35. Jícha (Havelka, Dufek), 39. Jícha (Urbánek, Havelka), 57. Jícha – 25. Vápeník (Davídek, Procházka), 29. Horký (Hauzr, Vodička). Rozhodčí: Orlický – Mašek, Hynčica. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 90. Střely na branku: 47:31. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 6:2.
Litvínov: Havlík – Urbánek, Macháč, Franc, Havlík, Březák, Brzek, Myšák – Kučera, Vébr, Bárdoš, Pecka, Horák, Jícha, Dufek, Havelka.
Karlovy Vary: Kuchař – Ptáček, Beer, Pajk, Vodička, Brabec, Vápeník – Kurfürst, Horký, Fečo, Čejka, Salnikov, Kovář, Davídek, Hauzr, Hendrych, Procházka.

Komentář k utkání

Hned zkraje utkání měl domácí brankář Šimon Havlík, co dělat. Karlovarský Vodička vypálil od modré čáry, přičemž se puk následně o zadní mantinel odrazil k domácí kleci, před kterou byl velký závar. Strážce litvínovské svatyně ale dokázal statečně odolat. Ve čtvrté minutě se domácím vyskytla šance v podobě přesilové hry, kterou ovšem litvínovští hráči nedokázali zužitkovat. Individuálně se poté zkoušel prosadit domácí útočník Vébr, který se po pravém křídle prodral až ke karlovarskému brankáři Kuchařovi, jenž včas sklapl své betony. Těsně za půlí úvodního dějství přišla i první početní výhoda pro karlovarskou Energii, která svou úvodní přesilovou hru stejně jako její soupeř nevyužila. Zdeněk Vébr si vybruslil do ideální střelecké pozice, když v tom jeho plány zhatil hostující Dominik Beer, jenž Vébra podrazil. Chemikům se tak naskytla další početní převaha na ledě, jenže ani ta úvodní brankou zápasu neskončila. Ovšem v osmnácté minutě přišla první gólová radost. Domácí obránce Dominik Havlík poslal kotouč k pravému mantinelu přímo na hůl svého jmenovce Dominika Brzka, který rozvlnil síť za zády Ondřeje Kuchaře. A těsně před koncem první části mohli domácí své vedení ještě navýšit! Puk se od betonu Kuchaře odrazil až k Jiřímu Horákovi, který ovšem nedokázal kotouč zvednout nad ležícího brankáře hostí. Litvínov tak do šatny po gólu Brzka odcházel s jednobrankovým náskokem!

Chemici do druhé třetiny vlétli další vstřelenou brankou. Pouhých 47 sekund po buly se domácí hráči radovali podruhé, když kapitán Litvínova Jakub Březák našel na brankovišti dobře zaparkovaného Zdeňka Vébra, který puk pohotově dopravil za přesouvajícího se hostující brankáře Kuchaře. A nebylo tomu dlouho, co se karlovarská branka otřásla znovu. Domácí Josef Jícha se protáhl středním pásmem a upaloval sám na branku Energie, kterou ovšem ještě hostující brankář Kuchař pohotovým zákrokem svou vyrážečkou uhlídal. Jenže za minutu přišla další rána pro karlovarské hráče. Zdeněk Vébr využil zaváhání hostující obrany a ihned se tlačil před Kuchaře, kterého nakonec s dávkou štěstí dokázal střelou mezi betony překonat. Karlovarští hráči se nechtěli nechat zahanbit a na již třígólové vedení domácích odpověděli tím nejlepším možným způsobem, a to vstřelenou brankou. Davídkovu střelu od modré čáry Šimon Havlík ještě vyrazil, ovšem jako první si kotouč našel hostující hráč Pavel Vápeník, jenž chladnokrevně dotlačil puk do odkryté litvínovské klece. Hosté tak díky tomuto zásahu snížili stav utkání na 1:3. Karlovy Vary byly při chuti a dále dotíraly na litvínovské juniory. V jednu chvíli jeli dokonce tři na Šimona Havlíka! Čejka přihrál Vápeníkovi, který celou akci chtěl vyšperkovat a kotouč tak vrátil ještě svému spoluhráči, který to ovšem nečekal a neudržel stabilitu, díky čemuž spadl na led. Šimon Havlík v této nebezpečné situaci ani nemusel zasahovat. Jenže za nedlouho přišla další velká hrubka v obraně Litvínova a Energie se dostala do dalšího brejku tři na jednoho, kterým tentokráte nepohrdla. Na konci akce stál Michal Horký, který i se štěstím zametl puk mezi betony Šimona Havlíka až do litvínovské branky. Karlovarští se rázem dostali do kontaktu s Chemiky a utkání dostalo ihned jiný náboj. V pětatřicáté minutě domácí přidali velmi důležitou branku a Karlovým Varům odskočili opět na rozdíl dvou branek. Havelka přenechal kotouč domácímu kanonýrovi Josefu Jíchovi, který krásnou a především přesnou střelou nad vyrážečku Kuchaře vstřelil v pořadí již čtvrtý litvínovský gól. S koncem třetiny se ještě děly na ledě velké věci. Domácí útočník Jan Bárdoš byl ve svém samostatném úniku faulován hostujícím Vodičkou a jel tak trestné střílení, které ovšem nedokázal proměnit. Necelé tři minuty před koncem druhé dvacetiminutovky měly Karlovy Vary velkou příležitost na snížení skóre zápasu, jelikož domácí hráči šli do čtyř. Ovšem Chemici udeřili v oslabení! Litvínov se dostal k šancím ve svém oslabení a nakonec si volný puk na brankovišti našel Josef Jícha, který kotouč nekompromisně poslal do šibenice hostující klece. Litvínov se dostal do velmi slibného vedení 5:2 a do šaten tak odcházel s tříbrankovým vedením v zádech!

Hned na úvod třetí třetiny jsme mohli vidět několik přesilových her. Nejprve si ji zahrál domácí Litvínov, který ale nedisciplinovanosti Karlových Varů nevyužil. Vzápětí se stejná možnost naskytla i hostujícím, ale výsledek byl opět stejný, žádná vstřelená branka nepřišla. Jakoby se s přesilovkami roztrhl ve třetí třetině pytel. Karlovarská Energie měla k dispozici další početní převahu, díky níž mohla snížit stav zápasu. Ovšem ani napodruhé ve třetím dějství se to hostujícím hráčům nepodařilo. Ondřej Kuchař se následně prezentoval hned několika pohlednými zákroky, když nejprve dokázal zneškodnit šanci domácího Horáka a poté také i Vébra, kterému nedovolil zkompletovat svůj hattrick. Co se ovšem nepovedlo Vébrovi, to se povedlo za nedlouho Josefu Jíchovi, který našel u tyčky odražený kotouč a bez sebemenších problémů jej poslal do odkryté části hostující branky. Litvínov se tak ujal vedení 6:2, které už si pohlídal. Chemici si tak vysokou výhrou nad Karlovými Vary připsali převelice cenné tři body v boji o play-off.