HC Energie Karlovy Vary

Václav Eismann: Formování nového týmu mi nikdy nezevšední

Přestože před zhruba měsícem staršímu dorostu sezona po čtvrtfinálové sérii NOEN Extraligy s Jihlavou skončila, je načase posunout se dál. Přípravy energetiků na nadcházející herní období jsou v plném proudu. Co mají v plánu a jaké změny je postihnou, na to jsme se zeptali hlavního kouče Václava Eismanna.

Pane trenére, jaký máte plán pro letní přípravu a jak ji máte časově vymezenou?
V měsíci dubnu jsme pracovali v režimu posoutěžního období, kdy jsme měli tři tréninkové dny a čtyři dny volna. Vše dobrovolnou formou jako servis pro hráče, kteří mají zájem. Od 2. května zahajujeme kombinované období, tedy trénink mimo led v kombinaci s tréninkem na ledě. Začátkem června budeme mít týden volno a 30. června přípravné období ukončíme.

Bude její součástí i nějaké soustředění či turnaje?
Opět vyrazíme na Stříbrnou. Soustředění, které se uskuteční v termínu 25. - 28. května, vnímáme jako důležitou část přípravy. Nejen po stránce kondiční přípravy, ale i pro formování interpersonálních vztahů v týmu. Navíc se realizační tým aktivně zapojí do různých akcí a shodí nějaký ten přebytečný kilogram.(smích)

Kolik hráčů se letos zapojí do přípravy?
Aktuálně máme v týmu čtyři brankáře, osm obránců a patnáct útočníků.

Byl někdo, kdo třeba úplně skončil nebo naopak čekáte příchod někoho z jiného klubu?
Ukončit aktivní činnost se rozhodli dva hráči. Co se příchodů týče, tak naším záměrem je mít kostru týmu z hráčů našeho regionu a tým oživit hráči, kteří mají potencionál do budoucna. Upřímně v současnosti dostat do staršího dorostu top kvalitu je velice složité až nemožné. Bohužel MHL tým už nemáme a učinkování A-týmu v následující sezoně ve WSM lize rozhodování případným kandidátům také neusnadní. Pokud si chceme pomáhat kvalitními hráči mimo karlovarský region, jako to v daleko větší míře dělají přední kluby, musíme je skautovat mnohem dříve než v kategorii staršího dorostu. Hráč našeho regionu zůstává pro nás však jednoznačnou prioritou.

Můžete popsat nové hráče, kteří přicházejí z mladšího dorostu, a co od nich očekáváte?
Jsem přesvědčen, že mezi mladším a starším dorostem je největší rozdíl mezi kategoriemi daným fyzickým vývojem hráčů. Proto chceme přechodovým hráčům dát dostatečný prostor na adaptaci. Kvalitou budeme na nižší úrovni, než byl loňský tým. To je realita. Ale naším hlavním cílem je pomoci hráčům k jejich výkonnostnímu progresu. Kluci, kteří v dubnu pravidelně chodili, na mě pozitivně zapůsobili svou snahou a chutí pracovat. Zkušenost je taková, že v této kategorii se role a pozice mohou oproti minulosti výrazně změnit. Když vidím, že se hráč zlepšuje, je to pro nás povzbuzení do další práce. Těším se na formování a tvorbu týmu. To nikdy nezevšední.

Postihnou nějaké změny i váš realizační tým?
Na pozici asistenta zůstává Milan Čejka, kvalitní a pro hokej zapálený odborník. Do důležité pozice klubového skauta pro mládež přešel Míra Hylas. Z realizačního týmu juniorů nás posílil Míra Táborský, za což jsem velmi rád, neboť máme spolu z minulosti nadstandardní vztah. Lékařský dohled zajistí primář Míra Švec. Rádi bychom stejně jako v uplynulé sezóně spoléhali na pomoc fyzioterapeutky Káti Petráskové. Kondiční stránku má na starosti Vojta Šik. K regeneraci přispějí maséři Gejza Szabó a Pavel Sedmera. Došlo ke změně na pozici vedoucích. Jirka Halberštát, kterému bych chtěl poděkovat za výbornou spolupráci, se přesunul k juniorce. Vážím si toho, že Jirka Bernáth pokračuje u nás v pozici vedoucího, přestože jeho syn Filip patří k postaršeným hráčům do juniorky. Z realizačního týmu loňského mladšího dorostu pak vítáme Jardu Novotného, který již v minulosti prokázal svou spolehlivost a má moji naprostou důvěru. Je fakt, že na někdy málo doceňované pozici vedoucích mám to štěstí spolupracovat s kvalitními lidmi. Například s naším "titulovým" vedoucím z roku 2013 Jirkou Janatou si dodnes voláme.

Děkuji za rozhovor!