HC Energie Karlovy Vary

Cíl je vrátit se mezi elitu, říká Filip Novotný

Filip Novotný přišel na západ Čech ze Sparty a již pilně trénuje s energetiky na příští ročník ve WSM lize. Šestadvacetiletý gólman se zkušenostmi z KHL i mládežnických reprezentací nám v prvním rozhovoru prozradil nejen své poznatky z Kontinentální hokejové ligy ale i hlavně cíle, kterých chce v Karlových Varech dosáhnout.
Filipe, vítejte v Energii. Jak se váš přestup do Karlových Varů zrodil?

Na Spartě jsme se nedomluvili, takže jsem věděl, že tam nemůžu zůstat. Hledal jsem nové angažmá a Karlovy Vary se mi ozvaly. Sešli jsme se, o všem si promluvili a dohodli se.

Vybíral jste z vícero nabídek?

Určitě, dokonce i z extraligy, nicméně mi přišlo, že bych tu mohl dostat větší prostor než ve Spartě. Je zde možnost postoupit zpět do nejvyšší soutěže, o což se tu všichni pokusíme. Proto jsem zvolil tuto cestu.

Mluvil jste s trenéry o vaší pozici v brance? Jsou role jedničky a dvojky dané?

Je to otevřené, nikdo nemá nikdy pozici jedničky zaručenou. Komu se daří, ten chytá a vždy chce pomoci týmu. Pokud bude chytat Závi (Tomáš Závorka), tak prostě bude chytat on. Vždy to je na rozhodnutí trenéra.

Proti Energii jste několikrát nastoupil ve sparťanském dresu, jací byli energetici jako soupeři?

Musím říct, že za celou dobu své kariéry jsem tu snad ani jednou nevyhrál, možná párkrát a pak doma, když nám nějaké utkání vyšlo a porazili jsme je. Byl to pokaždé nepříjemný soupeř a já se divím, že vůbec sestoupili. Myslím, že odehráli dobrou sezonu, dokonce i lepší, než rok před tím. Sestup si nezasloužili.

Byl jste spoluhráčem dvou karlovarským fanouškům dobře známých jmen - Petra Kumstáta a Lukáše Pecha. Probírali jste spolu vaše nové angamžá?

Vůbec jsme o tom nemluvili, pouze mi přišla od Pecháčka (Lukáš Pech) zpráva ať tu makám a pomůžu Karlovým Varům zpátky.

Máte i nějaké zkušenosti z KHL...

Nebyla to pro mě příliš dobrá štace, šel jsem do týmu, jenž se většinou pohyboval na posledním místě a neměl tolik peněz na budování kádru. Na začátku nabrali cizince a když věděli, že se nedostanou do play-off, vyhazovali je. Já jsem tam skončil někdy na Vánoce a vrátil se zpět do Sparty. Zkusil jsem si to, velmi náročné je cestování, a ani zázemí v týmu nebylo úplně optimální.

Znal jste před svým příchodem někoho z karlovarské kabiny?

Ano, z mládežnických reprezentací i jako soupeře, takže jsme se nemuseli dlouze seznamovat. Vím, že klci jsou parádní, parta bude dobrá a bude to fungovat.

Jak zatím probíhá příprava na novou sezonu?

U každého hráče je to tak, že ho letní příprava nebaví, je nezáživná ale víme, že je důležité se připravit. Věřím, že ročník to bude hodně dlouhý a sílu potřebujeme až do konce.

Týmový cíl je jasný, vrátit se mezi elitu. Máte vy nějaké osobní cíle?

Přesně tak, pro nás je cíl postoupit a já to beru i jako svůj osobní cíl. Chci pomoci vrátit Karlovy Vary do nejvyšší soutěže, být zpátky mezi nejlepšími a především pomoci tady klukům a Karlovým Varům vyhrávat zápasy.

Děkuji a přeji hodně štěstí.