HC Energie Karlovy Vary

Dramatická bitva bez vítěze

K a r l o v y  V a r y - Natěšení diváci, kteří byli nuceni prožít desetidenní hokejový půst, v němž naši reprezentanti předvedli střídavé výkony, se hrnuli v davech na karlovarský zimáček v očekávání bojovného zápasu. V pořadí již 22.západočeské derby přineslo dramatický a vypjatý souboj. Plzeň bojovala o sebevědomí, Vary hájily svou domácí neporazitelnost. Tomu odpovídal průběh i výsledek zápasu z něhož odešly obě bojující strany s rovným počtem bodů. Po třetinách 2:1, 1:2 a 1:1 skončilo derby spravedlivou remízou 4:4.
Český Telecom Extraliga, 20. kolo, út 12.11.2002
Karlovy Vary
Plzeň
4:4p
11. Tvrdík (Balázs), 20. Balázs (Hlavačka, Franěk), 40. Balázs z tr. střílení, 53. Svoboda - 7. Dvořák (M. Divíšek, J. Straka), 30. Andrašovský (J. Straka, Řezníček), 33. Ujčík (Radek Procházka), 43. Eiselt (Řezníček). Rozhodčí: Havlík - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 8:9, navíc Vlček (Plzeň) OT do konce utkání. Využití: 1:3 Oslabení: 0:1 Diváci: 4600
Karlovy Vary: Franěk - Topoli, Mádl, Hlavačka, Krajíček, Bauer, Rodine - L. Svoboda, Skuhravý, Němčický - V. Polák, Pavliš (41. Opatovský), Balázs - Tvrdík, Kverka, Košťál.
Plzeň: Barta - Dobroň, Řezníček, M. Divíšek, I. Vlček (41. Mazanec), Vobořil, Výborný - Ujčík, Eiselt, Radek Procházka - M. Dvořák, J. Straka, Andrašovský - J. Štefanka, Voskár, Volák - Korejs, Švík, Adamský.

Komentář k utkání

Plzeňští vstoupili do utkání aktivněji a vytvořili si mírný tlak, jakoby nechtěli čekat, čím je energetici překvapí. Šlo však spíše o platonický pokus, který neměl dlouhé trvání. Domácí se do přílišného útočení také nehrnuli, hrál se tak trochu vyčkávací hokej. První jakžtakž nebezpečnou střelu vyslal na Bartu domácí Košťál na začátku 5.minuty. V téže minutě byl vyloučen Balázs a v následné přesilovce se hosté poprvé radovali z vedení. Dvořák propašoval na třikrát odražený puk z bezprostřední blízkosti za Fraňkova záda. Hosté ztratili počáteční respekt a hned vzápětí zatopila pod kotlem první útočná řada Plzně a před Fraňkem bylo chvíli nepříjemné horko. Domácí se po extraligové přestávce rozjížděli jen velmi ztuha. V 11. minutě se však dočkali vyrovnání. Po pravé straně si na přihrávku Balázse nabruslil Tvrdík a tvrdou ranou z hranice kruhu pro vhazování nedal Bartovi šanci. Po serii vyloučení došlo na konci třetiny ke hře čtyř proti čtyřem. Tento poměr sil vyhovoval více domácím. Na skvělou kolmou Hlavačkovu přihrávku z hlouby obranného pásma si až na útočnou modrou najel Balázs a výtečně provedeným bekhendovým blafákem si vychutnal Bartu. 2:1.

První minuty druhé části pokračovalo vylučování na obou stranách, ale hra 4 na 4 už nic překvapivého nepřinesla. Když se led opět zaplnil hráči, byli to plzeňští, kteří se do soubojů vrhali s větší vervou. Snaha o vyrovnání byla očividná. Okolo 30. minuty se začalo na ledě mírně jiskřit a odnesli to především domácí. V oslabení, kdy proti třem karlovarským hráli čtyři plzeňští, se stav opět srovnal. Po levé straně se prodral od matinelu Andrašovský a střelou pod břevno dal druhý gól hostí. S možností hrát v převaze o jednoho muže v poli nenaložili domácí nijak zvlášť dobře a jejich liknavosti využil Procházka, který krásnou přihrávkou poslal do brejku Ujčíka a jeho blafák byl neomylný. 2:3. Domácí ztratili glanc a najednou nevěděli,co na obětavé a bojovné hosty hrát. Jejich bezradnost se naplno projevila ve 35. minutě, kdy hráli více než jednu minutu 5 na 3. Vyrovnání se však netrpěliví domácí diváci přeci jen dočkali. 58 sekund před druhou sirénou dostal Balázs svou další možnost ohrozit Bartu při samostatném nájezdu. Měl k dispozici trestné střílení a zcela stejnou fintou pokořil brankáře hostí podruhé. 3:3

Se stejnými šancemi na plný bodový zisk vstoupila obě mužstva do třetí třetiny. Akcie keramiků stouply hned v jejím úvodu. Další přesilovou hru využil v 53. minutě Eiselt. Plzeňští nabuzeni opětným vedením byli stálým nebezpečím pro Fraňkovu branku. Čas utíkal velmi rychle a tradiční tlak Energie v posledních třetinách stále nepřicházel. Teprve 50. minuta přinesla do řad domácích oživení a hned přišlo několik slibných šancí. Především Polák se rozvzpomněl, proč byl vybrán do reprezentace a konečně rozhýbal útočné akce domácích. Energie se usadila v útočném pásmu a hosté si pomohli z nouze pouze za cenu faulu. Následná přesilovka doslova darovala Energii vyrovnání. Kdo by čekal, že branka padla po obléhání Bartovi klece a kolotoči domácích, ten by se spletl. Štěstí a nekoncentrovanost brankáře hostí způsobily, že Svobodou obloučkem nahozený puk ze středního pásma skončil k překvapení všech za Bartovými zády. 4:4. Závěrečné minuty již změnu stavu nepřinesly, i když ještě v 58. minutě byl vyloučen Balázs a Plzeň, dnes v přesilovkách úspěšná, mohla otočit zápas ve svůj prospěch. Do útočení se však netlačila a s vyválčeným bodem byla očividně spokojena.

Ani prodloužení již na celkovém dojmu ani skóre nic nezměnilo, i když větší chuť získat dva body měli domácí. Karlovy Vary si po deváté v řadě udržely svou domácí neporazitelnost a Plzeň po neslaných a nemastných výkonech v předchozích kolech odváží z Varů cenný a zasloužený bod.

Ohlasy trenérů

Marek Sýkora (Karlovy Vary): "Úvod jsme si představovali jinak, nakonec to bylo obráceně než jsme chtěli. Plzeň hrála aktivně. Bod podle celkového průběhu beru, ale doufám, že náš výkon bude v příštích zápasech lepší."

Richard Farda (Plzeň): "S výkonem jsme spokojeni. Začali jsme velmi dobře, vypracovali si dost šancí, ale s konečným výsledkem spokojeni být nemůžeme."

Související články

Foto k zápasu | pá 15.11.2002

Fotografie ze zápasu s Plzní