HC Energie Karlovy Vary

Tuhou bitvu na úvod rozhodl v prodloužení Flek

HC Energie - HC Frýdek-Mistek 2:1p (0:1, 0:0, 1:0 - 1:0)
Hned první kolo nového ročníku naznačilo, že WSM liga nebude pro Energii žádná procházka růžovým sadem. Organizovaní hráči Frýdku-Místku podpoření kvalitním výkonem gólmana v KV Areně dlouho vedli a Energii se vůbec nedařilo v koncovce. Zasloužené vyrovnání přinesla až tvrdá rána kapitána Skuhravého. V prodloužení přečkala Energie klinickou smrt a v samém závěru jí druhý bod zajistila pohotová dorážka Jakuba Fleka.
WSM Liga, 1. kolo, so 9.9.2017
Karlovy Vary
Frýdek-Místek
2:1p
0:1, 0:0, 1:0 - 1:0
Branky a nahrávky: 42. Skuhravý (Gorčík), 65. Flek (Sičák) – 7. Franek (Bajtek, Mikulík). Rozhodčí: Barek, Veselý – Lučan, Špringl. Vyloučení: 3:6. Využití: 0:1. Diváci: 2731. Střely na branku: 43:29. Průběh utkání: 0:1, 2:1.
Karlovy Vary: F. Novotný – Weinhold, Sičák (A), M. Rohan, Podlipnik, J. Tomeček, Šafář – T. Rachůnek, Balán (A), Flek – Kverka, Tuominen, Gríger – Vachovec, Skuhravý (C), Gorčík – O. Beránek, Davídek, Kohout
Frýdek-Místek: Strmeň – L. Kovář, Bartko, Zahradníček, Ovčačík (A), Haman, Piegl – Chmielewski, Pechanec, O. Kovařčík – Bajtek, Marosz, Franek – Christov, Mikulík (C), Kofroň – Kalus, Klimša (A), Kvasnica

Komentář k utkání

Premiéru Karlových Varů v nové sezoně a ve WSM lize přišly do KV Areny zhlédnout téměř tři tisícovky diváků, skupinka dorazila i z dalekého Frýdku-Místku. Domácí v roli papírových favoritů se od počátku prezentovali výborným pohybem, díky kterému se i dostávali do šancí. Za zmínku stojí přečíslení Tuominenovy formace tří proti dvěma, nepřesná teč Davídka osamoceného před brankou a konečně i neuznaná branka Energie, které předcházel Skuhravého krosček. V následném oslabení Západočeši ujeli dokonce ve třech na Ovčačíka, zkušený obránce však situaci zvládl, puk zachytil, a dal tak vzniknout první gólové situaci. V sedmé minutě překonal Tomáš Franek bekhendovou střelou z úhlu brankáře Novotného.

Domácím inkasovaná branka ubrala na úvodním elánu. I nadále hře udávali tempo, ubylo však lehkosti a plynulosti, což nejlépe demonstrovaly dvě přesilové hry při vyloučení Bajteka a Pechance. Jedinou solidní příležitostí Energie v těchto početních výhodách byl volej Grígera z mezikruží, který pozorný Strmeň vytlačil nad horní tyčku.

V závěru první periody už se Frýdeckomísteckým podařilo vyrovnat tempo hry a karlovarská převaha vzala za své. Stejný obrázek nabídl i vstup do třetiny druhé, hostům už nedělalo problémy sevřít do Energii do jejího pásma a ostřelovat Novotného. Utkání se změnilo v boj o každou píď ledu a z urputného charakteru vybočily jen občasné úniky. Ve 25. minutě to byl domácí Flek, po chvíli na druhé straně ujel Chmielewski. Brankáři Strmeň a Novotný z těchto situací vyšli vítězně.

Výtečnou příležitost vrátit se do zápasu nabídli rysi soupeři v polovině utkání, když vinou faulů Zahradníčka a Christova hráli půldruhé minuty ve třech. Hlavní roli v těchto chvílích si však pro sebe rezervoval brankář Strmeň a energetici se jen chytali za hlavu, z jakých pozic se jim nepodařilo skórovat.

Problémem domácích v prvních dvou třetinách byla i přílišná hra na krásu a snaha zakončovat až do prázdné branky. Teprve sázka na jednoduchost vrátila Vary zpátky do hry. Václav Skuhravý ve 42. minutě po přechodu do útočného pásma napřáhnul a tvrdým příklepem vyrovnal na 1:1. Ožilo domácí publikum i hokejisté, kteří podle receptu svého kapitána začali Strmeně ostřelovat i ze střední vzdálenosti.

Kritické pro hosty bylo přečkat vyloučení Piegla, poté už se jim opět dařilo karlovarský entuziasmus krotit. Frýdek hrál v závěru převážně na jistotu a zdálo se, že remíza pro něj představuje přijatelný výsledek. Na bod hosté dosáhli a mohli mít více.

Energie v prodloužení špatně střídala a čelila oslabení ve třech proti čtyřem. Zřejmě největší šanci prohospodařil Aron Chmielewki, když z úhlu neprostřelil Novotného bezmocně ležícího v brankovišti. Na nájezdy ale přece jen nedošlo. V čase 64:33 dorazil Jakub Flek puk poskakující po předchozí Weinholdově akci a rozhodl o vítězství Energie.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Ráz utkání určila první třetina. Chtěli jsme začít aktivně, to se nám povedlo, ale bohužel jsme nedali branky. Pak jsme trochu nešťastně inkasovali a už jsme se museli tlačit do organizované obrany. Ve 2. třetině nás podržel gólman Filip Novotný. Jsem rád, že třetí třetinu jsme zvládli psychicky, věřili jsme v naší sílu a herní styl. Před zápasem jsme chtěli 3 body, ale i za 2 jsme nyní rádi. Jsme rádi, že na zápas přišli diváci a věříme, že nás budou chodit podporovat i dál. Věděli jsme, že to nebude lehká soutěž. Musíme se s tím vypořádat a věřím, že dnešní výhra nám s tím pomůže.

Marek Malík (HC Frýdek-Místek): Byl to strašně těžký zápas. Věděli jsme, že hrajeme s loňským účastníkem extraligy a čeká nás velká ofenzivní síla. Tomu jsme uzpůsobili taktiku, nechtěli jsme hrát nahoru dolů. Před zápasem bychom za bod byli rádi, teď máme trochu smíšené pocity, v závěru jsme měli gólové šance. Celkově jsme ale spokojení, předvedli jsme velice bojovný a disciplinovaný výkon.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | pá 8.9.2017

WSM liga začíná, na úvod souboj s Frýdkem