HC Energie Karlovy Vary

Sharks na úvod patnácté sezóny berou dva body

Sledge hokejisté SKV Sharks Karlovy Vary zahájili svou patnáctou sezónu v české ligové soutěži, která i pro tento ročník nese název E.P.C Management Česká sledge hokejová liga. V úvodním utkání neudrželi Žraloci vedení proti Studénce a druhý bod vybojovali až v sedmé sérii nájezdů. Poté přijel na západ Čech úřadující trojnásobný mistr ze Zlína a na ledě se strhla špičková podívaná. Jenže ta měla pro Žraloky smolný konec, o jejich prohře 4:5 rozhodl gól z poslední minuty.

SKV Sharks Karlovy Vary - HC Sledge Studénka 4:3 SN (2:1, 1:1, 0:1)

Branky: 13. Forgo (Hrbek), 15. Geier (Wágner, Nejedlý), 22. Geier, rozhodující nájezd Geier - 14. Fojtík (Flis), 21. Fojtík (Flis), 41. Flis (Staněk). Rozhodčí: Suchý - T. Hanák, Bubeliny. Vyloučení: 2:0. Bez využití. Diváků: 20.

Karlovy Vary: Mach - Hrbek, Nejedlý, Berger, Forgo, Wágner, Geier, Jeřábek, Kovářík, Haas.

Studénka: M. Kudela - Kartosz, Staněk, Flis, Fojtík, Mlčák, Kudrna, V. Kudela, Chodurek, Murawski.

Karlovarská sestava vstoupila do úvodního utkání aktivněji a hosty ze Studénky na dlouhou dobu zamkla před brankou Martina Kudely. Množství střeleckých pokusů zblokovali bránící hráči a zbytek pochytal sám gólman. Kapituloval až ve 13. minutě, kdy mu propadla v podstatě nenápadná střela Jiřího Forga po předcházejícím výborném zákroku proti stejnému hráči. Vedení domácích trvalo jen něco přes minutu, z první vážné šance Studénky skóroval brejk zakončující Erik Fojtík. Jenže Sharks stihli ještě do přestávky odskočit, dvanáct sekund před sirénou využil pohlednou kombinaci tří hráčů Michal Geier.

Krátká pauza hostům prospěla a po ní už se domácí museli místy bránit. Přesto první vážnější moment řešil Kudela semaforem proti Geierově zacloněnému projektilu. Zanedlouho ale Flis zpětnou přihrávkou vyzval Erika Fojtíka ke druhému vyrovnání a ten nezaváhal. Jenže podle opakovaného scénáře za další minutu využil Michal Geier prostoru na pravém křídle ve třetí průběžné vedení lázeňského týmu.

Pro další chvíle si hlavní roli zarezervoval gólman Studénky. Kudela zlikvidoval tutové šance Forga i Nejedlého a udržel hosty na dostřel. Ti však v první přesilové hře zápasu ještě vyrovnat nezvládli. Kudela zachránil svůj tým i ve třetí části, na jejímž začátku zlikvidoval příležitost Geiera. Ve 35. minutě byla Studénka k vyrovnání hodně blízko, kdy ze zdánlivě nemožné pozice v pádu orazítkoval Flis tyčku. Hosté se nakonec dočkali po nepovedené přesilovce, kdy zužitkovali zmatek v karlovarské obraně a Sylwester Flis zblízka skóroval na 3:3.

Žraloci se počtvrté do vedení neodpoutali, i když dvě velké šance si v závěru vypracovali. V samostatných nájezdech se pak předvedli oba brankáři. Teprve v šesté sérii skóroval jak Geier, tak Fojtík. Nakonec rozhodla série sedmá, ve které si stejní borci souboj zopakovali. Zatímco Michal Geier technickou finesou uspěl, Fojtík kličkou k tyči nikoliv.

Ohlasy

Michal Geier (Karlovy Vary): "Na hosty jsme vlítli a začátek zápasu jsme drželi ve svých rukou. Měli jsme šance, které jsme bohužel neproměnili, brankář Studénky vytahoval neuvěřitelné zákroky. Od druhé třetiny se hra začala vyrovnávat, moc střel na naši branku nešlo, ale jak jsme udělali chybu, hned jsme dostali gól. V nájezdech jsem očekával dobrou práci obou gólmanů a byl jsem po průběhu zápasu spíš pesimista, ale dobře to dopadlo."

Erik Fojtík (Studénka): "S bodem jsme spokojeni. Vary jsou dobrý soupeř a každý bod od nich je hodně cenný. Domácí měli trošku navrch a vytvořili si více šancí, nicméně my jsme proměnili to, co nám bylo nabídnuto. Při nájezdech krásná práce ze strany gólmanů, spoustu toho pochytali, ale nakonec jsme nebyli úspěšní."

SKV Sharks Karlovy Vary - SHK Lapp Zlín 4:5 (1:2, 2:2, 1:1)

Branky: 2. Berger (Wágner), 20. Forgo (Wágner), 24. Geier (Wágner), 41. Berger (Wágner) - 9. Julina, 10. Joppa (Ligda), 20. Z Hábl (D. Hábl, Šafránek), 27. Z. Hábl (Ligda), 45. Ligda (Z. Hábl). Rozhodčí: Červenka, Bubeliny. Vyloučení: 1:1. Využití 1:0 Diváků: 32.

Karlovy Vary: Mach - Hrbek, Nejedlý, Berger, Forgo, Wágner, Geier, Jeřábek, Kovářík, Haas.

Zlín: Matoušek - Julina, Šafránek, Z. Hábl, Turic, Palát, Ligda, D. Hábl, Joppa, Rauš.

Sledge hokejovou komunitou ostře sledovaný zápas začal bez okolků a ihned po úvodním buly si oba gólmani připsali zákroky z kategorie nejvážnějších. Uběhly jen dvě minuty a měnilo se i skóre, zlínského Matouška prostřelil Jiří Berger a poslal domácí do vedení. Hosté zvýšili aktivitu, ale trvalý nápor si nevypracovali, střelecké pokusy se střídaly na obou stranách. V 9. minutě se však usmálo na Zlín štěstí, když Pavel Julina přihrával zpoza branky a Mach si puk srazil do sítě.

Smolný okamžik Sharks poznamenal, brzy na to se sám na branku ještě neúspěšně řítil Šafránek, ale v 10. minutě už Joppa našel nepokrytého Mariána Ligdu a ten povedenou tečí zvedl puk mimo Machův dosah. Do konce třetiny ještě unikl Wágner, svůj brejk však neproměnil, a stejně si vedl v samotném závěru nikým nehlídaný Joppa. Prvních patnáct minut nabídlo sledge hokej jako křen!

Úvod druhé periody si zarezervovali hosté, nejvýraznější možnost zaznamenal tečující Palát. Domácí se vymanili z tlaku a padající střelec Jiří Forgo okamžitě vyrovnal. Jenže po pouhých 17 sekundách vystřelil od modré čáry Zdeněk Hábl a Machovým zrakům dokonale skrytá rána znovu poslala Zlínské do vedení. Ve 24. minutě neuspěl Michal Geier tvrdou střelou ani z následné tlačenice před Matouškem, ale hned po vhazování se jeho razantní pokus zastavil až v síti - 3:3. Nastavené pravidlo ovšem zafungovalo beze změny, v minutě 27. zakončil krátkou útočnou akci Zdeněk Hábl nechytatelně pod víko, takže i o druhé přestávce mohl hosty hřát pocit vedení.

Na výraznější šance se ve třetí třetině čekalo nejdéle. Hosté se neprosadili ani při vyloučení Bergera, naopak síly na ledě srovnal svým trestem Palát. A domácí byli v přesilové hře úspěšnější, po zakončení Jiřího Bergera se puk odrazil ven z branky, ale rozhodčí o dosažení gólu nepochyboval ani přes líté zlínské protesty. Napětí rostlo a důležitost zápasu dokumentoval i náznak rozmíšky mezi Geierem a Joppou dvě minuty před klaksonem.

Radost se však nakonec převážila na hostující stranu. Na samostatné nájezdy nedošlo, protože 59 sekund před koncem využil nabídnutého prostoru Marian Ligda a chladnokrevně zamířil nad padajícího gólmana. Karlovarští už nestihli nic vymyslet a všechny body odjely po výsledku 4:5 autobusem se zlínskou registrační značkou.

Ohlasy

Jiří Berger (Karlovy Vary): "Z celkového pohledu to byl nejlepší zápas, jaký může česká liga nabídnout. Dnes tomu nechybělo nic. Vyhrál šťastnější tým, protože kvalita byla na obou stranách."

Jan Matoušek (Zlín): "I to se stává, že dostanete čtyři góly a vyhrajete. Byla to tahanice až do konce, naštěstí dopadla lépe pro náš tým. Oproti našemu předchozímu zápasu v Litvínově to bylo sto a jedna. Myslím, že i ostatní kluci si to užili, byl to hokej s nábojem, nahoru a dolů. Pro trenéry to nebylo moc poklidné utkání, ale aspoň to mělo náboj."