HC Energie Karlovy Vary

Bitva o vrchol! Energie bude s Kladnem válčit o prvoligový trůn

Domácí čtyřboj pokračuje důležitým soubojem s kladenskými Rytíři. Kladenští budou chtít odčinit první porážku na karlovarském ledě, na druhé straně energetici povzbuzeni vysokou výhrou nad Benáteckými nedají nic zadarmo. Zůstane Energie první i po 19. kole? Utkání hostí KV Arena, začne se v 17:30.
Kde sledovat utkání: Online přenos | Video přenos
Vstupenky: Ticketportal

O soupeři

Sestava z předešlého utkání

  • Cikánek (Kopřiva) – Lenďák, Štich, Kehar, Štindl, P. Hořava, Repe – J. Strnad, R. Přikryl, Pekr – J. Kloz, Machač, D. Tůma – Redlich, T. Kaut, Zikmund – Kubík, Svedlund, Kružík

Kladno patří bezesporu k hlavním favoritům WSM ligy. Tomu odpovídá i jejich postavení v tabulce - druhé místo se ztrátou pouhého bodu na první energetiky. Navíc mají Rytíři utkání k dobru. Letos se Kladenští již s Energií utkali, určitě však na tento zápas nebudou vzpomínat rádi, na ledě Západočechů prohráli 2:6. Ze 36 bodů, které má Kladno na kontě, vybojovalo jednu třetinu na ledě soupeřů, v tomto ohledu je sedmé v porovnání s ostatními celky. V posledních třech kolech ztratili Rytíři čtyři body. Souboj s nováčkem ze Vsetína se svěřencům trenéra Hořavy nevydařil, Na Lapači prohráli 1:5. Náprava se konala hned kolo poté, kdy po těžkém souboji přetlačili Třebíč 2:1. V 18. kole narazili kladenští hokejisté na soupeře, který svou vysokou produktivitou potrápil i Karlovarské - Ústí nad Labem. Kladno vyslalo na ústeckého Soukupa 45 střel, zatímco Slovan na Cikánka jen 17. Přesto musely klání rozhodnout samostatné nájezdy, po nichž si bod navíc za vítězství 4:3 odváželi Rytíři.

Statistické okénko

Přesto, že se Kladno nachází tak vysoko v tabulce, má slabé stránky. Oslabení ani přesilové hry rozhodně nepatří ke kladenským přednostem, ba naopak. V početních nevýhodách mají Rytíři 78,5% úspěšnost, což je řadí na třinácté místo ve WSM lize, přitom hráli nejméněkrát v oslabení. Ani početní výhody není herní disciplína, kterou by se Kladno mohlo pyšnit. Úspěšnost 9,72 % využitých přesilovek je řadí opět na třinácté místo. Polehčující okolností může být, že Rytíři hráli nejméně přesilových her ze všech týmů. Na druhém místě tabulky jsou i díky vysoké úspěšnosti střelby (10,2 % - třetí místo ve WSM lize). Kdo ovládne druhý vzájemný souboj letošního ročníku?

Koho sledovat - Petr Štindl

V kanadském bodování nijak nevyniká, ze čtrnácti zápasů má pět bodů (0+5). Přesto patří kladenskému obránci jedno nej. Ve statistice +/- má šestnáct kladných bodů, nikdo z WSM ligy na tom není lépe. Štindl nastupoval minulou sezonu za Prostějov, čtyři utkání odehrál i v play-off. Pozor, pokud bude na ledě tento bek, nebude se energetikům skórovat lehko.

Kanadské bodování

1. David Tůma - 13 bodů (9+4)
2. Patrik Machač - 13 bodů (5+8)
3. Jan Kloz - 13 bodů (4+9)

Souboj pohledem Tomášů Rachůnka a Marišky

„Pevně věřím, že poslední zápas s Benátkami byl nejlepší pozvánkou pro naše fanoušky, aby se přišli podívat na pondělní utkání o první místo,“ zve na souboj s Kladnem Tomáš Mariška. Důležitost duelu si uvědomují i hráči. „Musíme si vzít příklad z utkání, které jsme Kladnem odehráli minule. To pro nás bude důležitý souboj a musíme se na něj připravit co nejlépe, abychom zvítězili.“, říká Tomáš Rachůnek. „Víme, že nás čeká velmi kvalitní soupeř a budeme se na něj chtít co nejlépe připravit, abychom zápas zvládli a odpoutali se na prvním místě,“ dodává asistent trenéra.

Související články