HC Energie Karlovy Vary

Je to především v sebedůvěře

P r a h a - Po výborném výkonu přehrála HC Energie Karlovy Vary pražskou Spartu. Především dobrou obranou s jistotou v brance se podařilo karlovarským hokejistů zvítězit. Opět skvělý výkon předvedl brankář Petr Franěk, který se v závěru blýskl zákrokem z oblasti snů. Střelcem vítězné branky se stal znovuzrozený střelec Libor Pavliš. Právě tyto dva borci v červeno-žlutém hodnotí pražské utkání.
"Přijeli jsme do Prahy především bránit a vyrážet na brejky. Na ledě Sparty se totiž jen tak nevyhrává," uznal kvality soupeře brankář Petr Franěk. "Dostali jsme trochu nešťastný první gól. Je ale dobře, že letos je v Karlových Varech mužstvo, které se po první gólu nevzdá a jde dál. Nakonec jsme to dokázali otočit," líčí důležitý okamžik zápasu. Petr Franěk předvedl v závěru zápasu úžasný zákrok. Po velice dobré souhře Sparty se ocitl před prázdnou brankou Zelenka. Franěk však dokázal, že je špičkovým gólmanem a že slova jeho spoluhráčů, kteří jej pasují na nejlepšího hráče týmu, nejsou přehnaná. Skokem k levé tyčce překazil Zelenkovi radost z již skoro jistého gólu. "V našem obraném pásmu byl závar. Puk se dostal k obránci Šrekovi, který vystřelil. Ode mě se puk odrazil k Zelímu (Zelenka pozn. redakce) a ten střílel do prázdné brány. Já jsem viděl, že tam střílí a tak jsem tam jenom skočil a nastavil lapačku, do které mě trefil. Byla to klika," skromně hodnotí výtečný zákrok.
Mezitím co Karlovy Vary v loňské sezóně hrály spíše o udržení extraligy, letos dlouhodobě hrají v první polovině tabulky. "Já osobně myslím, že je to především v sebedůvěře týmu. Kluci si věří, hrají s větší sebedůvěrou a to se odráží do výkonů týmu. Navíc dodržují co jim řeknou trenéři a to je asi základní kámen našich úspěchů."
Letní preference a odhady přisuzovaly Energii předposlední místo tabulky. To měli karlovarští získat jen kvůli udržení Petra Fraňka v týmu. Samotný kádr byl dle některých médií označován za propadák a pokles oproti loňskému kádru. Ale právě tento některými podceňovaný tým vyhrává a hraje na pozici, kterou si před sezónou nedokázal představit ani největší snílek. "Nás vidělo před sezónou hrát hodně málo lidí! Hráli jsme pouze na severu a jednou v Praze. My ale na tohle nekoukáme! Hledíme dopředu a jdeme zápas od zápasu. Nesmíme koukat na to, co o nás někteří novináři píší. Jsme pevně semknutý tým, jdeme od zápasu k zápasu, vyhráváme a sbíráme body."
Jak tedy hodnotí Petr Franěk první polovinu extraligy a současné umístění Energie? "Kdyby mi někdo před sezónou řekl, že budeme v půlce mít 43 bodů, tak bych ho označil za šílence. Když mužstvo chytne začátek ligy a udělá nějaké body, tak se hraje úplně jinak. My jsme ze zezačátku získali 20 bodů a to je úplně jiné, než když se hraje s pěti body. Pak to mužstvo hraje ustrašeně. Dělali jsme body hlavně doma, čímž si hráči začali hodně věřit."
V Karlových Varech se začíná ukazovat jeden trend. Čím více má mužstvo hvězd, tím horší je jeho výsledná pozice. Letošní kádr byl označován za podprůměrný, ale hraje suverénně nejlépe. "To není ve hvězdách, ale v přístupu hráčů. Hráči musí poctivě trénovat a poslouchat příkazy trenérů."

"Vítězství na Spartě je skvělé. Je to výborný pocit a jsem moc spokojen," s úsměvem popisuje své bezprostřední pocity po zápase Libor Pavliš. "Byl jsem nešťastný, že jsem trochu zavinil ten první gól. Propadnul jsem v rohu , sparťanský hráč přihrál bekovi, kterého jsme měl hlídat, a ten nerušeně vystřelil. Celý zápas jsem se to pak snažil odčinit. Jsem rád, že tou tečí na konci zápasu jsem tu možnost měl." Pavliš vstřelil necelé tři minuty před koncem zápasu vedoucí branku a stal se tak střelcem vítězné branky. Branka padla těsně po buly v útočném pásmu Energie. "Ještě před buly jsem se domlouval s Vencou Skuhravým kdo na buly půjde. Nakonec jsem šel já a podařilo se mi ho vyhrát. Martin Hlavačka pohotově po zemi vystřelil. Já jsem najel před bránu a tečoval jsem to. Nevím přesně kam, ale hlavně že to padlo." Celé utkání však bylo velice vyrovnané a do konce mohl vyhrát kdokoliv. "Bylo do pěkné utkání. Hodně se na tomto velkém hřišti bruslilo, i když to kvůli velikosti kluziště opticky vypadá, že se bruslilo pomalu. Hrál se pěkný hokej." Po úterní překvapivé prohře ve Zlíně tedy přišla satisfakce v podobě porážky mistra. V čem bylo toto utkání jiné? "Více jsme se dostávali do šancí, lépe jsme bruslili, bojovali jsme a stříleli. Dali jsme do toho srdce. Právě to se nám ve Zlíně nepodařilo." Přibližně osmdesátka diváků Energie vytvořila svému týmu skvělé prostředí. Bubny prakticky nikdy neutichali a pokřiky také ne. Dokonce ani když se týmu tolik nedařilo. K domácímu prostředí nechybělo skoro nic. Čtyři a půl tisíce sparťanských diváků jen mlčky koukalo, jak se fandí v západním koutě republiky! "Je skvělé, že nás sem fanoušci přijeli podpořit! Fandili jako doma. Bylo to skvělé a moc nás to povzbuzovalo. Svými pokřiky a oslavami po gólech nás dostali do varu. Na výhře určitě svůj podíl mají."

Související články

Foto k zápasu | st 4.12.2002

Fotografie ze Sparty