HC Energie Karlovy Vary

V cestě za třetí výhrou v řadě stojí Benátky

Karlovarští povzbuzeni dvěma vítězstvími v řadě vyrážejí do Benátek nad Jizerou. Energetici jsou zatím s tímto soupeřem stoprocentní, z dosavadních tří duelů vyhráli svěřenci Martina Pešouta všechny, nutno podotknout že velmi jednoznačně. Bude pondělní večer patřit opět Západočechům? Utkání začíná v 17:30.
Kde sledovat utkání: Online přenos | Video přenos

O soupeři

Sestava Benátek z předešlého utkání

  • Stezka (46. Žajdlík) – T. Hanousek, Havlín, Kunst, Jan Bednář, Maier, Mirochnikov, Niko – Psota, Bittner, Hrníčko – R. Veselý, Chrtek, Z. Král – Šír, Hrabík, Wiencek – Průžek, Nezbeda, Bělohorský

Benátečtí vstoupili do letošního ročníku velmi energicky. Po čtvrtém kole, ve kterém porazili českobudějovický Motor, hájili čtvrté místo. Postupně se však farma extraligového Liberce propadala ligovou tabulkou směrem dolů. Nyní jsou Benátky až na třináctém místě s pouhými třiceti body (z čeho devatenáct získaly na domácím kluzišti) a náskokem sedmi bodů na poslední kadaňské Trhače. Svěřenci Jiřího Kudrny přerušili ve 42. kole sérii sedmi porážek. Navázat na vítězství však v uplynulém kole nedokázali, na ledě jihočeského lídra tabulky padli 1:8. S Energií mají Benátečtí velmi nepříznivou bilanci, vždyť dosud prohráli ve všech střetnutích a pokaždé výrazným rozdílem. Karlovy Vary zvítězily v pátém kole 8:1, v osmnáctém 8:2 a v jednatřicátém 6:0. Se skóre 101:187 mají Benátky nad Jizerou druhý nejhorší útok a vůbec nejhorší defenzívu ve WSM lize.

Sestřih z posledního souboje s Benáteckými

Koho sledovat

Brankáři to nemají v Benátkách snadné...

Benátecké trápení dopadá pochopitelně i na hráče. Mezi třemi tyčemi tak nemůžeme najít žádná zářivá čísla. Josef Kořenář si svými výkony nejen na mistrovství světa juniorů vybojoval místo v extraligové Jihlavě. Brankoviště tak hájí dvojice Aleš Stezka a Matěj Žajdlík. První jmenovaný doplatil na příliš velkou konkurenci v Liberci, odkud měl původně do Benátek vyjednané střídavé starty. Matěj Žajdlík pak dostává prostor v době nepřítomnosti Josefa Kořenáře. Ani jeden z gólmanů nemá procentuální úspěšnost zákroků nad 89 %. V poli se bodově dařilo Zdeňku Královi, jenž během jednačtyřiceti zápasů nasbíral jedenáct branek a dvacet čtyři asistencí. Hrozivě ovšem působí Králův počin ve statistice +/-, kde má šestadvacet záporných bodů.

Poznatky asistenta trenéra

Energetiky čeká po úspěšně zvládnutém domácím utkání s Ústí benátecké mužstvo, co od utkání očekává Tomáš Mariška? „Očekáváme mladého a houževnatého soupeře, který v podstatě nemá co ztratit, jelikož nehraje o play-off. O to to může být ošidnější.“ Asistent trenéra moc dobře ví, kdo má papírové předpoklady pro vítězství v tomto souboji. „Jednoznačně budeme v pozici favorita, nicméně tato utkání nejsou zdaleka tak snadná na zvládnutí. Věřím ale, že navážeme na poslední úspěchy ve venkovních duelech a zvládneme to.“ Karlovarští dostali před dalším klání den volna. „Chceme, aby hráči plně zregenerovali a doléčili menší zranění a virózy. V pondělí ráno potrénujeme, vyrazíme na cestu a věřím, že přivezeme body,“ říká Mariška.

Trenéři mají k dispozici širší kádr, v sestavě mohou točit hodně zajímavých jmen. „Máme teď z čeho vybírat. Tuto komfortní situaci máme ještě týden, než přijdeme o dva slovinské reprezentanty. Budeme točit sedm obránců, osvědčilo se nám to v posledních zápasech. Jaká ta rotace bude se rozhodneme na základě zdravotního stavu a aktuální formy,“ informuje Tomáš Mariška. Poprvé od začátku nastoupil i Ondřej Kuchař. Po vítězném klání ujistil, že kvalitní trojku mají energetici i na brankářském postu. „Myslím, že již od začátku můžeme spoléhat na všechny tři gólmany. Ondra podává velmi dobré výkony na trénincích, stejně tak v případě, kdy chytal za Sokolov, či za Slaný. O jeho kvalitách víme, ovšem Ondra z důvodu vyšší konkurence v brankovišti tolik prostoru nedostával. Pochvalu si zaslouží za výborný výkon proti Slovanu, kdy to pro něj nebylo jednoduché. Jediné co mě mrzí je, že jsme mu nepomohli k vychytané nule,“ objasňuje situaci mezi třemi tyčemi asistent Martina Pešouta.

Statistické okénko

HC Energie Karlovy Vary
Úspěšnost přesilovek 16,96 % (9. místo v lize)
Úspěšnost oslabení 91,94 % (2. místo v lize)
Tresty 464 TM (13. místo v lize)
Zblokované střely 280 (14. místo v lize)
Střely na branku 33,49 za zápas (2. místo v lize)
Úspěšnost střelby 9,7 % (4. místo v lize)
Úspěšnost vhazování 54,49 % (2. místo v lize)
HC Benátky nad Jizerou
Úspěšnost přesilovek 17,4 % (6. místo v lize)
Úspěšnost oslabení 77,9 % (12. místo v lize)
Tresty 850 TM (1. místo v lize)
Zblokované střely 477 (1. místo v lize)
Střely na branku 25,1 za zápas (13. místo v lize)
Úspěšnost střelby 9,3 % (8. místo v lize)
Úspěšnost vhazování 44,7 % (14. místo v lize)

Související články