HC Energie Karlovy Vary

Momenty série: Fantóm Novotný, hráči v kotli a domů bez značek

Čtvrtfinále se Vsetínem nabídlo kromě čtyř výher energetiků i množství zajímavých momentů. Pojďte si společně s námi projít klíčové okamžiky série i zajímavosti, které boj se Vsetínem okořenily.

Statistikám navzdory

Play-off je jiná soutěž. Tuhle často omílanou frázi letošní vyřazovací fáze jen potvrdila. Důkaz? V základní části neměli energetici s žádným jiným soupeřem horší bilanci než právě se Vsetínem. Čtvrtfinále ale nabídlo zcela jiný příběh. Čtyři zápasy, čtyři výhry, skóre 21:3 a postup v nejkratší možné době.

Fantóm Novotný a neprostupná obrana

V základní části král brankářských statistik v prvním kole play-off usedl na trůn ještě mocněji. Novotný inkasoval ve čtyřech zápasech pouhé tři branky, úspěšnost zásahů vytáhl na fantastických 97,22%! Jím vedená obrana dovolila soupeři skórovat pouze jednou při hře pět proti pěti!

Žolík Osmík

Nejen poslední krok bývá nejtěžším. Energetici v úvodním zápase série dlouho nemohli projít přes vsetínskou obranu, ve 14. minutě se však po nenápadné střele z pravého kruhu prosadil Martin Osmík, který ve 3. třetině povedený výkon vyšperkoval další brankou. Jedenadvacetiletý útočník přitom do zápasu zasáhl až díky absenci Petra Stloukala.

Střelec Gorčík

Kanonýrské žezlo v play-off dle očekávání drží Jakub Flek, hned za ním se ale se třemi góly drží Sebastian Gorčík. Dvaadvacetiletý forvard skóroval ve třech ze čtyř zápasů, všechny jeho branky přitom byly nesmírně důležité. Ve druhém zápase krátce před koncem první třetiny otevřel skóre a zapsal vítězný gól. Na Vsetíně pak navyšoval náskok energetiků, kteří tak odskočili svému soupeři. Především jeho branka v oslabení čtvrtého zápasu stála za to.

Obětavost v pravý čas

Ačkoliv čísla hovoří jinak, hra energetiků oproti základní části zaznamenala jednu citelnou změnu. Názorný příklad za všechny? Gól Ondřeje Beránka na 4:0, které předcházela neskutečná obětavost před vlastní brankou.

Mládí v akci

Do hry se dostali už v průběhu základní části, cenné zkušenosti sbírají i v play-off 1. ligy. Řeč je o našich mladých nadějích, obránci Filipu Bernáthovi a útočníkovi Otakarovi Šikovi. Ve čtvrtfinále sice posbírali dohromady jen pár střídání, i tak je to pro reprezentanty do 18 let cenný vklad do budoucna.

Sičák nedohrál

Z téhle situace mrazí. Třetí čtvrtfinále pomalu směřovalo do své druhé poloviny, když se do obranné třetiny Energie přiřítil vsetínský forvard David Vítek a hrubě dohrál karlovarského obránce Vladimíra Sičáka. Výsledek? Zkušený bek skončil v nemocnici s prasklou čelistí, zlomenou jařmovou kostí a otřesem mozku. Vítek vyfasoval od disciplinárky trest na pět utkání, které poté výkonný výbor ČSLH zvýšil na osm měsíců zastavené činnosti.

Legendární Lapač

O fantastické atmosféře na Lapači se po právu píše jako o jedné z nejlepších nejen v lize, ale v celé republice. Frenetické publikum dokáže své miláčky vybláznit tak, že drží krok i s papírově lepšími soupeři. Ke koloritu fandění zde patří i množství nadávek na soupeře (Filip Novotný by mohl vyprávět) či lití piva na hráče a trenéry na střídačce soupeře.

Hráči v kotli

Na Vsetín vyrazila o víkendu i skupinka nejvěrnějších fanoušků Energie. S těmi v kotli fandili také nehrající hráči Energie – Dávid Gríger, Martin Osmík či Honza Tomeček či rodina útočníka Stanislava Balána.

Děkovačka přes plot

Na pověstné děkovačky energetiků dojde v play-off vždy až na konci série, jak velí tradice. Na Lapači hráči poděkovali svým fanouškům přímo na ledě, čestným kolečkem pak poděkovali i domácím divákům za skvělou atmosféru. Samostatnou děkovačku si pak nejvěrnější fanoušci užili ještě jednou a to přímo před Lapačem, nic na tom nezměnila ani zavřená brána mezi hráči a kotelníky.

Domů bez značky

Na cestu domů přichystali vsetínští diváci energetikům jedno nemilé překvapení. Po třetím čtvrtfinále totiž odcizili zadní SPZ z karlovarského autobusu. Za pomoci policie však již jistí semifinalisté přeci jen mohli úspěšně vyrazit na dlouhou cestu domů.