HC Energie Karlovy Vary

Divoký vstup do semifinále, Energie ubojovala výhru v prodloužení

HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha 4:3pp (2:0, 0:3, 1:0 - 1:0) Stav série: 1:0
Vstup do semifinálové série mezi Energií a Slavií byl opravdu divoký, již v první minutě Karlovarští skórovali. Převahu si s jistotou drželi a brzy ještě náskok navýšili, nicméně Slavia během fantastických čtyř minut v prostřední části třikrát skórovala a otočila zdánlivě prohraný zápas. V závěru však úřadoval Jakub Flek, který v posledním dějství vyrovnal a následné prodloužení svým druhým gólem ukončil už po 28 sekundách. Energie tak slaví první semifinálovou výhru.
WSM Liga, SF1, út 13.3.2018
Karlovy Vary
Slavia
4:3p
2:0, 0:3, 1:0 - 1:0
Branky a nahrávky: 1. Stloukal (Kohout, F. Novotný), 9. Vrdlovec (O. Beránek, Podlipnik), 44. Flek (T. Rachůnek), 61. Flek (T. Rachůnek) – 31. Šagát (Račuk, Pohl), 34. Račuk (J. Holý, Šagát), 34. Z. Doležal (TS). Rozhodčí: Veselý, Wagner – Lučan, Špringl. Vyloučení: 3:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3620. Střely na branku: 32:30. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 4:3.
Karlovy Vary: F. Novotný (Závorka) – Podlipnik, Šenkeřík, M. Rohan (A), Plutnar, J. Tomeček, Kovačevič, Bernáth – T. Rachůnek, Balán (A), Flek – Stloukal, Kverka, Kohout – O. Beránek, Skuhravý (C), Gorčík – Gríger, Tuominen, Vrdlovec
Slavia: Frodl (Polívka) – J. Drtina (A), J. Novák (C), Barák, Pohl, Kasík, J. Holý, Ryzák – Račuk, Šagát, M. Kadlec – Jankovský, Šafránek, L. Krejčík – Šmerha, Nedvídek, Z. Doležal – J. Doležal, Kubica, M. Ondráček

Komentář k utkání

Vstup do semifinále se lépe podařil sešívaným, kteří si okamžitě po zahájení vypracovali tlak a jako první atakovali brankáře soupeře. Energetici však bleskově zareagovali nejlepším možným způsobem a už v první minutě se po přihrávce do volného prostoru prosadil skvělou kličkou Petr Stloukal. Rychlá změna skóre poměrně jednoznačně určila průběh následujících minut, které byly zcela v režii domácích a jejich rychlých přechodů do útoků. Slávistická defenzíva měla s jejich likvidací nemalé komplikace, a velice často tak útok Karlovarských končil až střelou, kterou musel likvidovat zatím dosti mrštný Dominik Frodl. Sporadické výpady hostů naopak vždy včas zastavili karlovarští obránci, což ještě umocňovalo jednostranný vývoj hry, ze kterého dokázali domácí brzy vytěžit druhý gól. Několikátý útok Energie za sebou rozehrál Ondřej Beránek přihrávkou do mezikruží, kde číhal Daniel Vrdlovec a povedeným blafákem do bekhendu skóroval k tyči. Po druhé brance domácí mírně otevřeli hru, což umožnilo Slavii trochu častěji hrát s pukem, jejich přechody do protiofenzívy však nadále končily v Energií kontrolovaném středním pásmu, a ta tak mohla pokračovat ve své kanonádě na Frodla. Tato převaha byla patrná zejména na několika případech, kdy se domácí dostali k sérii minimálně tří dorážek bez jakékoliv odezvy pražské obrany. Hosté si první pořádný útok vypracovali až kolem čtrnácté minuty utkání, nicméně i ten se omezil pouze na krátký interval bez výraznějšího atakování Filipa Novotného. Energetici v závěru trochu uklidnili své tempo, stále jim to však stačilo na pohodlné kontrolování utkání, a třetinu tak ukončili v útočném pásmu.

I do prostředního dějství vstoupili lépe hosté a na chvíli dali zapomenout na ne úplně jistou první třetinu ve svém podání. Ačkoliv se útočně projevovali i domácí, sešívaní si dokázali udržet majoritní vlastnictví kotouče a podíl střel. Poměrně brzy však o svou převahu přišli vinou vyloučení, které sice takticky zvládli výborně, tlak však energetiky povzbudil a zanedlouho již opět dotírali prakticky výhradně oni. Následovalo divácky trochu nudnější období, při kterém navzdory výraznému tlaku domácí nedokázali akce dotáhnout do finální fáze. Nejvýraznější moment tohoto období nastal krátce před polovinou třetiny, kdy Energii ve skórování dokonce zabránila hokejka zlomivší se v nejnevhodnějším okamžiku, to jest přímo v průběhu střely do odkryté branky, nicméně i to do hokeje patří. Na pohled mírně laxní přístup se nakonec Karlovarským vymstil, v jedenácté minutě zůstal před brankovištěm zcela zapomenutý Martin Šagát, který si jen v klidu počkal na přihrávku zpoza klece a nadvakrát prostrčil kotouč pod betonem Filipa Novotného. Kontaktní gól rozvířil stojaté vody druhé periody a aktivita narostla především na karlovarské straně, hosté však zdatně kontrovali rychlým pohybem, což jim brzy přineslo pohádkovou odměnu. Nejprve ve 34. minutě ujel sám na brankáře Marek Račuk a chladnokrevně skóroval a o pouhých 22 sekund později si sešívaní vybojovali trestné střílení, které podobně povedeně zakončil pod víko Zdeněk Doležal. Během necelých čtyř minut tak dokázali Pražané famózně otočit zdánlivě prohraný zápas z 0:2 na 3:2. Trestuhodně promrhaný náskok zalarmoval karlovarské řady k návratu dřívější aktivity, skvěle organizovaná defenzíva Slavie však žádné komplikace nepřipustila a naopak to byli hosté, kteří disponovali větším kvantem střel. Ve druhém dějství poslední příležitost k vyrovnání dostali energetici v podobě závěrečné přesilovky, nicméně i ve čtyřech Slavia ubránila své tvrdě vydřené vedení alespoň přes druhou přestávku.

Do poslední dvacetiminutovky touhou po vyrovnání motivovaní energetici vlétli zostra a již během úvodní minuty hned třikrát vypálili na slávistickou svatyni. Dvě minuty tlaku však brzy pominuly a do hry se pomalu začali vracet i sešívaní, ačkoliv působili oproti povedené druhé třetině trochu těžkopádně. V závěru 44. minuty energetici založili rychlý výpad a puk se dostal k rychlonohému Jakubovi Flekovi, který okamžitě ujel za obranu a v situaci sám na brankáře si poradil svou typicky přesnou střelou k tyči. O dvě minuty později se při vlastním oslabení sám před Frodlem zjevil Henri Tuominen, který už však z výborné šance trefil pouze výstroj hostujícího gólmana. Markantní tlak domácích rozhodně nestagnoval, za přispění početní výhody se mohla Energie bez většího odporu hnát za navrácením vedení. Ačkoliv bylo šancí v podání Karlovarských během krátkého intervalu opravdu mnoho, kvalitativně to bylo přinejmenším mizerné a drtivá většina střel končila zcela mimo trojici slávistických tyčí. V pěti už krátce po polovině třetiny hrozili také hosté, nicméně se i oni potýkali s nevhodně seřízenými mířidly a zejména posléze s nedisciplinovaností, která jim bortila příležitosti k vytvoření tlaku. Vše vyvrcholilo dvojicí spojených vyloučení, které poslalo sešívané do tří a energetici dostali fantastickou příležitost k možná rozhodující brance, dvojnásobnou přesilovku však sehráli hrubě nepovedeně a bez větších šancí. Přesto Karlovarští drželi dění na ledě převážně ve své režii a Dominik Frodl se musel maximálně snažit o udržení vyrovnaného skóre, v těchto pro Slavii těžkých dobách však svou úlohu zvládal perfektně. To umožnilo sporadicky hrozit i Pražanům a závěrečné dvě minuty utkání byly na obou stranách protkány zajímavými šancemi, ke skórování však žádná z nich nevedla, a zápas tak šel do prodloužení.

Pro play-off exkluzivní desetiminutové prodloužení bylo rozhodnuto okamžitě, po pouhých 28 sekundách si místo před hostující brankou našel Jakub Flek a po přihrávce zpoza klece svým druhým gólem v utkání rozhodl o úvodním vítězství Energie.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Věděli jsme, že jsme měli na toto období poměrně dlouhou pauzu, a proto jsme nabádali hráče, aby dobře vstoupili do utkání. To se nám povedlo, během první třetiny měli lepší pohyb a vytvářeli jsme si poměrně hodně šancí, možná jsme mohli dát víc než ty dvě branky, které jsme nakonec dali. Ve druhé třetině jsme měli hluchou pasáž, kdy jsme nechali našimi chybami a laxností soupeře během tří a půl minut vrátit se do hry. Soupeř byl najednou na koni a já můžu jen smeknout před tím, co potom předvedli naši hráči, jak zvládli vrátit se do utkání, zvládnout tuto těžkou situaci a nakonec si utkání vzít tady před výborným domácím publikem. Jsme rádi, že se nám povedlo vydřít první bod, ale Slavia jednoznačně ukázala, v čem je její síla. Je velmi silná v předbrankovém prostoru a neskutečně efektivní, takže se na to budeme muset připravit a zítra nás bude zase čekat těžký boj.

Jan Srdínko (HC Slavia Praha): Měli jsme tady ve Varech tradičně špatný vstup do zápasu, zase jsme dostali rychlý gól. První třetina nebyla z naší strany úplně ideální, trošku nám chyběl pohyb, ale ve druhé třetině jsme do toho vlétli a začali jsme si vytvářet spoustu příležitostí. Samozřejmě jsme druhou třetinu vyhráli a dostali jsme se do vedení zápasu, což bylo super. Pak už to bylo ve třetí třetině oboustranně vyrovnané utkání s šancemi na obou stranách. Ustáli jsme přesilovku Varů 5 na 3, pak měli čtyřminutovou, takže to taky sebralo nějakou sílu. Ale kluci se s tím poprali statečně, dobře jsme to ubránili, a v prodloužení pak rozhodla chybička. Dá se říct, že dnešní zápas byl vyrovnaný a vyhrál šťastnější.

Fotogalerie

Související články

Notes k zápasu | so 10.3.2018

Semifinále na Slavii - průvodce fanouška