HC Energie Karlovy Vary

Hokejisté na sáňkách? Proč ne!

K a r l o v y  V a r y - Extraligový kolotoč si po pátečním kole vybírá pauzu, ale hokejový fanoušek lační po podívané pokud možno stále. Nyní přichází jedinečná možnost shlédnout zápas tělesně postižených hokejistů ve sledge hokeji. V neděli 15.12. vyjedou o půl třetí odpoledne na karlovarský led týmy Sitting Bears Zlín a Cardinals Drážďany, aby se předvedly publiku v exhibičním mezinárodním utkání. Nenechte si ujít zajímavou podívanou, která se nemusí opakovat. Vstupné je volné.
Co byste řekli na hokej na sáňkách? Možná se ještě najdou lidé, kteří by mávli rukou: „Holý nesmysl!“ Jenže moderní doba jde kupředu a dnes už většina ví, že je to možné. Lední hokej už dávno není jen záležitostí borců s dokonalou tělesnou schránkou. Takzvaný sledge hokej umožňuje nadšencům s různým fyzickým postižením dolních partií těla vychutnávat si opojné pocity ze zimní hry, při které bývá pořádně horko jak na ledě, tak v hledišti. Sledge hokej bohužel stejně jako ostatní sporty tělesně postižených zatím stadiony obvykle nevyprodává a kdo ví, jestli tomu tak někdy bude. I tak ale dokáže skromnější návštěva nadšených diváků vytvořit báječnou atmosféru a dodávat aktérům na ledě ještě více chuti v boji o kus černé gumy.

Sledge hokej poprvé spatřil světlo světa na začátku šedesátých let minulého století ve Švédsku. Tělesně postižení bývalí hokejisté se nechtěli vzdát své lásky, a tak vymysleli způsob, jak opět zápolit na ledě. Stačilo na kovové sáňky připevnit nože z bruslí, do obou rukou vzít zkrácené hokejky s hroty na odrážení od ledu a sledge hokej začal existovat. Od té doby zaznamenal pronikavý rozvoj, ve vyspělých zemích celého světa začaly vznikat sledge hokejové týmy a vyvrcholením procesu bylo přijetí sledge hokeje do rodiny paralympijských sportů v roce 1994 v Lillehammeru, kde se historickymi prvními držiteli zlatých medailí stali Švédové. Následujícími paralympijskými vítězi se stali v Naganu 1998 Norové a v Salt Lake City 2002 domácí Američané.

V současnosti produkují nejlepší sledge hokej Spojené státy, Norsko, Švédsko, Kanada, Estonsko, Velká Británie či Japonsko. A Česká republika? Je sice ve světové konkurenci batoletem, ale už i u nás se sledge hokej hraje! Téměř před třemi roky, počátkem roku 2000, vznikl první český sledge hokejový tým a to ve Zlíně. V souladu s názvem zlínského klubu si dal jméno „Sedící Berani“ a po příchodu nového sponzora se z Beranů stali „Sedící Medvědi.“ Je potěšující, že nezůstali na české scéně osamoceni. Z jejich vlastních řad vzešly další dva týmy – kolínští Draci a olomoučtí Kohouti. Sledge hokej se rozjíždí také v Praze na Spartě a v Českých Budějovicích! Nabízí se přirovnání o houbách po dešti. Snad nadále porostou.

Zlínští průkopníci se během tří let zdokonalovali především v turnajích a přátelských zápasech se zahraničními mužstvy. Zde uvedené obrázky zachycují utkání mezi Sedícimi (tehdy ještě) Berany reprezentujícími Českou republiku a německým celkem z Drážďan. Zápas se odehrál v rámci Mistrovství světa juniorů v Pardubicích na přelomu loňského a letošního roku, zaznamenal slušnou diváckou návštěvu a lichotivé skóre 4:4 po dramatickém průběhu. Poslední mezinárodní prověrkou Sedících Medvědů byl turnaj Hame Handicap Cup, který proběhl v Uherském Hradišti v polovině října. Zlínští sledgemani sice skončili v konkurenci vyspělejších klubů ze Švédska, Británie, Estonska a Německa poslední při skóre 0:23, ale nasbírali kupu další poznatků a zkušeností, které mohou zúročit ve své snaze o stále kvalitnější výkony.

Letošní rok je ale výjimečný tím, že se rozehrál premiérový ročník Poháru České republiky ve sledge hokeji. Pohár se odehraje mezi Zlínem, Kolínem a Olomoucí ve třech fázích, po jedné v každém městě. Po prvním kole vedou sledge hokejisté ze Zlína, české kolébky hokeje tělesně postižených. Bylo by skvělé, kdybychom se v příštích letech dočkali rozšíření startovního pole.

Pravidla sledge hokeje se v zásadě neliší od pravidel hokeje, počet hráčů i hrací plocha jsou shodné. Specificky je upravena otázka výzbroje a výstroje nebo hry do těla. Hokejisté povinně nosí celoobličejový kryt. Po ledě se na sáňkách s připevněnými čepelemi bruslí pohybují pomocí dvou krátkých holí s hroty na koncích. Hrací doba se podle zdatnosti účinkujících upravuje v rozmezí 3x12 až 3x20 minut a utkání řídí dva rozhodčí. O osobní kontakty i oku lahodící akce rozhodně není nouze.

A tak neleňte a přijďte na zimní stadion vyplnit volný den extraligové přestávky nevšedním zážitkem. Možnost vidět v Karlových Varech sledge hokej živě se asi hned tak opakovat nebude. Přátelský zápas mezi Zlínem a Drážďany slibuje vidinu příjemně stráveného odpoledne bez nervů nad počínáním karlovarské Energie.