HC Energie Karlovy Vary

Momenty sezony: Premiéra ve WSM Lize, pouť za návratem začíná

Nejistota přežití byla definitivně zažehnána, a vše se tak upínalo na ledové kluziště, kam se energetici právě vraceli po několikaměsíční pauze. Nejprve bylo potřeba se rozehrát v přátelských zápasech, to nejdůležitější však teprve mělo nastat. Jak se bude Energii dařit ve WSM Lize? Dokáže se vrátit do extraligy? Ve druhém díle seriálu o momentech sezony se podíváme právě na začátek boje o návrat.

Přátelské zápasy, poslední zkouška před bojem

Čtyři týdny intenzivní přípravy a náročné tréninky na ledě, to vše spělo začátkem srpna ke svému zúčtování, 8. 8. zahájili energetici generálku na ligu v podobě celkem osmi přátelských zápasů. Čtyři z nich byly s extraligovými soupeři a dva z ambiciózním Kladnem, před Karlovarskými tak stál nelehký úkol.

Příprava se vyvedla náramně

Cesta za potřebným sebevědomím však nezačala úplně podle plánu, Energie s Litvínovem uhrála jen bod po nájezdech, a toužila tak po rychlé pomstě, oba týmy se totiž měly znovu potkat sotva o dva dny později v Karlových Varech. A skutečně se zelenobílí satisfakce dočkali, vysoká výhra v odvetě nad Vervou byla prvním z řady skalpů, které během přípravy putovaly na západ Čech. „Byl jsem spokojený s výsledky i předvedenou hrou, vše proběhlo podle představ,“ hodnotil tehdy výkony týmu trenér Martin Pešout. Šance na extraligu žije.

Matic Podlipnik - nejproduktivnější bek ligy

V přípravě se také ukázaly kvality skautingu Energie. Nejproduktivnějším bekem byl Matic Podlipnik a v brance zářil Filip Novotný. Osvědčila se i sázka na Stanislava Balána, kterého vedení týmu znalo už z dřívějška. Zkušený útočník byl v přípravě nejproduktivnějším hráčem týmu. „Mohu říci, že jsem se všemi posilami spokojený,“ přidával naději sportovní manažer Jaromír Kverka.

To vše ale bylo jen zkouškou, skutečný boj se neúprosně blížil, a k tomu také musela směřovat veškerá aktivita. Pouť za návratem začíná.

WSM Liga začíná, jak si poradí Energie s jinou soutěží?

Energie měla nejlepší ofenzívu v soutěži

„Cílem je postoupit do play-off, nic nevypustit.“ Taková očekávání přednesl těsně před prvním kolem Martin Pešout spolu s tím, že klub nebude čekat nic jednoduchého a bude potřeba se otrkat. Los WSM Ligy přiřkl Energii vstup do nové soutěže na domácím ledě proti Frýdku-Místku, tým předchozí sezonu hájící spíše střed tabulky. Přes kvalitu přípravy bylo však utkání určitým krokem do neznáma a Karlovarští nakonec ubojovali dvoubodový zisk za výhru v prodloužení.

Po optimistických přátelácích se ukázalo, že ani silnému kádru Energie nedají prvoligoví soupeři nic zadarmo. Spíše naopak, každý se na dlouholetého účastníka extraligy chtěl vytáhnout. Patrné to bylo i o pár dní později, když se Západočeši vydali do Vsetína na zápas proti nováčkovi soutěže (Vsetín čerstvě postoupil do WSM Ligy). Zdánlivě jednoduchá práce skončila neúspěchem, na západ Čech putova jediný bod a někdejší naději v hlavách fanoušků vystřídaly první pochyby. Podaří se do Karlových Varů skutečně vrátit extraligu?

Energii nezastavila ani zranění klíčových hráčů

V dalších kolech už ale předváděla Energie někdejší skvělé výkony a vysoké výhry nad Třebíčí, Benátkami a Slavií vystřelily klub z lázeňské metropole do vysokých pater tabulky. Velkým zásahem do rozjetého týmu byla ale zranění Stanislava Balána a Tomáše Rachůnka, dvou tahounů karlovarské ofenzívy, a čerstvě nabytá forma se mohla zbortit jako domeček z karet. Avšak to se nestalo, spoluhráči dokázali skvěle zastoupit své zraněné kolegy a WSM Ligou jako střela svištěl zelenobílý vlak. Až do listopadu padla Energie jen pětkrát, ve třiadvaceti utkáních ztratila pouhopouhých osm bodů a doma byla neporažená až do závěru října.

Brzy se na čele tabulky utvořila silná trojice Karlovy Vary, Motor, Kladno a ta spolu usilovně zápasila o ligový trůn. „Chceme být první, už jenom kvůli fanouškům,“ hlásal Vladimír Sičák a skutečně na přelomu října a listopadu se díky vyhranému přímému souboji s Rytíři na špici soutěže vyhoupli energetici. Karlovými Vary se linula hokejová euforie a brzký postup se zdál více než reálný. Jenže přetiva osudu jsou zrádná a na západ Čech se valila temná mračna. O tom už ale více příště...

Předchozí díly

1. díl: Momenty sezony: Pád, finanční krize a boj o přežití