HC Energie Karlovy Vary

Momenty sezony: Zranění, pokažený listopad i gól v poslední sekundě

Pouť za návratem do extraligy zahájili energetici pohádkově, výborná forma na podzim je poslala na první místo v soutěži. Jenže nic netrvá věčně a na karlovarský hokej čekalo nemilé překvapení. Co se stalo na konci kalendářního roku 2017? Bude Energie nadále schopná bojovat o postup? Na to se podíváme ve třetím díle našeho seriálu o momentech sezony.

Gól v poslední sekundě i další slovinská posila

Sobota 4. listopadu. Energetici vyrazili hájit své čerstvě vybojované první místo do Litoměřic, celku ze druhé poloviny tabulky. Zdánlivě snadný tříbodový zisk ale kališníci svému západočeskému soupeři odmítali dopřát, drželi utkání vyrovnané a všichni se už chystali na prodloužení. Těsně před koncem však domácí vyrazili ke karlovarské brance a jednu jedinou sekundu před koncem Jan Veselý jako kat připravil Energii hořkou porážku. Ztráta jakéhokoliv bodového zisku v poslední vteřině proti papírově slabšímu sokovi spustila příval útrap a lázeňský hokej měl zažít krušný závěr roku 2017.

"Musíme zapomenout a jít dál," krátce po zápase potvrdil Vladimír Sičák a energetikům v tom pomohla přesně načasovaná reprezentační přestávka. Tu využil klub k experimentování se stávajícími hráči a reorganizaci pro případné posily. Do tréninkového procesu A-týmu se zapojilo i několik mladých hráčů. „Všichni mladí hráči si řekli o naši pozornost. Bylo vidět, že nebyli vybráni náhodou,“ nešetřil chválou Tomáš Mariška. Nejvíce ale nakonec z toho vytěžil Otakar Šik, který hned v nejbližším zápase debutoval v A-týmu Energie a na konci sezony již pravidelně nastupoval v seniorské soutěži.

Sabahudin Kovačević - nové jméno v obraně

Jediným energetikem, který reprezentační pauzu strávil v dresu národního týmu, byl obránce Matic Podlipnik. Ten si na turnaji čtyř zemí ve třech zápasech připsal dvě asistence a pomohl Slovinsku alespoň ke třetímu místu. Ovšem co je ještě důležitější, z Francie se nevrátil sám, o týden později totiž na nabídku lázeňského klubu kývnul bek Sabahudin Kovačević. „Sabahudina jsme sledovali delší dobu a když se naskytla příležitost uskutečnit jeho příchod, tak jsme neváhali,“ komentoval přestup sportovní manažer Jaromír Kverka, „na poslední reprezentační akci hrál v jedné obraně s Maticem Podlipnikem a i proto věříme, že by toto spojení mohlo fungovat i v našem klubu.“ A skutečně. Hned po příchodu Kovačeviće vytvořili trenéři slovinskou defenzivní lajnu a ta fungovala náramně. Ovšem výsledky týmu už tak veselé nebyly...

Listopad ve znamení smůly, Energii sužovala zranění

Reprezentační pauza však zpočátku týmu prospěla. Karlovarští si v následujících dvou zápasech poradili se Slavií i Havířovem, v obou případech si také hojně zastříleli a situace se zdála na vzestupu. Madam Štěstěna se ale rozhodla k energetikům otočit zády a její vrtkavou přízeň v lázeňské metropoli znovu pocítili v domácím utkání proti Motoru.

Energie skutečně trpěla na zranění

Důležitý zápas Karlovarští prohráli, ovšem ještě více tým ranila ztráta Dávida Grígera, loni druhého nejlepšího střelce týmu, který se již v dřívějších fázích sezony potýkal se zdravotními problémy. O dva dny později energetici neuspěli ani na ledě Prostějova a co bylo horší, z kádru vinou zranění vypadl i tehdy vůbec nejlepší kanonýr mužstva Ondřej Beránek. „Musíme makat, nekoukat nalevo napravo a jít si za svým cílem,“ burcoval po utkání Jakub Flek.

A skutečně Karlovarští reagovali okamžitě, když zabránili vypuknutí děsivé vlně proher díky následné domácí výhře nad Kadaní, osud si však připravil ještě jednu ránu. Na marodku musel být připsán další forvard zelenobílých, finský blesk Henri Tuominen. Energie během tří zápasů ztratila tři své důležité útočníky a jejich návrat byl v nedohlednu. Pohár smůly Karlovy Vary dopily až do dna začátkem prosince na Lapači, kde obdobně jako o měsíc dříve v Litoměřicích spělo utkání do prodloužení, minutu před koncem však úřadoval vsetínský Jaroslav Markovič a Západočeši opět přišli o klíčové body.

„Musíme vozit více bodů z venku.“ Tam byl podle Tomáše Marišky kámen úrazu. Jenže když se na Mikuláše nepodařilo zvítězit ani doma nad Třebíčí z druhé poloviny tabulky, vyvstaly v hlavách fanoušků otázky naplněné nejistotou. Dokáže se ještě Energie vzchopit? Nebo rozjetý vlak definitivně vykolejil? S blížící se uzávěrkou přestupů se do nepříznivé situace vložilo i vedení klubu, o tom už ale více příště...

Předchozí díly

1. díl: Momenty sezony: Pád, finanční krize a boj o přežití
2. díl: Momenty sezony: Premiéra ve WSM Lize, pout za návratem začíná