HC Energie Karlovy Vary

David Varvařovský podepsal smlouvu s Energií

Energie patří ke klubům, které dávají příležitost hráčům ze svých mládežnických týmů. Ostatně i z tohoto důvodu začal v letošní sezoně fungovat Development program, v němž karlovarský klub spolupracuje s partnerským Baníkem Sokolov. Po obránci Ondřeji Dorotovi a útočnících Vítu Záhejském a Vojtěchovi Čihařovi podepsal s Energií smlouvu také útočník David Varvařovský.

Podrobnosti ohledně kontraktu s Davidem Varvařovským vysvětluje manažer mládeže, Bronislav Píša. „David je hráč, který si momentálně vydobyl podporu klubu. Vzhledem k tomu, že máme nastavenou spolupráci s partnerským klubem Baník Sokolov, tak se samozřejmě otevírají možnosti pro naše hráče a David je jedním z nich. Má předpoklady, aby se po této sezóně, pokud půjde vše jak má, přesunul do Development programu do Baníku Sokolov, a proto je ta smlouva ještě na příští sezonu. Věřím tomu, že to bude startovací smlouva, a že se ve velice krátkém čase sejdeme u podpisu nové a trošku lukrativnější smlouvy pro Davida. To je smlouva, která mu nějakým způsobem zaručuje, aby se mohl dál sportovně vzdělávat. Není to ta smlouva, která ho zabezpečí. Samozřejmě obě strany víme, o co teď momentálně jde.“

Dostat se do extraligového týmu je jedním ze snů většiny mladých hokejistů a ani David Varvařovský není výjimkou. „Je to něco, o čem jsem už jako malý kluk snil. Takže jsem určitě rád, že se mi tato nabídka naskytla. Je to také pro mě odměna za všechnu práci a čas, co jsem hokeji od mala věnoval. Ať už to byly tréninky, zápasy nebo tréninky navíc. Jsem hrozně rád, že jsem tuto nabídku dostal.“

Urostlý útočník do Energie přišel před pěti lety z Chebu. Nejprve hrál v karlovarském dorostu. Do juniorky Energie přešel v sezoně 2021/2022. A ačkoliv by to nikdo při jeho současné formě neřekl, tak jako prvoročák v juniorce se dokonce dostal do bodu, kdy chtěl s hokejem skončit. „Teď když si to zpětně vybavím, tak by si nikdo vůbec neřekl, že se tohle stane, že podepíšu profesionální smlouvu s Energií. Jsem rád, že mě pan Ryžuk a pan Píša přemluvili, když to tak řeknu, abych tady zůstal a určitě jsem za to vděčný,“ usmívá se při vzpomínce na důležitý mezník v kariéře David Varvařovský.

Od této doby však utekla spousta času. V následující sezoně se Davidovi začalo dařit a ve čtyřiceti devíti zápasech si nasbíral dvacet tři bodů (12+11). Navíc si v loňské sezoně poprvé v kariéře zahrál play-off, což pro něj byla další výborná zkušenost. Do letošní sezony David vletěl jako vítr a už po třech zápasech měl na kontě sedm bodů (2+5). Jenže právě ve třetím duelu ho jeden z hradeckých mladíků fauloval na koleno tak tvrdě, že to Davida vyřadilo ze hry na téměř dva měsíce. Ale návrat šikovného útočníka proběhl ve velkém stylu. Nejenže David západočeské derby poslal svým gólem do prodloužení, ale zároveň ho i rozhodl.

V letošní sezoně vysoký útočník odehrál třicet osm zápasů a se ziskem třiceti osmi bodů (19+19) je daleko za loňským bodovým maximem. Díky svým výkonům si David řekl o pozvánku do seniorského hokeje. V loňské sezoně nastoupil za svůj domovský Stadion Cheb (0+2) a v letošní sezoně má za sebou start právě v Baníku Sokolov (0+1). Dres a-týmu Energie si David oblékl nejen na trénincích, ale také během přípravy, kdy debutoval v duelu s Litvínovem a šlo o premiéru vítěznou. To že by si v dresu a-týmu Energie zase rád zahrál David potvrzuje. „Samozřejmě bych byl rád, kdyby se mi šance zahrát si za áčko nabídla. Ale musím jít krůček po krůčku, takže příští rok Sokolov a uvidíme, jak to půjde dál, ale určitě si rád zahraju někdy tady za áčko,“ usmívá se mladý útočník.

V souvislosti s kontraktem s Davidem Varvařovským se Bronislav Píša vrátil k podpisu obránce Ondřeje Dorota. „Beru oba kluky v podstatě podobně. Jsou to hráči, kteří mají obrovský potenciál. Hlavně vzhledem ke svojí výšce. Já už jsem to někde zmínil. V podstatě mluvím o nových dvou věžích,“ usmívá se manažer mládeže Energie a dodává. „Ty staré dvě věže, Václava Skuhravého a Petra Kumstáta, si všichni pamatujeme. Takže si myslím, a velmi bych si přál, ale musím to zaklepat,“ usmívá se Bronislav Píša, „aby se těmto dalším dvěma věžím, Ondrovi a Davidovi, povedlo se probojovat do extraligového áčka.“

Ostatně David si s karlovarskou legendou Václavem Skuhravým zahrál v několika utkáních za Stadion Cheb. „Bylo to super si s ním zahrát. Byla to dobrá zkušenost, protože nám také poradil co máme hrát a tím, že má zkušenosti z áčka, tak to byla bomba,“ vzpomíná David s úsměvem na utkání po boku jedné z věží.

Závěrem se Bronislav Píša zmiňuje o předpokladech a vyhlídkách obou mladých hokejistů. „Pokud jsem na začátku zmínil Baník Sokolov, tak to samozřejmě vůbec neznamená, že bych nebyl dopředu přesvědčený, že si může už třeba v příští sezoně jeden z těch dvou vybojovat šanci v áčku. Ale víme dobře, jak ta cesta je dlouhá, spletitá a trošku i o náhodě. Věřím tomu, že dřív nebo později se to oběma povede. Jsou to kluci, kteří mají obrovské předpoklady. Nejen ty fyzické a centimetrové, i když samozřejmě musí zapracovat na své váze na fyzické konstituci, ale mají předpoklady dovednostní a koordinační. To u tak vysokých hráčů většinou bývá problém. U nich ten problém není takový.

Jsou to hráči s dovednostmi, s herním viděním a čtením hry. V tuto chvíli nevidím důvod, který by jim měl bránit v profesionální kariéře. Všechno je nyní v jejich moci a v tom, jak k tomu přistoupí a jak budou hrát,“ uzavírá rozhovor manažer mládeže Energie.