HC Energie Karlovy Vary

Důležité derby, Energie míří do Plzně

Základní část letošního ročníku míří do svého finiše. Karlovarské hokejisty čeká poslední výjezd. V neděli míří k západočeskému derby do Plzně. Aby si udržela naději na předkolo, musí nutně bodovat za tři body. Podaří se to? Poslední derby základní části začíná v 17:00 a přenášet jej bude přímým přenosem stanice ČT Sport.
Kde utkání sledovat: Textový přenos | Video přenos

O soupeři

Škodovka drží dvě kola před koncem čtvrtou příčku zaručující přímou účast ve čtvrtfinále. Má dvoubodový náskok na dotírající Pardubice a českobudějovický Motor. Situace je pro Plzeň o to komplikovanější, že pátečním západočeským derby ukončí základní část. Mají totiž aktuálně odehráno pětapadesát duelů, což je o jeden více, než mají obě pronásledovatelé. Pokud chtějí svěřenci trenérského dua Baďouček – Říha udržet čtvrtou příčku, musí nutně v derby zvítězit a zároveň doufat v klopýtnutí svých pronásledovatelů. Nemají to zkrátka ve svých rukách. Stejně je na tom také karlovarská Energie, pro kterou je předkolo play off už spíše utopií.

Plzeňští hokejisté drží aktuálně sérii tří utkání, ve kterých bodovali. Nejprve na svém ledě porazili Kladno, následně dovezli po bodu z Brna a ze Zlína. V obou venkovních kláních padli až po samostatných nájezdech. Proti Zlínu už se v plzeňské sestavě objevil po zranění nejproduktivnější hráč Škodovky Michal Bulíř a hned se gólově prosadil. Na soupisce naopak chyběl zkušený Tomáš Mertl nebo kapitán Jakub Kindl, nastoupí v západočeském derby?

Produktivitu Plzně jednoznačně ovládá útočník Michal Bulíř (27+28), jenž je zároveň nejlepším střelcem svého klubu. Nejlepším nahrávačem je překvapivě obránce. Slovenský bek Peter Čerešňák (6+34) hraje životní sezónu a je zároveň nejproduktivnějším zadákem celé extraligy. Hranici dvaceti branek pokořili také Ludwig Blomstrand (21+14) a Jan Schleiss (21+11). S produktivitou mohou být zkrátka v Plzni spokojeni. Stejně tak s velmi vyrovnanou brankářskou dvojicí. Týmová jednička Miroslav Svoboda má úspěšnost zásahů 91,59% a jeho mladší kolega Dominik Pavlát dokonce 91,78%. Kdo se postaví do branky pro karlovarské Energii?

Sestavy z předchozího utkání

HC Škoda Plzeň: Svoboda – Kaňák, Čerešňák, Graňák, Kvasnička, Budík, Hamšík, Pánek – Suchý, Kodýtek, Schleiss – M. Lang, Bulíř, Dzierkals – Blomstrand, G. Thorell, F. Přikryl – Dufek, Malát, Dvořák.
HC Energie Karlovy Vary : Lukeš – Martin Rohan, Plutnar, Dlapa, Parkkonen, D. Mikyska, Pulpán, Weinhold – T. Rachůnek, T. Mikúš, Flek – Kulich, Hladonik, Vondráček – Koblasa, Černoch, Kohout – Průžek, Jiskra, Osmík.

Z kabiny Energie

Páteční prohrou se Spartou se energetikům značně zkomplikovala situace v tabulce. Postup do předkola play off již nemají ve svých rukou. Potřebují oba zbývající zápasy vyhrát a doufat v pomoc soupeřů. Na druhé straně se na Energii dotáhlo v tabulce Kladno. To ztrácí dvě kola před koncem na Karlovy Vary jen čtyři body. Je však jisté, že svěřenci trenéra Pešouta stále koukají nahoru a budou o předkolo bojovat, dokud to půjde. To po utkání se Spartou potvrdil sám útočník Rachůnek. “Před zápasem jsme si řekli, že budeme hrát o play off. Nechceme se zabývat ničím jiným, být nějak nervózní z toho utkání. To si myslím, že se nám povedlo. Bohužel Sparta nás vyškolila v zakončení. Máme za zády Kladno. Nikdo jiný to za nás neodehraje, hned v dalším zápase musíme vyhrát za tři body.“

Stejně tak to mají i karlovarští fanoušci, kteří na západočeské derby vypravují autobus. Kdo by měl zájem energetiky podpořit v Plzni, může se hlásit na odkazu níže.

Související články