HC Energie Karlovy Vary

Energie potrestána pokutou za chování fanoušků na Kladně

Předseda extraligové Disciplinární komise potrestal klub HC Energie Karlovy Vary finanční pokutou 5.000 Kč za chování karlovarských fanoušků během lednového utkání na Kladně. Hostující příznivci odpálili ve svém sektoru po vítězném zápase (6:5p) dýmovnici.

Vedení klubu je chováním svých příznivců velmi zklamáno. Od letošní sezony platí v disciplinárním řádu ujednání, že klub je zodpovědný za chování svých fanoušků i na stadionech soupeřů. V situaci, kdy se klub snaží šetřit každou korunu, přijde kvůli chování některých jedinců zbytečně o pět tisíc korun. Tato částka je na nejnižší hranici disciplinárního řádu, protože DK extraligy se zatím ještě nemusela zabývat chováním našich fanoušků. Případný další přestupek ale bude brát již jako přitěžující okolnost! Na všech stadionech navíc je kamerový systém, který musí být nasměrován na hlavní centra fanoušků, a to nejenom hostujícího týmu, ale i na „kotel“ domácích. Klub tímto důrazně žádá své fanoušky, aby se oprostili od jakéhokoli negativního jednání, a svým nevhodným chováním nepoškozovali náš klub, kterému tak velmi dobře na stadionech soupeřů fandí.

Odůvodnění předsedy Disciplinární komise:

Z rozhodnutí předsedy Disciplinární komise extraligy ledního hokeje byla klubu HC Energie Karlovy Vary udělena finanční pokuta za chování jeho fanoušků v utkání Tipsport ELH č. 290, hraného dne 31. 1. 2020 na Kladně s domácími Rytíři Kladno, přičemž rozhodl takto: Klubu se rozhodnutím Předsedy Disciplinární komise ELH v souladu s § 21 odst. 1. písm. b) Disciplinárního řádu ELH ukládá finanční pokuta ve výši 5.000,-Kč za Nesportovní chování příznivců klubu dle § 44 písm. b) Disciplinárního řádu ELH.

Kontrolou zápisů o utkání ELH hraných v období od 31. 1. 2020 do 10. 2. 2020 bylo shledáno, že dle poznámek k utkání zápisu o Utkání došlo po skončení Utkání k situaci, která byla rozhodčími p. René Hradilem a p. Antonínem Jeřábkem popsána následujícím způsobem: „Po skončení utkání byla v sektoru hostí zapálena pyrotechnika (dýmovnice).“ Vzhledem ke skutečnosti, že dle poznámky učiněné rozhodčími Utkání se popsaného jednání měli dopustit příznivci hostující Klubu, byl pořádající klub Rytíři Kladno písemně dne 4. 2. 2020 vyzván, aby se k uvedené situaci písemně vyjádřil a současně doložil jakékoli záběry dokazující použití pyrotechniky příznivci družstva hostujícího Klubu a následný zásah pořadatelské služby, případně úřední záznam policie České republiky o provedeném zákroku, byl-li proveden.

Předseda Disciplinární komise ELH na základě zhlédnutí záznamu kamerového systému a informací od pořadatele utkání, kdy bylo jasně prokázáno použití pyrotechniky v sektoru vyhrazeném pro příznivce družstva hostů na zimním stadionu na Kladně, tedy osoby projevující svým oděvem či jeho doplňky, chováním a pokřiky sounáležitost s Klubem. Předseda Disciplinární komise ELH shledal, že jednání příznivců hostujícího Klubu, tedy konkrétně tím, že tito vnesli do prostor stadionu a následně zde použili pyrotechniku, došlo k naplnění skutkové podstaty disciplinárního přestupku dle § 44 písm. b) Disciplinárního řádu ELH.

Související články