HC Energie Karlovy Vary

Hamrla nováčkem měsíce, Bednář září v Acadii

Bývalí karlovarští brankáři se v březnu výrazně zapsali do dějin kanadské juniorské QMJHL. Patrik Hamrla z Rimouski byl vyhlášen nováčkem měsíce, Jan Bednář zase pomáhá svému týmu k parádním výkonům.

Zanedlouho devatenáctiletý Patrik Hamrla v dresu Rimouski naskočil během března do šesti soutěžních utkání a svůj tým dovedl ke čtyřem výhrám. Ve třetím měsíci letošního roku navíc vyšponoval úspěšnost svých zásahů na parádní hodnotu 92,9%, průměr obdržených branek pak stlačil na 1,75 inkasovaného gólu na zápas. Na konci března se navíc při vítězství 5:0 nad Victoriaville dočkal své premiérové nuly v soutěži.

Hamrla, který do Karlových Varů přišel v lednu 2020 z mateřského Zlína a jenž na západě Čech odchytal v uplynulé sezoně šest extraligových utkání, prošel v létě úspěšně draftem do NHL, když si ho ve 3. kole vybral tým Carolina Hurricanes. V jeho barvách naskočil i do nováčkovského kempu, letošní sezonu jinak tráví v kanadské juniorské QMJHL, kde obléká dres týmu Rimouski Océanic.

V tradiční anketě kanadské QMJHL se dočkal v březnu Čestného uznání i druhý z bývalých brankářů Energie, karlovarský odchovanec Jan Bednář. Devatenáctiletý gólman naskočil v březnu do deseti zápasů svého mužstva Acadia-Bathurst Titan, přičemž hned sedmkrát dotáhl svůj tým k vítězství, ve všech utkáních navíc inkasoval vždy maximálně tři branky a hned čtyřikrát musel čelit více než třiceti střelám soupeře.

Acadia i jeho zásluhou v součtu s dubnovými zápasy bodovala už desetkrát za sebou a již nyní má jistotu, že si zahraje play-off. Sám Bednář je s 22 výhrami třetím nejlepším brankářem soutěže, s úspěšností 91,1% je mezi gólmany čtvrtý nejlepší.

Jan Bednář je karlovarským odchovancem, který už v 16 letech naskočil ke své premiéře v nejvyšší soutěži. Povedenými výkony pomohl Energii v sezoně 2017/18 udržet extraligu, jeho talentu si následně všimli i zástupci Detroitu, kteří si ho na podzim roku 2020 vybrali ve 3. kole během draftu do svých řad. Už druhým rokem chytá ve stejné soutěži jako Hamrla, v QMJHL hájí barvy týmu Acadia-Bathurts Titan.