HC Energie Karlovy Vary

Hejtman Cup: Finále ovládl Davos. Energetici berou bronz

V neděli v podvečer skončil letošní ročník Hejtman Cupu. Z vítězství se po výhře ve finálovém zápase nad týmem Oceláři Třinec, radoval nováček turnaje tým HC Davos. Oceláři získali stříbro a bronz si vybojovala domácí Energie. Své favority přišlo podpořit poměrně dost fanoušků, kteří měli rozhodně na co koukat.

Neděle 13. 8. 2023

Konečné pořadí Hejtman Cupu:

1. HC Davos
2. Oceláři Třinec
3. Energie Karlovy Vary
4. BK Mladá Boleslav
5. Kölner Haie
6. Jungadler Mannheim

Nejužitečnější hráči turnaje:

HC Davos: Nils Bächler
Oceláři Třinec: Tomáš Šilar
Energie Karlovy Vary: Ondřej Dorot
BK Mladá Boleslav: Jan Hurt
Kölner Haie: Alexander Vladelchtchikov
Jungadler Mannheim: Leon Willerscheid

Tým Kölner Haie pozazil Jungadler Mannheim 2:0 a bere páté místo

V první třetině byla hra poměrně vyrovnaná, ale postupem času začali více tlačit kolínští mladíci. Ti tlak vystupňovali po prvním gólu, který vstřelil Lukas Kopietz. Šance měli i hráči Mannheimu, ale nenašli recept na kolínského gólmana. Ve druhé třetině byl docela nával na obou trestných lavicích, ale oba týmy svá oslabení zvládly ubránit. Druhý gól Kolína vstřelil v padesáté sedmé minutě Raphael Jakovlev. Mannheim měl v závěru utkání početní výhodu, kterou trenéři znásobili odvoláním gólmana, ale skóre se Orlům zvrátit nepodařilo. Páté místo na letošním Hejtman Cupu si vybojoval tým Kölner Haie a Jungadler Mannheim bere šesté místo. Po zápase byli vyhlášeni nejužitečnější hráči obou týmů. Za Kölner Haie to byl obránce Alexander Vladelchtchikov a za Jungadler Mannheim gólman Leon Willerscheid.

Branky a nahrávky:

11. Kopietz (Gaidel, Hense), 57. Jakovlev (Kopietz)

Tři góly a čisté konto Adama Ebenstreita v duelu s Mladou Boleslaví vynesly Energii třetí místo.

Hned v úvodu duelu o třetí místo vyfasoval jeden z Bruslařů vyšší trest plus osobní trest do konce utkání. Dlouhou početní výhodu pak energetici využili rovnou dvakrát. Jako první úřadoval v šesté minutě David Šilhan. Toho o chvilku později napodobil Jakub Vogel. Bruslaři se po vypršení trestu snažili náskok svých hostitelů snížit, ale Adam Ebenstreit, který střežil branku Energie, byl důsledně proti. Hned ve druhé minutě prostřední části navýšil vedení energetiků Vojtěch Steklý. Ač se Bruslaři snažili o skórování, kdykoliv se jim naskytla příležitost, nedokázali dostat kotouč přes gólmana energetiků. Ti zvládli ubránit i několik oslabení. Navzdory šancím na obou stranách už do konce utkání další gól nepadl a tak se hráči Energie mohli radovat z výhry, ale hlavně ze třetího místa v letošním ročníku Hejtman Cupu. Nejužitečnějším hráčem Energie byl vyhlášen obránce Ondřej Dorot a za tým BK Mladá Boleslav útočník Jan Hurt.

Branky a nahrávky:

6. Šilhan (Zeman, Adámek), 7. Vogel (Adámek), 22. Steklý (Adámek M., Zeman)

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary:

Po včerejším neúspěchu jsme dnes chtěli zabojovat a uspět. Stále jsme to brali jako přípravu na extraligu, ale myslím si, že jsme koncentrovaným výkonem zápas zvládli a zase se někam posunuli ve výkonu. Chtěli jsme hrát všechny hráče a protočit je. Někdo hrál více, někdo méně, ale pořád to byla fáze zkoušení. Brzy ale budeme muset snížit počet hráčů, připravit je na extraligové boje a nastavit určité role v týmu.

Proti Davosu vstřelil dva góly a v utkání o bronz přidal další. Řeč je o Davidu Šilhanovi, který do juniorky přišel z týmu dorostu a má tak za sebou prvních pár zápasů v juniorském dresu. „Oproti dorostu je to velký rozdíl. Líbí se mi styl hry juniorky. Je to už herně blíž k dospělému hokeji. Hra je rychlejší, tvrdší, ale není to vůbec lehké, pro prvoročáka,“ usmívá se David a dodává. „Snažím se pro to udělat maximum a doufám, že se mi to daří.“

Davidovi se už v týmu dorostu střelecky dařilo a vypadá to, že si tuto dovednost přenesl i k juniorům. „Hodně k tomu v loňské sezoně přispělo, že jsem měl vyřízené střídavé starty do Chomutova, kde jsem hodně hrál, což mi jistě pomohlo. Také tam byla super parta. Jsem rád, že se mi to přeneslo i do této sezony, a že se mi dařilo také na turnaji. Řekl bych, že začátek sezony mám lepší než před rokem,“ usmívá se šikovný útočník.

V zápase o bronz David otevřel skóre a společně se spoluhráči si vybojovali třetí místo na turnaji. „Myslím si, že jsme ten zápas odmakali. Strašně moc nám pomohl Adam Ebenstreit, který výborně zachytal a díky týmové spolupráci jsme celý zápas zvládli“.

Energetici měli možnost si zahrát s týmem Davosu, což není jejich běžný soupeř. „Byl to výborný zápas, ale bohužel jsme ho prohráli. Bylo ale fajn si zahrát s takovým soupeřem. Podařilo si mi dokonce dát dva góly, za což jsem byl hrozně rád, ale škoda že to nepomohlo, tak jak jsem chtěl.“ ohlíží se za zápasem s pozdějším vítězem turnaje David.

Davos vynuloval Oceláře a stává se při své premiérové účasti vítězem letošního ročníku Hejtman Cupu

Finálové utkání letošního Hejtman Cupu mělo spád a rozhodně bylo na co koukat. Už od začátku se museli mít na pozoru oba gólmani. První gól švýcarského týmu padl pár sekund před vypršením početní výhody a jeho autorem byl Nico Vieli. Parádního blafáka vytáhl na třineckého gólmana ve čtrnácté minutě Simon Müller. Třinečtí se dost často dostávali před švýcarskou branku, ale nedokázali vyzrát na jejího strážce. Před koncem druhé třetiny se z gólu opět radovali hráči Davosu po nenápadné střele Nica Vieliho. V poslední části přibylo vyloučení, ale oba týmy si s oslabením dokázaly poradit. Jednu z početních výhod ke konci zápasu třinečtí znásobili odvoláním gólmana. Do prázdné branky se trefil Nico Greding. I přes nepříznivé skóre Oceláři stále bojovali, jenom nemohli vyzrát na soupeřova gólmana. Zbraně nesložili ani po pátem gólu, který inkasovali v padesáté sedmé minutě díky Linusi Hallerovi. Výhra 5:0 nad Oceláři rozhodla o tom, že tým Davosu získal letošní vítěznou trofej. Při závěrečném ceremoniálu byli vyhlášeni nejužitečnější hráči obou týmů. V týmu HC Davos se jím stal gólman Nils Bächler. Za Oceláře si toto ocenění převzal útočník Tomáš Šiler.

Branky a nahrávky:

8. Vieli (Märki, Landskroner), 14. Müller (Wittwer, Barandun), 38. Vieli (Haller, Märki), 55. Gredig N., 57. Haller (Vieli)

Sobota 12. 8. 2023

Oceláři porazili tým Kölner Haie 7:2 a zajistili si vstupenku do finále.

I když si Oceláři dokázali poradit s úvodním tlakem kolínských Žraloků a sami přešli do útoku, inkasovali díky Maxovi Kosorezovi jako první. Po polovině třetiny bylo díky Adamovi Ošmerovi vyrovnáno. Vedení si vzali třinečtí mladíci díky střele Patrika Volase, který využil početní výhodu. Neuplynuly ani dvě minuty a Patrik Gerych navýšil náskok Třince - 3:1. Čtvrtý gól Třince přidal skoro v polovině druhé častí při hře čtyři na čtyři Petr Andrle. Druhé využití početní výhody v zápase znamenalo pátý gól Třince. Tentokrát z hole Matěje Kozlíka. Ke snížení gólového manka využili přesilovku i hráči Kolína. Přesnou mušku předvedl Vladislav Vladelchtchikov - 2:5.

Parádním gólem zvýšil Matěj Kozlík v úvodu poslední části náskok Třince na čtyři branky. Jestliže to ve druhé části utkání na ledě jiskřilo, tak v té poslední už lítaly blesky a na obou trestných lavicích bylo dost živo. Po sedmém gólu Třince, který po polovině poslední třetiny vstřelil Adam Ošmera, bylo jasné, že Oceláři mají vstupenku do finále letošního ročníku Hejtman Cupu téměř v kapse. Do konce utkání už žádná branka nepadla. V poslední minutě, ale měli plné ruce práce rozhodčí, kteří museli řešit několik potyček.

Branky a nahrávky:

13. Ošmera (Kozlík, Šilar), 16. Volas (Spěváček), 18. Gerych (Kozlík, Šilar), 28. Andrle (Spěváček), 35. Kozlík (Šilar, Andrle), 43. Kozlík (Pospíšil), 52. Ošmera (Pospíšil) – 7. Kosorez (Nuss, Hemr), 39. Vladelchtchikov (Jakovlev)

Energii se obrat nepovedl a půjde do bojů o třetí místo.

Už v prvních minutách utkání mohly oba týmy z úniků otevřít skóre. Proti však byl karlovarský gólman a ten švýcarský naopak pouze sledoval, jak kotouč letí kolem jeho klece. O šance se oba celky dělily. Úspěšnější nakonec byli švýcarští mladíci, kteří svým hostitelům nadělili v šesté minutě dva slepené góly. O ty se postarali Erik Wittwer a Linus Haller. Ve třinácté minutě došlo díky gólu Nica Viela ke střídání karlovarských gólmanů. Pár sekund na to obral švýcarského gólmana o čisté konto David Šilhan.

Na rozdíl tří gólu odskočili Švýcaři v úvodu druhé části zásluhou Nica Vieliho. Snahy karlovarských mladíků o snížení skóre končily na pozornosti švýcarského gólmana. Toho nakonec ke kapitulaci donutil při hře ve čtyřech opět David Šilhan. V první polovině třetí třetiny si energetici, stejně jako v předchozích částech zápasu, několikrát vyzkoušeli oslabení, ve kterých dokázali i zahrozit. Třetí branka Energie padla v padesáté první minutě, když Petr Vojáček vymetl pavučiny v rohu švýcarské klece. Šanci na srovnání Energii ztížil Gian Leopold - 3:5. Energetici už náskok nedotáhli a tak do finále postupuje tým HC Davos.

Branky a nahrávky:

13. Šilhan, 27. Šilhan (Pastor), 51. Vojáček (Vogel) – 6. Wittwer (Barandun), 7. Haller (Vieli, Lichtensteiger), 13. Vieli (Blaser, Haller), 23. Vieli (Haller, Blaser), 56. Leipold (Wittwer, Gredig)

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary):

Pro nás to byla výborná zkušenost. Velmi nás mrzí, že jsme nepostoupili do finále, ale stále to je příprava na extraligu. Myslím si, že máme pozitivní poznatky, ačkoliv to vypadá negativně, že jsme prohráli. Ale věřím, že i prohra nás může někam posunout.

Pořadí týmů po základní části turnaje:

Skupina A:

1. HC Davos 6 bodů, skóre 10:3
2. Energie Karlovy Vary 3 body, skóre 11:7
3. Jungadler Mannheim 0 bodů, skóre 2:13

Skupina B:

1. Oceláři Třinec 5 bodů, skóre 9:3
2. BK Mladá Boleslav 4 body, skóre 4:3
3. Kölner Haie 0 bodů, skóre 3:10

Pátek 11. 8. 2023

Bruslaři nakonec Ocelářům podlehli v prodloužení 1:2

Zajímavou podívanou nabídl souboj dvou medailistů juniorské extraligy. V první třetině se oba týmy v držení kotouče více méně střídaly. V první polovině třetiny byli nebezpečnější Bruslaři a ke konci zápasu měli převahu spíše Oceláři. Z první branky se nakonec ve dvacáté páté minutě díky Markovi Vlasákovi radovali boleslavští mladíci. Své vedení si Bruslaři udrželi až do padesáté čtvrté minuty, kdy svou trefou poslal Klymentii Lysak, jak se později ukázalo, zápas do prodloužení. Ve čtvrté minutě prodloužení nakonec vítězství Ocelářů vystřelil Tomáš Šilar a získal pro svůj tým bod navíc.

Branky a nahrávky:

25. Vlasák (Gardoň) – 54. Lysak (Andrle, Šilar), 64. Šilar (Kozlík)

Davos vynuloval Jungadler Mannheim 5:0

Ačkoliv se oba týmy v první části utkání v útočných výpadech střídaly, tak nakonec byl prvním úspěšným střelcem Jan Märki z týmu Davosu. Svůj náskok zvýšili švýcarští mladíci v sedmnácté minutě, když nedisciplinovanost Mannheimu potrestal Rico Greding - 2:0. I přes snahu německých mladíků si ve druhé třetině gólovou radost užili pouze Švýcaři. Nejprve bránící hráče zmátli Beni Waidacher a Elia Baumann a poté si po střele Arkadiyho Baranduna kotouč do vlastní klece nešťastně srazil jeden z hráčů Mannheimu. Pátá v KV areně padla v polovině třetí třetiny, kdy Ruslan Zdorovets využil početní výhodu. Krátce na to dostali možnost početní výhody Orli, ale švýcarský gólman se o čisté konto nenechal připravit.

Branky a nahrávky:

10. Märki (Parrée), 17. Greding (Barandun, Cap), 27. Baumann (Waidacher, Minder), 32. Barandun (Cap), 51. Zdorovets (Parrée)

V sobotu se odehrají poslední zápasy obou skupin. Do bojů půjde ve skupině A domácí Energie, která od 17:00 hodin vyzve Davos a poslední duel ve skupině B odehrají třinečtí Oceláři a tým Kölner Haie. Toto utkání začne ve 14:00 hodin. Volný den před závěrečným turnajovým dnem čeká tým Mladé Boleslavi a Jungadler Mannheim.

Předběžné pořadí týmů:

Skupina A:

1. Energie Karlovy Vary 3 body, skóre 8:2
2. HC Davos 3 body, skóre 5:0
3. Jungadler Mannheim 0 bodů, skóre 2:13

Skupina B:

1. BK Mladá Boleslav 4 body, skóre 4:3
2. Oceláři Třinec 2 body, skóre 2:1
3. Kölner Haie 0 bodů, skóre 1:3

Čtvrtek 10. 8. 2023

Bronzoví junioři z Mladé Boleslavi porazili kolínské Žraloky 3:1

V úvodu utkání si kolínští mladíci vytvořili několik šancí, nejblíž k otevření skóre byli v sedmé minutě Rubin a Pape, kteří oba rozezněli konstrukci branky Bruslařů. Lepší mušku měl boleslavský Nikita Moyeseyev. V první minutě druhé třetiny vyrovnal Rik Gaidel. Na konečný stav 3:1 posunuli skóre ve třetí třetině Josef Teplý a Matěj Vojáček. První body na turnaji si tak připsali hráči z Mladé Boleslavi.

Branky a nahrávky:

21. Gaidel (Kopietz) – 12. Moyeseyev (Hrouda, Vlasák M.), 47. Teplý (Moravec, Zvagulis), 59. Vojáček

Energetici týmu Jungadler Mannheim nadělili osmičku

Jako první se z branky radovali energetici, když německého gólmana překonal Matěj Zeman. Ačkoliv se Orli do útočného pásma moc často nepodívali, tak zhruba v polovině zápasu jim stačila krátká návštěva k tomu, aby Manuel Schams srovnal skóre. Krátce na to však vedení Energii vrátil René Kubíček. V úvodu třetí třetiny zaměstnali němečtí mladíci gólmana energetiků, ale ten si své území střežil dobře. A tak první gól druhé třetiny padl až díky Filipovi Krajčíkovi - 1:3.

Po polovině třetiny se o dva slepené góly postarali Robert Šlechta a Matěj Zeman - 1:5. Ke snížení náskoku Energie využil početní výhodu Artjom Khaydarov.

Další dva slepené góly nadělili svým soupeřům ve čtyřicáté čtvrté minutě Robert Šlechta a Matěj Zeman, který si svou střelou zkompletoval hattrick. V poslední minutě zápasu zaokrouhlil počet branek energie na osm Matyáš Váňa. Body z prvního utkání skupiny přistály u týmu Energie.

Branky a nahrávky:

11. Schams (Müller), 36. Khaydarov – 4. Zeman (Dorot, Adámek), 13. Kubíček (Zeman), 26. Krajčík, 33. Šlechta, 34. Zeman (Krajčík), 44. Šlechta (Dorot, Adámek), 44. Zeman (Steklý, Adámek), 60. Váňa M. (Dorot, Handl)

Pavel Arnošt (trenér HC Energie Karlovy Vary):

Jsme rádi, že jsme do turnaje vstoupili vítězstvím. Myslím si, že dobrým týmovým výkonem jsme výsledek potvrdili.

První turnajové utkání Energie hodnotil útočník Matěj Zeman. „Ze začátku jsme na soupeře hodně rychle vletěli, ale pak jsme trošku polevili, než jsme dostali gól na 2:1. Pak jsme zlepšili tempo a většinou jsme byli u nich. Hodně jsme je tlačili a myslím, že za nás to bylo hodně dobré.“

Matěj si ve čtvrtečním zápase zkompletoval první hattrick v týmu juniorky. „Bylo to dobrý. Sám jsem to nečekal, když jsem dal první gól, tak jsem se i trošku divil. Ale dobrý. To že jsem vstřelil hattrick jsem si uvědomil, až když jsem jel ke střídačce a kluci na mě začali křičet, že to bude drahý,“ směje se šikovný útočník.

Za tým Jungadler Mannheim nastoupil obránce Nick Mähler, bývalý kapitán extraligového dorostu Energie a Matějův spoluhráč. „Na zápas jsem se těšil i kvůli setkání s Nickem. Jsem rád, že jsem se s ním při hře potkal, a že jsem si proti němu mohl zahrát. Doufám, že se mu bude v novém týmu dařit,“ říká k setkání se svým bývalým spoluhráčem Matěj.

Další program Hejtman Cupu:

Pátek 11. srpna 2023

15:00 BK Mladá Boleslav - Oceláři Třinec
18:00 HC Davos - Jungadler Mannheim

Sobota 12. srpna 2023

14:00 Oceláři Třinec - Kölner EC
17:00 Energie Karlovy Vary - HC Davos

Neděle 13. srpna 2023

11:00 utkání o 5. místo
14:00 utkání o 3. místo
17:00 utkání o 1. místo