HC Energie Karlovy Vary

Posila zpoza oceánu! Energii posílí útočník Jakub Lauko

Sestava Energie hlásí minimálně pro start letošní sezony další ofenzivní posilu. Útok Karlových Varů totiž posílí člen organizace Boston Bruins a účastník několika mládežnických světových šampionátů, útočník Jakub Lauko!

Už se souhlasem svého současného zaměstnavatele se Lauko zapojit do přípravy karlovarského A-týmu. K němu se měl připojit již dříve, nicméně až nyní byl jeho karlovarský záskok administrativně dotažen. Fanoušci Energie se tak mohou těšit na další zámořskou posilu, která by minimálně v úvodu sezony měla zastoupit letní ofenzivní ztráty devátého týmu loňské základní části.

„Po odchodu Tomáše Rachůnka s Dávidem Grígerem jsme hledali rozdílové hráče. Když se naskytla možnost zapojit Jakuba Lauka, tak jsme neváhali. Zároveň bych chtěl, stejně jako v případě Davida, poděkovat vedení Bostonu a agentovi Volkovi za průběh jednání, které bylo mimořádně vstřícné,“ uvádí jeden z hlavních důvodů angažování mladého forvarda hlavní trenér a sportovní manažer klubu Martin Pešout.

Dvacetiletý útočník patří mezi hráče, kteří by neměli mít se zapojením do karlovarské sestavy větší problém. Rychlost a dravost, to jsou aspekty, kterým se hokej energetiků v posledních letech vyznačuje. A právě to od Lauka Pešout především očekává.

„Myslím si, že se nám Jakub do mužstva typově hodí, a to jak rychlostně, tak i věkem. Byl pro nás finančně dostupný, takže jsme se s ním dohodli na spolupráci do doby, než se bude hlásit na kempu v Bostonu,“ nastiňuje detaily spolupráce karlovarský lodivod.

JAKUB LAUKO V AHL
JakubLauko
útočník
Z 22
G 5
A 4
+/- 3

Dvacetiletý útočník s nabídkou Karlových Varů příliš neváhal. „Začátkem července jsem se sešel s Martinem Pešoutem. Nabídl mi, jestli bych tu nechtěl začít trénovat a pokud by to situace dovolila, tak i začít hrát. Pro mě to byla vlastně jediná možnost trénování a hraní v Česku,“ udává hlavní důvody angažmá na západě Čech Jakub Lauko.

Domluva s týmem tedy byla rychlá a snadná, souhlas však musel dát i Laukův současný zaměstnavatel z Bostonu. „Ta jednání určitě nějak jednoduchá nebyla, protože se muselo domluvit hodně věcí. Snad to bude všechno úplně v pořádku,“ říká forvard, který by za Energii mohl nastoupit už v nejbližších zápasech Generali Česká Cupu.




Jakub Lauko (útočník, 28.3.2000)

Rodák z Prahy, s hokejem však začínající na Chomutovsku, kde vyrůstal pod dohledem svého otce Romana, který dlouhodobě působil v managementu chomutovského klubu.

Už od mladších let nastupoval s hráči až o několik let staršími, i díky tomu už od 15 let válel za mládežnické reprezentační výběry. Když se v roce 2016 zúčastnil World Hockey Challenge, tedy neoficiálního MS hráčů do 17 let, stal se na turnaji druhým nejproduktivnějším hráčem. Po návratu do Čech už ale Lauko nezamířil mezi mládežníky, ale rovnou do kabiny chomutovského A-týmu. V něm si odbyl premiéru už ve svých 16 letech.

V následující sezoně 2017/18 už Lauko odehrál za Piráty 48 utkání a stal se pevnou součástí reprezentace do 18 i 20 let, přičemž jako jeden z mála hráčů absolvoval v jedné sezoně Mistrovství světa obou kategorií.

Úspěšný ročník šikovného útočníka nenechal chladným zámořské agenty, v draftu do NHL si ho tak ve 3. kole ze 77. pozice vybral Boston Bruins. Lauko tak v létě zamířil do Kanady a byl to výjezd více než úspěšný. V kanadské juniorce sbíral v průměru bod na utkání, se svým týmem Rouyn-Noranda Huskies navíc vybojoval ceněný Memorial Cup. I v této sezoně si Lauko znovu zahrál i na MS hráčů do 20 let.

Následující ročník 2019-20 už Lauko zahájil na farmě Bostonu v Providence, kde ve 22 utkáních posbíral solidních 9 bodů (5+4). Jedním z vrcholů ročníku mělo být pro Lauka domácí Mistrovství světa hráčů do 20 let, kde měl tehdy devatenáctiletý forvard patřit mezi hlavní tahouny pořadatelského týmu. Šampionát však pro Lauka skončil nešťastně, když se hned po šesti sekundách úvodního utkání s Rusy skácel na led po srážce s Jegorem Sokolovem a Dmitrijem Voronkovem. Zraněné koleno už útočníka do hry na šampionátu nepustilo.