HC Energie Karlovy Vary

Pozvánka do dvacítky? Ta se rozhodně neodmítá, říká Matteo Kočí

Jako první reprezentační sezonu zahájila dvacítka, která se sešla na přípravném kempu v Chomutově, odkud tým odletěl do Finska, kde odehraje čtyři přípravné zápasy s výběry Švýcarska a Finska. Mezi pozvanými mladíky je obránce Matteo Kočí a mezi náhradníky jsou hned tři karlovarští útočníci, a to Matyáš Adámek, Matyáš Váňa a Radek Janata .

Na ledě chomutovské Rocknet Areny panovala uvolněná atmosféra, ale i přesto trenéři v čele s Patrikem Augustou svým svěřencům nic neodpustili. Samozřejmě však brali v úvahu to, že ne všichni kluci měli šanci přes léto trénovat na ledě. Na trénincích byl hodně vidět i nový člen realizačního týmu, bývalý vynikající obránce Ladislav Šmíd, pro kterého šlo o premiéru v nové roli. Na vlastní kůži si spolupráci s novým trenérem vyzkoušel Matteo Kočí. Mladý obránce strávil sezonu v Kanadě a za dvacítku hrál na několika turnajích, ale hlavně byl u zisku bronzu z posledního juniorského šampionátu. Nejen o něm jsme si s Matteem po tréninku povídali.

Matteo, poprvé po delší době jsi na ostrém tréninku, jaké to je?

Už jsem se na led těšil. Konečně jsem se také potkal s klukama, se kterými jsem se dlouho neviděl (úsměv).

Bylo fajn dostat zase pozvánku do dvacítky?

To ano, jak jsem viděl nominaci, tak jsem se na sraz těšil. Hlavně na to, že se potkáme s klukama, protože tím, že hraju v Kanadě, se s některými vůbec nevídám. Proti některým hraju, ale je super zase hrát s klukama z Česka. Všichni si společně zatrénovat a zahrát zápas, tak na to jsem se hodně těšil (úsměv).

Sice jste na samém začátku, ale máte nového asistenta trenéra, Ladislava Šmída. Jak se Ti pod ním trénuje?

Zatím jsme neměli moc tréninků, tak jsem ho ještě tak nepoznal. Teď s ním máme nějaké mítinky. Zatím to vypadá, že bude super trenér. Je vidět, že tomu rozumí a ví, o čem mluví, takže jsem moc rád, že tady je a už se těším, co nám doporučí, poradí, takže jsem spokojený.

Pan Šmíd má díky své práci v Edmontonu zkušenosti se zámořským stylem hokeje, takže něco z toho, co vás naučí můžeš využít i v týmu?

Ano, určitě. Dává nám rady pro hru na malém hřišti, protože i mistrovství světa je v Ottawě, takže nás připravuje na malé hřiště. Ví, co říká a rozumí tomu, takže to určitě využiju i v sezoně (úsměv).

V týmu jsou noví kluci, jak se sžíváte?

S polovinou týmu se znám, a s tou, co se neznáme, se poznáme (úsměv). Většinou ale o sobě všichni víme. Známe se třeba od vidění. S některými jsem se na ledě ještě nepotkal, ale většinu týmu znám.

Bylo by fajn se opět dostat na mistrovství?

To by bylo úplně super. Hraje se v Kanadě a tam musí být ta atmosféra parádní. Plné haly…

Matteo, osobně mám stále před očima ten neskutečný závěr utkání o bronz s Finskem, byl to parádní zážitek, ale pro vás to muselo být ještě intenzivnější…

My jsme nevěděli na střídačce, co máme dělat (úsměv). My jsme tam skákali, řvali… Fakt to bylo úplně neskutečné. Po zápase jsme ani nevěřili, že se to stalo (smích). Byl to rekord a opravdu to bylo neuvěřitelné. Byli jsme z toho úplně hotoví a je super, že to tak vyšlo. Celý život na to budu vzpomínat (úsměv).

Měl jsi štěstí, že jsi na mistrovství bojoval se svými spoluhráči z Energie. Získat bronz po takovém zážitku a navíc se spoluhráči z klubu…

Bylo to super. Všichni jsme hráli v zámoří, takže jsme se zase potkali a zavzpomínali jsme na to, jak jsme hráli spolu všichni v Energii a teď jsme spolu nastupovali za nároďák. Krásné to bylo (úsměv).

Sice už nějaký čas utekl a teď probíhá příprava na další šampionát, ale jaké byly oslavy bronzu a jak tě přivítali doma?

Když jsem přiletěl domů, tak samozřejmě s rodinou nějaká oslava byla (úsměv). Pořádně jsme to oslavili s kamarády, kteří se přišli podívat na medaili.

Máš za sebou první sezonu v Kanadě, jaké to pro tebe bylo?

Já jsem moc spokojený. Byla to opravdu super sezona. Skončili jsme sice poslední, ale měli jsme mladý tým. Nabral jsem zkušenosti, vyzkoušel si kanadský způsob hokeje a hru na malém hřišti. Jsem opravdu rád, že jsem tam odešel a už se těším na další sezonu (úsměv).

Kolikrát vám vítězství uteklo opravdu o fous. Jak náročné to pro vás v kabině bylo nenechat se tím srazit?

Bylo to těžké na psychiku, ale museli jsme to vypustit a připravit se na další zápas. Co tři dny se hrál zápas, takže opravdu bylo třeba nad tím nepřemýšlet. Do každého zápasu jsme šli naplno a snažili jsme se vyhrát.

V Blazers jste byli společně s Vojtěchem Vochvestem, se kterým jste spolu hráli i v reprezentaci, to asi pro oba byla výhoda?

Bylo to super, protože jsme si pomáhali vzájemně. Byli jsme spolu nejen v kabině, ale i v rodině, takže jsme tam byli jeden pro druhého. Když jsem já něco potřeboval, tak mi pomohl nebo, když potřeboval něco on, tak jsem mu pomohl já. Bylo to super, že tam člověk měl českého parťáka (úsměv).

Měl jsi nějaké volno? Jak sis ho užil?

Byl jsem s rodinou v Dubaji. Měl jsem asi deset dnů volno, abych si odpočinul. V letní přípravě toho volna moc není. Jsem rád, že jsem vůbec odletěl a trošku jsem si odpočinul. Teď už jsem ale zase zpátky v tempu, reprezentace, příprava na další sezonu. Prostě jako každé léto.

Kdy se vracíš do Kanady a jak to máš s přípravou?

Měl bych se vracet na konci srpna.

Blazers draftovali Vítka Záhejského, co ti proběhlo hlavou, když ses to dozvěděl?

Já už jsem nějakým způsobem věděl, že spolu komunikují a říkal jsem Vítkovi, jaké to tam je, aby věděl, do čeho případně půjde. Když to vyšlo, tak jsem byl nesmírně rád. Hned jsem mu psal a volali jsme si. Je to fakt super (úsměv). Známe se asi tři roky. V Energii jsme spolu byli i na intru a zase budeme spolu v Kanadě, takže já se na to těším (úsměv).

Po víkendu, kdy dvacítka měla dvoufázové tréninky na ledě a nechyběla samozřejmě ani posilovna a mítinky, vyrazili mladí hokejisté do Finska. Tam budou pokračovat v přípravě. První zápas svěřenci Patrika Augusty odehrají ve středu, kdy se utkají s týmem Švýcarska. Podruhé si oba týmy síly změří v pátek. V neděli pak čeští mladíci vyzvou výběr Finska do dvaceti let a v pondělí bude soupeřem národního týmu finská devatenáctka.

Nominace dvacítky na první přípravný kemp a zápasy ve Finsku:

Brankáři:

Jan Kavan (Kometa Brno), Michael Hrabal (Univ. of Massachusetts, NCAA), Lukáš Matěcha (Tri-City, WHL), Jakub Milota (Cape Breton, QMJHL).

Obránci:

Tomáš Galvas (Bílí Tygři Liberec), Oliver Samson (Sparta Praha), Tomáš Vandas (Dukla Jihlava), Vojtěch Husinecký (Piráti Chomutov), Dominik Badinka (Malmö, Švédsko), Jakub Dvořák (Swift Current, WHL), Vojtěch Port (Moose Jaw, WHL), Marek Ročák (Kelowna, WHL), Matteo Kočí (Kamloops, WHL), Jakub Fibigr (Mississauga, OHL).

Útočníci:

Jaromír Pérez (Bílí Tygři Liberec), Vojtěch Hradec (BK Mladá Boleslav), Vojtěch Spěváček, Miroslav Holinka, Petr Sikora (všichni Oceláři Třinec), Matěj Maštalířský (HC Litvínov), Tadeáš Kalužík (Dynamo Pardubice), Jiří Felcman (Langnau, Švýcarsko), Ondřej Kos (Ilves Tampere, Finsko), Eduard Šalé (Kitchener, OHL), Samuel Fiala (Val-d’Or, QMJHL), Adam Jecho (Edmonton, WHL), Pavel Šimek (Saint John, QMJHL), Dominik Petr (Brandon, WHL), Adam Židlický (Mississauga, OHL).

Náhradníci:

Obránci: Martin Matějíček (Peterborough, OHL), Vojtěch Vochvest (Kamloops, WHL), Martin Švec (Dynamo Pardubice), Aleš Zielinski (Moncton, QMJHL), Adam Hamrla (Berani Zlín), Adam Martin Hlinský (HV71 Jönköping, Švédsko), Josef Eichler (Windsor, OHL). Útočníci: Matyáš Adámek, Matyáš Váňa, Radek Janata (všichni Energie Karlovy Vary), Adam Fiala (Dynamo Pardubice), Jan Šprynar (HC Litvínov), Jakub Heš ( Berani Zlín), Maxmilian Curran (Tri-City, WHL), Oskar Lisler (Linköping, Švédsko), Adam Titlbach (Vancouver, WHL), Marek Daníček (Sparta Praha), Matěj Kubiesa (Prince Albert, WHL), Samuel Drančák (Red Deer, WHL).

Program zápasů ve Vierumäki:

Středa 17. července:

17:30 Švýcarsko – Česko

Pátek 19. července:

17:30 Česko – Švýcarsko

Neděle 21. července:

14:00 Finsko U20 – Česko

Pondělí 22. července:

18:00 Finsko U19 – Česko

Začátky jsou uvedeny v českých časech, ve Finsku je o hodinu víc.