HC Energie Karlovy Vary

Sedmnáctku čeká další prověrka. Na Slovensku bude bojovat i Petr Tomek

Zatímco reprezentační osmnáctka má pro tuto chvíli dobojováno, tak na další turnaj vyráží sedmnáctka. Svěřenci Františka Ptáčka zamíří na Slovensko, kde se zúčastní Turnaje pěti zemí v Piešťanech. V týmu nebude opět chybět útočník Petr Tomek. Mezi náhradníky pak byli vybráni obránci Pavel Kůrka, Tomáš Vrzal a útočník Lukáš Slavík.

Před odjezdem na Slovensko sedmnáctka ještě absolvovala dvoudenní testování na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Pozvánku na testy dostali také energetici, kteří se pravidelně objevují v hledáčku reprezentačních trenérů a to brankář Martin Psohlavec, obránci Pavel Kůrka, Tomáš Vrzal, útočníci Lukáš Slavík a Petr Tomek, který po testech s týmem vyrazil do Hodonína. Tam mladí hokejisté až do pondělí 12. srpna absolvovali intenzivní přípravu a v úterý 13. srpna pak sedmnáctka vyrazila na cestu do Piešťan.

Od středy do soboty se mladí hokejisté utkají s týmy Švýcarska, Slovenska, Německa a třešničkou na dortu bude zápas s výběrem USA, po kterém český tým vyrazí zpět do Hodonína. Stejně jako kolegové z našich dalších mládežnických reprezentačních týmů sáhl František Ptáček i po hráčích, kteří působí v zahraničí, a které nebude mít nejspíše až do listopadového World Hockey Challenge k dispozici.

Reprezentační výběr do sedmnácti let má za sebou již jednu akci, kdy si ve Švýcarsku třikrát změřil síly s domácími hráči. Ve všech utkáních si čeští mladíci připsali výhru díky čtyřem vstřeleným gólům a vidět byli i energetici. V posledním utkání trenéři nasadili oba gólmany Martina Psohlavce a Sebastiána Charváta a ti se podělili o čisté konto. Martin Psohlavec se do branky postavil také ve druhém utkání a inkasoval pouze jednou a to až ve třicáté čtvrté minutě během oslabení. Po dvou bodech za asistence si ze Švýcarska přivezli Petr Tomek a Pavel Kůrka. K úspěchu českého týmu svým výkonem a obětavostí přispěl i Lukáš Slavík.

Zápasy ve Švýcarsku sedmnáctka odehrála poprvé pod vedením Františka Ptáčka, který na pozici hlavního trenéra nahradil Pavla Pateru, který je nyní hlavním koučem A-týmu Energie. Pro legendárního obránce byla jeho premiéra snazší v tom, že své svěřence znal, protože působil jako asistent Pavla Patery. Na Slovensko kromě Petra Tomka vyrazí i kustod karlovarské hokejové akademie Jan Boháč.

Nominace české sedmnáctky na Turnaj pěti zemí v Piešťanech

Brankáři:

Matyáš Javorek (Oceláři Třinec), Jan Láryš (Vítkovice Ridera), František Poletín (Pelicans Lahti, Finsko).

Obránci:

Lukáš Kachlíř, Jakub Vaněček (oba Bílí Tygři Liberec), Vojtěch Hora (BK Mladá Boleslav), Ondřej Ruml (Dynamo Pardubice), Adam Burda (Sparta Praha), Karel Studnický (Mountfield Hradec Králové), Václav Nedorost (Linköping, Švédsko).

Útočníci:

Šimon Bělohorský, Dominik Krajdl (oba Bílí Tygři Liberec), Filip Matějka (BK Mladá Boleslav), Petr Tomek (Energie Karlovy Vary), Jan Kerbler, Vojtěch Kubín (oba Kometa Brno), Vojtěch Švancar (Slavia Praha), Filip Novák (Sparta Praha), Jiří Maxa (Škoda Plzeň), Ladislav Svozil (Vítkovice Ridera), Šimon Katolický (Tappara Tampere, Finsko), Nikolas Mařík (SaiPa Lappeeranta, Finsko), David Huk (Linköping, Švédsko).

Náhradníci:

Brankáři: Sebastian Charvát (Bílí Tygři Liberec), Marek Sklenička (BK Mladá Boleslav). Obránci: Pavel Kůrka, Tomáš Vrzal (oba Energie Karlovy Vary), Josef Šrámek (Banes Motor České Budějovice), Dominick Radim Byrtus (Oceláři Třinec), Ben Stefan Reisnecker (Sparta Praha), Jiří Kamas (Škoda Plzeň), Jakub Daněk (Lausanne, Švýcarsko). Útočníci: Petr Hanyš (BK Mladá Boleslav), Tobiáš Sekanina (Dynamo Pardubice), Lukáš Slavík (Energie Karlovy Vary), Martin Hečko (Banes Motor České Budějovice), Jan Hrček (Oceláři Třinec), Jan Fodor, Matěj Tománek (oba Škoda Plzeň), Jan Trefný (Verva Litvínov), Jaroslav Vondruška (Mountfield Hradec Králové).

Program Turnaje pěti zemí v Piešťanech

Středa 14. srpna 2024

13:30 Švýcarsko – Česko
17:30 Slovensko – Německo

Čtvrtek 15. srpna 2024

13:30 Německo – USA
17:30 Slovensko – Česko

Pátek 16. srpna 2024

13:30 USA – Švýcarsko
17:30 Česko – Německo

Sobota 17. srpna 2024

13:30 USA – Česko
17:30 Slovensko – Švýcarsko

Neděle 18. srpna:

11:00 Švýcarsko – Německo
14:30 Slovensko – USA