HC Energie Karlovy Vary

Sestavu Energie opouští pětice hráčů základní sestavy

Pětice hráčů základní sestavy, která dovedla Karlovy Vary do play-off po devíti letech, nebude v dresu Energie pokračovat v nové sezoně 2020/21. Již dříve klub na vlastní žádost opustil obránce Vladimír Eminger, který zamířil do Německa, na západě Čech nebude pokračovat ani trio útočníků Tomáš Rachůnek, Dávid Gríger a Vojtěch Polák. Po konci hostování se do Komety vrací také obránce Dalimil Mikyska.

Odchod osmadvacetiletého Vladimíra Emingera klub oznámil již v polovině dubna poté, co si bek s reprezentačními zkušenostmi vyřídil německé občanství a v dalším angažmá bude nastupovat právě u našich západních sousedů, kde podepsal smlouvu s týmem nejvyšší německé soutěže Fischtown Pinguins. Eminger za necelé dvě sezony nastoupil v dresu Energie k 67 utkáním s bilancí čtyř gólů a třinácti nahrávek. Jeho letošní výkony zaznamenal i reprezentační trenér Miloš Říha, jenž si jej vybral mezi náhradníky pro Channel One Cup.

„Vláďa si vyřídil německé občanství a požádal nás o předčasné ukončení smlouvy, která mu stejně měla vypršet na konci dubna. Po vzájemné dohodě jsme se rozhodli mu z úsporných důvodů vyhovět, po sezoně bychom totiž za něj kromě platu museli zaplatit i tabulkové odstupné jeho bývalému klubu. Vladimír bude od nové sezony hrát v Německu, do nového angažmá mu přejeme hodně štěstí a sportovních úspěchů,“ uvedl ke ztrátě v defenzivních řadách hlavní trenér a sportovní manažer klubu Martin Pešout.


Ještě dříve vedení klubu ohlásilo dvě ztráty v ofenzivních řadách, kdy s klubem po dlouhých sezonach strávených v bílozeleném dresu neprodloužila smlouvy útočná esa Tomáš Rachůnek s Dávidem Grígerem. Jejich kroky nyní zamíří do jiného extraligového celku.

„Tomáš Rachůnek i Dávid Gríger v průběhu listopadu obdrželi od vedení klubu nabídku na prodloužení stávajícího kontraktu, počátkem února nám oba hráči prostřednictvím svého agenta sdělili, že smlouvu neprodlouží. Vedení klubu by chtělo oběma hráčům poděkovat za odvedené služby v uplynulých sezonách, kdy výrazně pomohli týmu při postupu z 1. ligy, loňské záchraně extraligy a letošním postupu do předkola play-off. Oběma hráčům bychom zároveň chtěli popřát hodně štěstí v další kariéře s tím, že v našem klubu budou mít i v budoucnu vždy dveře otevřené,“ uvedl na adresu dnes již exkarlovarských útočníků Martin Pešout.

Devětadvacetiletý Tomáš Rachůnek přišel do Karlových Varů před sezonou 2015-16 a za Energii odehrál celkem 310 utkání, ve kterých zaznamenal 226 bodů (83+143). V letošním extraligovém ročníku, jenž byl jeho nejlepší v dosavadní kariéře, nasbíral 52 bodů a v produktivitě celé soutěže skončil na čtvrtém místě. Díky skvělým výkonům se také po sedmi letech vrátil do národního týmu.

O čtyři roky mladší Dávid Gríger strávil na západě Čech ještě o dva roky déle, když přišel jako jedna z posil pro druhou sezonu karlovarské juniorky v MHL. Přes hostování v prvoligové Jihlavě se postupně propracoval až do A-týmu Energie, kde si vybojoval post prvního centra a jednoho z klíčových útočníků týmu. Od sezony 2016-17 je rovněž stálým členem slovenské reprezentace. Pětadvacetiletý rodák z Popradu odehrál za karlovarské Áčko celkem 231 soutěžních duelů, ve kterých posbíral 134 bodů (59+75)


Čtvrtým z hráčů, který v příští sezoně nebude nastupovat v dresu s Éčkem na hrudi, je zkušený útočník Vojtěch Polák. Čtyřiatřicetiletý útočník se s klubem nedohodl na nové smlouvě.

Odchovanec Karlových Varů se do svého mateřského klubu vrátil letos po sedmi letech v polovině října nejprve na měsíc, poté však po dohodě s klubem zůstal až do konce předčasně ukončeného ročníku. Polák v sezoně 2019/20 naskočil do 38 extraligových duelů s bilancí 12 branek a 9 nahrávek a především v závěru sezony jeho forma gradovala, když válel v jedné formaci s Martinem Kohoutem a Jiřím Černochem.


Kromě výše uvedených hráčů nebude v kádru figurovat ani mladý obránce Dalimil Mikyska, kterému skončilo hostování a vrátí se do mateřské Komety a také útočník Sebastian Gorčík, jehož kariéra by měla dále pokračovat ve Vsetíně, kam odešel zarputilý útočník v průběhu této sezony. Již dříve kádr Energie opustili také obránce Branislav Kubka a útočníci Nicolas Hlava a Adam Raška.