HC Energie Karlovy Vary

Slovensko, Sokolov či pilotní škola. Kde skončili strůjci postupu?

Loni byli součástí milimetrově přesného a takřka bezchybného hodinového stroje, který s hrdě vztyčenou vlajkou s velkým éčkem vrátil po roční odmlce extraligu zpět na západ Čech. Ovšem v nejvyšší soutěži vzrůstají nároky na tým po strmé parabole, kvůli čemuž se někteří z loňských energetiků nedostali letos do sestavy. Kde aktuálně hrají ti, kteří loni za Energii odehráli alespoň deset zápasů, a jak se jim daří?

Sokolov

Energie má se sokolovským Baníkem co se působení hráčů týče velice úzký vztah, což je víc než dobře patrné při pohledu na soupisku žlutočerných. Nejčerstvějším přírůstkem do rodiny z hornického města je brankář Tomáš Závorka, jenž naprosto zazářil v loňské baráži a díky jeho 95,6% úspěšnosti zákroků v sedmi utkáních se do Karlových Varů vrátila extraliga. A v těchto fantastických výkonech pokračuje i v Baníku, kde od svého příchodu stihl naskočit sedmkrát a zatím si drží vynikající průměr 1,15 inkasovaných gólů na zápas, spolu s již dvěma čistými konty.

V Sokolově pak také hraje obranné trio Jan Tomeček - Adam Rulík - Tomáš Kvapil, zejména první jmenovaný je pak díky své pravidelné účasti v sestavě loňského kádru karlovarským fanouškům dobře známý. A mezi sokoly se mu daří slušně, v 19 duelech totiž obohatil své konto o dva góly a šest asistencí. Ještě o kousek lépe si vede Adam Rulík, u jeho jména totiž svítí z 25 utkání již 11 bodů za tři přesné trefy a osm nahrávek. Urostlý bek také nejde pro pořádný hit daleko, vždyť v počtu trestných minut je s osmnácti hned za hrůzu nahánějícím tandemem Petr Přindiš a Marek Švec na dělené třetí pozici.

Čtveřici energetiků v Sokolově pak uzavírá třetí obránce Tomáš Kvapil, který sice navlékl dres druholigového lídra jen dvanáctkrát, stihl však už dvakrát rozvlnit síť za soupeřovým gólmanem a v dalších dvou případech k tomu přímo přispěl.

Daniel Krejčí

Letošní sezonu sice Daniel Krejčí zahájil v Karlových Varech, po sedmi soutěžních duelech, v nichž si nepřipsal ani jeden bod a v tabulce účasti na ledě u jeho jména svítila číslice -4, je však jeho cesty ze západočeskou metropolí rozešly. Jako své nové útočiště si pak šestadvacetiletý zadák vybral slovenskou extraligu, kde válčí v dresu Trenčína. A vede se mu slušně, ze 14 startů ji odvezl již sedm asistencí a v přepočtu bodů na zápas je mezi obránci Dukly lepší než on už jen pravidelný slovenský reprezentant Tomáš Starosta.

Henri Tuominen

Ze všech strůjců karlovarského návratu mezi elitu má finský blesk Henri Tuominen rozhodně nejzajímavější příběh. Po vybojování postupu totiž v pouhých 26 letech pověsil brusle na dveře od sauny a vrátil se zpátky do země tisíce jezer, aby si zde splnil sen - stát se pilotem. V jeho rodné zemi jej totiž přijali na pilotní školu a po velice náročném rozhodování upřednostnil letectví.

Jaromír Kverka

Usměvavý forvard Jaromír Kverka vystřídal letos již tři různé dresy. Jako první mu ve skříni visel ten s éčkem na hrudi, v němž odehrál deset zápasů a připsal si dvě gólové nahrávky. Poté zamířil na hostování do Chance ligy mezi prostějovské Jestřáby, které však po pěti utkáních a také dvou asistencích vyměnil za sobě již dobře známou Slavii Praha. V týmu, za který předloni hrál takřka půl sezony, se mu už konečně začalo pořádně dařit, v současnosti má na svém kontě již čtrnáct bodů (4+10) z 12 soubojů, díky čemuž v přepočtu na zápas nemá mezi pravidelně nastupujícími Pražany konkurenci.

Michal Vachovec

Spolu s Danielem Krejčím je Michal Vachovec jediným energetikem, jehož další hokejové kroky vedly do ciziny, v případě Michal Vachovce pak do polského Krakova, kde se také potkal se svým někdejším parťákem z karlovarské juniorky Štěpánem Csamangó. A vysoký forvard ukazuje, že v Polsku mu hokej svědčí, s 42 body (17+25) z 31 zápasů je totiž vůbec nejproduktivnějším hokejistou celé soutěže! Tento úspěch navíc nabývá na rozměrech, když k tomu připočteme, že Cracovia je ve dvanáctičlenné tabulce až pátá.

Milan Davídek

Dres Ústí navléká také Milan Davídek, který navázal na své loňské hostování na severu Čech a pro letošek tam již zamířil nastálo. Někdejší pravidelný mládežnický reprezentant zatím naskočil do akce ve 26 případech, z nichž si odnesl rovných deset bodů za tři vstřelené branky a sedm nahrávek.

Martin Osmík

V pouhých dvaadvaceti letech si útočník Martin Osmík kroutí již pátou sezonu mezi seniory, tentokrát v hnědožlutém dresu jihlavské Dukly. Loni nasbíral ve 25 utkáních v lázeňské metropoli čtyři góly a letos mu to na Vysočině šlape o poznání lépe, z 22 zápasů totiž vytěžil už pět přesných tref a k tomu přidal ještě dvě asistence. Vše pak ještě dokresluje svou kvalitní všestrannou hrou, která je patrná na skvělé hodnotě +8 v kolonce účasti na ledě.

Daniel Vrdlovec

Další hrdina z baráže, kde díky jeho pěti brankám ovládl nejen tabulku střelců Energie, ale celého boje o extraligu, to je Daniel Vrdlovec. Na ledě jej nešlo přehlédnout nejen kvůli jeho žlutým tkaničkám, ale zejména dokázal být ve správný čas na správném místě. A právě i kvůli tomu si jej po skončení sezony stáhlo zpět Ústí nad Labem, odkud Vrdlovec v Karlových Varech hostoval. I přes katastrofální výkonu Slovanu se ale někdejší karlovarská dvaašedesátka v Chance lize válí, s 21 body (6+15) je druhým nejproduktivnějším hráčem týmu, jen o jediný bodík za Antonínem Melkou.

Matěj Zadražil

Karlovarským fanouškům jedno z těch méně známých jmen, ovšem na ledě Matěj Zadražil na svém renomé pracuje tím nejlepším možným způsobem. Sezonu zahájil na hostování v Sokolově, kde stejně jako loni naprosto dominoval. V listopadu si odskočil na měsíční hostování do Litoměřic. Tam se karlovarskému odchovanci dařilo ještě o něco málo lépe než Šikovi, za devatenáct duelů obohatil své konto o devět bodů (2+7) a navíc si dosud odseděl na trestné lavici pouhé dvě minuty, nejméně ze všech hráčů Stadionu, kteří mají letos odehráno za tým alespoň deset utkání.

Otakar Šik

Osmnáctiletý Otakar Šik patří mezi to nejlepší, co aktuálně nabízí karlovarská hokejová škola, místní rodák totiž již od svých dorosteneckých let hojně sbírá starty v mládežnických výběrech České republiky a jinak tomu není ani letos. Tento rok je pro něj také tím prvním, v němž již pravidelně nastupuje mezi seniory. To mu umožnil projekt Dukla, díky kterému se může směle prohánět po ledové ploše v Litoměřicích coby stálý hráč tamního Stadionu. V jeho dresu stihl za 24 klání čtyřikrát překonat gólmana soupeře a dvakrát na tuto skutečnost nahrát.