HC Energie Karlovy Vary
Extraliga dorostu, 7. kolo, pá 26.9.2008
Kometa Brno
Karlovy Vary
1:2
0:1,1:0, 0:1
Branky a nahrávky: 38. Ondrášek (Maša, Nedvěd) - 15. Frk (Hluchý, Vrána), 60. Frk (Vachovec, Kverka).
Kometa Brno: Barus – Beránek, Bilčík, Crhák, Dujsík, Hradil, Koukal, Krejčík, Krytinář, Křen, Lesonický, Maša, Nedvěd, Novák, Ondrášek, Pospíšil, Prokeš, Zavadil, Dittrich
Karlovy Vary: Nechvátal – Konečný, Hluchý, Valeš, Sýkora, Liška, Vachovec, Frk, Záhora, Švec, Kverka, Urbančok, Winkler. Troška, Gombár, Vrána, Kubáč, Tomeček, Linterner, Táborský, Formánek.

Komentář k utkání

V pátečním duelu se utkala mužstva Komety Group a Energie Karlovy Vary. Obě mužstva mají takřka stejnou bilanci, tři výhry a tři prohry, což je ovšem řadí až do druhé poloviny extraligové tabulky. Dal se tedy očekávat vyrovnaný boj, ale od začátku první třetiny byl patrný tlak hostujících Varů. Ve třetí minutě se do nadějné gólové šance dostal karlovarský Hluchý. Po této příležitosti se domácí vzpamatovali a tlak hostům začali oplácet. Začátkem šesté minuty přišlo první vyloučení. Na trestnou lavici odešel hráč Energie Linterner za podražení a tak se otevřela první větší šance Komety, ta bohužel početní převahu nevyužila. V závěru první desetiminutovky se Vary dvakrát dostaly do gólové šance. Poprvé, kdy dorážel karlovarský kapitán Záhora, puk skončil pod Barusovou rukavicí a podruhé Kverka netrefil prázdnou bránu. Průběh první třetiny i nadále měli v rukou hosté, kteří si vytvářeli jednu šanci za druhou. V čase 14:57 se pak podařilo Martinu Frkovi za asistence Václava Hluchého a Lukáše Vrány překonat doposud bezchybného domácího gólmana a připsal tak na konto hostů první gól. V osmnácté minutě přišlo druhé vyloučení, tentokrát na straně domácích hráčů za zdražování hry. Početní převahu hosté nevyužili a tak stav utkání po konci první třetiny zůstal nezměněn.

Začátek druhé třetiny přinesl hned několik gólových šancí na obou stranách. Nejvýrazněji se projevil Krytinář, kterému se podařilo samotnému vyjet na karlovarskou bránu. V závěru však nezpracoval ideálně puk a tak jeho střela nakonec Nechvátalovu bránu neohrozila. V 24., 28. a následně i 30. minutě přišly další přesilové hry ve prospěch domácích. Ti ani jednu ve svůj prospěch nevyužili a naopak po chybné rozehrávce dali šanci Varům, kdy ujel Sýkora sám na bránu. Jeho střela však nebyla přesná a tak chyba domácích zůstala nepotrestána. Hosté i nadále určovali tempo na ledě a tak několikrát vyzkoušeli Barusovu pozornost. Konec 34. minuty Varům navíc přinesl přesilovou hru, ale i přes velký tlak v útočném pásmu domácí brankář své mužstvo podržel a vynikajícími zákroky ničil šance hostů. 38. minuta pak konečně přinesla Kometě úlevu. Velmi chytře se z druhé vlny vynořil Filip Ondráček a překonal tak karlovarskou svatyni a smazal brankový deficit. Závěr druhé třetiny přinesl ještě jednu přesilovou hru v neprospěch Komety. Karlovarští ji ale stejně jako v závěru první třetiny nevyužili.

Prvních pět minut třetí třetiny se neslo v duchu přesilových her. Na trestnou lavici postupně odešel jeden hráč Komety a poté přišla dvě vyloučení na straně Energie. Ani jedna přesilová hra však nebyla využita. Následně přišla šance hostí, kterou obětavými zákroky zmařil Bilčík, a posléze se podařilo Prokešovi samotnému ujet na bránu hostí. Jeho obrovská šance byla zmařena hákováním karlovarského hráče Frka, který za svůj přestupek dostal dvouminutový trest. Během přesilové hry, se domácím dařilo držet v útočném pásmu a tak snad poprvé intenzivně prověřili Nechvátala. Do obrovské šance se dostal Lesonický, ale jeho střela mířila příliš vysoko a tak spálil gólovou naději domácích. Zanedlouho přišla další přesilová hra Komety, ale ta zdaleka nedosahovala předchozí intenzitu a navíc po chvíli si zahráli přesilovku i hosté. Skvělými zákroky i nadále pak držel své mužstvo domácí brankář, kterého ještě v posledních dvou minutách čekaly velmi perné chvilky. V polovině 59. minuty byl vyloučen domácí hráč a začátkem 60. minuty sudí poslali Kometu do tří. Domácí udatně vzdorovali tlaku hostí, ale v čase 59:50 se přeci jen hostům podařilo překonat urputné bránění Komety a Martin Frk vsítil svůj druhý gól, který už znamenal jasné vítězství pro Vary. Energie si tak odvezla domů plný počet bodů.