HC Energie Karlovy Vary
Extraliga juniorů, 19. kolo, pá 14.11.2008
Poruba
Karlovy Vary
7:4
3:0, 3:0, 1:4
Branky a nahrávky: 7. Kalina (Richter, Bartoš), 13. Řezáč (Kopáč), 14. Vajda (Šimkovič, Bartošek), 23. Bartošek (Vajda), 28. Řezáč, 40. Jelšík, 59. Jelšík (Tomis) – 47. Vachovec (Tollinger, Přindiš), 47. Přindiš (Mareček, Topinka), 58. Rohan T. (Topinka), 58. Topinka (Mareček, Vachovec). Rozhodčí: Krenželok - Tuzial, Řezáč. Vyloučení: 8:5. Využití: 1:3. V oslabení: 1:0. Diváci: 90. Střely na branku: 32:43. Průběh utkání: 6:0, 6:4, 7:4.
Poruba: Gleich - Plzák, Tomis, Spusta, Pindur, Mlynář, Skočovský - Bartošek, Kalina, Šimkovič, Bartoš, Jelšík, Voznica, Kopáč, Capcara, Vajda, Blažej, Richter, Řezáč.
Karlovy Vary: Hruška (od 14. Habal) - Schmidt, Ryžuk, Přindiš, Dlapa, Tollinger, Rohan M. - Jakubal, Chaljavin, Vaněk, Mistoler, Vachovec, Topinka, Hudák, Rohan T., Mareček, Majer.

Komentář k utkání

Do první vážnější šance pátečního duelu mezi momentálně šestnáctým a dvaadvacátým celkem extraligové tabulky se dostali hosté. Z několika nebezpečných situací před Gleichem nakonec nejvíce „smrděla“ gólem ta z hole Topinky, ale Gleich zmenšil střelecký úhel a na střelce hostí vyzrál. Na konci třetí minuty pálil nebezpečně Rohan, ale domácí gólman byl opět připraven. Porubští se vzápětí osmělili střelou Mlynáře od modré, kterou před Hruškou šikovně tečoval Kopáč, ale pouze mimo tyče lázeňské svatyně. V šesté minutě nejprve na jedné straně nedal Jelšík sám před gólmanem, ale z protiútoku hosté neskórovali jen díky včasnému Gleichově vypíchnutí touše holí, když před ním byli zcela osamoceni Vachovec s Marečkem. V čase 6:33 se dostala do vedení Poruba - Mario Kalina ukázal svou rychlost, přebruslil obránce soupeře a dostal se až před gólmana, kde parádní střelou pod horní tyč nedal Hruškovi žádnou šanci. Dvě minuty nato zahrávalo VOKD přesilovou hru, ve které předvedlo dvě šikovné střely od modré, o které se postarali Mlynář s Tomisem, ale skóre se neměnilo. Zatímco před úvodní trefou byli aktivnější hosté, tak od sedmé minuty převzali aktivitu domácí, ale šancí výrazně na obou stranách ubylo. To se změnilo v čase 12:28, kdy si Petr Řezáč udělal „Dobrý den“ z jednoho z obránců hostí, před Hruškou si ho položil a přízemní střelou vsítil druhou branku za záda zmateného gólmana. Domácí byli při chuti a v čase 13:35 předvedli další opravdovou parádu, na které měl největší zásluhu Šimkovič, jenž zajížděl za branku, ale parádní zadovkou našel u pravé tyče volného Radovana Vajdu, gólman se přitom přesunul k levé, a tak na domácího útočníka s „jednasedmdesátkou“ na zádech čekala lehká pozice ke skórování. To už Hruška nevydržel a přenechal svou pozici náhradníkovi Habalovi. V dalších minutách se hosté nedokázali dostat ke Gleichově brance, naopak domácí měli utkání ve své moci, ale příliš šancí si vypracovat nedokázali. Poruba tak po dvaceti minutách vedla již 3:0.

Také v úvodu druhé části byli aktivnější Porubští. Na konci 22. minuty našel Bartošek před karlovarskou brankou Šimkoviče, ale ten trefil ve velké šanci pouze gólmana. Tato formace pokračovala v obléhání branky, což se nakonec vyplatilo. V čase 22:21 totiž Habal poprvé kapituloval, když se z mezikruží trefil rychlou střelou Michal Bartošek. O několik vteřin později předvedl Gleich zákrok lahodící oku diváka, když po střele Hudáka ukázal efektivní semafor. Na začátku pětadvacáté minuty měli hosté výhodu přesilové hry, ale i přes řadu nepřehledných situací před domácí brankou skórovat nedokázali, především díky nedůraznosti v prostoru brankoviště. O tři minuty později měli naopak domácí výhodu přesilové hry. Tu dokázali po obrovské chybě hostující obrany rychle využít. V čase 27:29 se k puku dostal Petr Řezáč a opět chladnokrevně vyčkal na ten správný okamžik ke střele. Domácí měli utkání pevně ve svých rukou, nadále útočili a dostávali se do šancí, jako tomu bylo v případě Blažejova pokusu. Při další přesilové hře Varů se strhla za brankou Gleicha mela, kterou vyprovokoval jeden z hostujících hráčů nepříjemnou sekerou přes Gleichovu lapačku. Vše se nakonec obešlo v překvapení všech bez trestů. Při hře pět na pět byli však domácí nadále aktivnějším týmem a dokázali si vypracovat řadu přečíslení, ale ve finální fázi tyto akce kazili. Ve 36. minutě po střele Schmidta od modré domácí gólman téměř nic neviděl, a tak až na poslední chvíli vytasil další dobrý zákrok. Minutu nato šestou trefu Poruby nepřidal Jelšík, když jeho pokus skončil pouze na Habalovi. Ve 39.minutě se blýskl opět Gleich, když se dokázal přesunout k velké šanci Hudáka, jenž ordinoval u levé tyče. V čase 39:38 domácí přidali již šestou trefu – ve vlastním oslabení dokázal ujet Ivo Jelšík, který nedal svým blafákem Habalovi žádnou šanci. VOKD tak i ve druhé části přidalo tři trefy a zaslouženě vedlo 6:0.

Ve 42. minutě mohl završit svůj hattrick v tomto utkání Řezáč, ale nadvakrát nedokázal u tyče překonat karlovarského gólmana. O dvě minuty později po další chybě hostující obrany měl až příliš prostoru před svatyní Západočechů Bartoš, jenž pouze těsně minul branku. Ve 46. minutě nabídl hlavní sudí hostujícímu týmu přesilovku pět na tři trvající jednašedesát vteřin. V té si dnes poněkolikáté vylámal zuby na skvělém Gleichovi obránce Schmidt. Nakonec v čase 46:23 se přece jen Karlovarští dočkali – Přindiš střílel od modré, zásluhou několika tečí se touš dostal před branku až k úplně volnému Michalovi Vachovcovi, který se nemýlil. Neuběhlo mnoho času a hosté se radovali podruhé. V čase 46:46 se k puku dostal mezi kruhy Petr Přindiš, který rychlou střelou překonal Gleicha podruhé. Hosté ožili a měli velký tlak, který nakonec vyvrcholil dalším vyloučením domácího hráče. V 52. minutě zahrozili po dlouhé době i domácí. Jelšík našel u druhé tyče ideálně Kopáče, ale ten nedokázal přehodit beton gólmana Habala. Hrál se hokej nahoru – dolů a další gól ani jeden z týmů vsítit nedokázal. V 55. minutě se musel natahovat Gleich po střele Topinky, která jen těsně minula domácí klec. V čase 57:11 hosté snížili, když se před domácí brankou ocitl Tomáš Rohan, Gleich i přes akrobatický zákrok brance nezabránil. V čase 57:23 snížily Karlovy Vary už na rozdíl dvou branek. Velmi laciný gól propustil za svá záda jinak dnes skvěle chytající Gleich, autorem úspěšné čtvrté trefy hostí byl Jan Topinka. O výsledku zápasu tak ještě nebylo zcela rozhodnuto. V úvodu 59. minuty si vzali hosté oddechový čas a pokračovali hrou bez gólmana. Toho dokázala Poruba využít. V čase 58:52 vyhodil Tomis touš z obranného pásma, dojet ho těsně před brankou dokázal Ivo Jelšík, pro nějž nebylo problémem dopravit touš do zcela opuštěné klece. V závěrečných vteřinách zahrávali ještě domácí početní výhodu. V té si vypracovali množství šancí, ale na výsledku 7:4 pro VOKD Porubu se již nic nezměnilo.