HC Energie Karlovy Vary

Smrtelný obrat Litvínova nedovolil Energii bodovat

HC Energie - HC VERVA Litvínov 2:5 (2:0, 0:2, 0:3)
Vypadalo to nadějně, po individuální akci Zuckera a gólu do prázdné klece Petra Kumstáta (na snímku) směřovali energetici k důležitému vítězství. Po vlastních chybách si ale na jakékoli bodové přilepšení zrušili nárok. Litvínov pěti brankami otočil těžítko zápasu jasně ve svůj prospěch a stejně tak i jasně zvítězil. Co na tom, že Energie zásobovala Petra Fraňka střeleckou kanonádou, v extraligové tabulce si tentokrát nepolepší.
Tipsport extraliga, 27. (TV), čt 1.12.2011
Karlovy Vary
Litvínov
2:5
2:0, 0:2, 0:3
Branky a nahrávky: 15. Zucker, 16. Kumstát (Košťál, Nosek) - 24. Lukeš (Pojkar), 26. Lukeš (Hübl, Ručinský), 41. Kubinčák (Lukeš, Hübl), 48. Ručinský (Trávníček), 58. Hanzl (Trávníček, Ručinský). Rozhodčí: Homola, Šindler - Bádal, Horinek. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. Diváci: 2611. Střely na branku: 40:24. Průběh utkání: 2:0, 2:5.
Karlovy Vary: Mensator - Gulaši, Nosek, Gřegořek, Gawryletz, Mocek, Bombic, Přindiš, Gründling - Košťál, Skuhravý (C), Kumstát - Zaťovič, Pech, Dej - Skladaný, Melenovský, Mikeska - Kuběna, Kupec, Zucker
Litvínov: Franěk - Kubát, Stříteský, Pojkar, Kousalík, Černošek, Brejčák, Skuhrovec, Gula - Kubinčák, Hübl, Lukeš - Trávníček, Hanzl, Ručinský (C) - Frolík, Hujsa, Jenáček - Majdan, Gerhát, Bojer

Komentář k utkání

V úvodu utkání neměl navrch ani jeden tým. Hosté dobře napadali, a pořádně stěžovali Energii přechod do útoku. Ale i domácí obrana působila kompaktně. V páté minutě jí ale musel zachránit Mensator. Trávníček se po Pechově chybě dostal k volnému kotouči, a naservíroval kotouč před branku. Úplně volného Hanzla ale karlovarský gólman vychytal. Od této chvíle začali domácí obránci zmatkovat, a Litvínov převzal otěže hry.

Další šanci měli hosté v přesilovce, Trávníček se však neprosadil. Energetici si nedokázali přesně přihrát, a tak ztráceli puk za pukem. Střední pásmo měla Verva pevně pod kontrolou. Ve 14. minutě přišla další vyložená šance Litvínova. Kubinčák dostal pas za obranu, z úhlu ale Mensatora nepřekonal. Pak ale jako blesk z čistého nebe přišel gól domácích. David Zucker se prosmýkl před branku, a zavěsil pod víko. A o třicet sekund později už to bylo 2:0. Noskovo nahození od modré se odrazilo k Petru Kumstátovi, a karlovarský kanonýr poslal kotouč do odkryté klece. Dvě vstřelené branky domácí povzbudili, a jejich hra hned vypadala jinak. Nyní to byla Verva, která se musela bránit.

A hned na začátku druhé třetiny mohla znovu inkasovat. Kumstátova dorážka po Skuhravého střele ale skončila mimo. Hosté se nemohli dostat do tempa, a domácí měli další příležitosti. Ve 24. minutě se ale Litvínov přece jen prosadil, a vstřelil kontaktní gól. František Lukeš napřáhl z levého kruhu, a poslal puk mezi betony domácího gólmana. Následně hrála Verva přesilovku pěti proti třem, a po Hüblově nahrávce se znovu prosadil František Lukeš.

Hra bylo poté celkem vyrovnaná, na ledě se ale začalo jiskřit. Dva inaksované góly zřejmě zapůsobily na psychiku energetiků. Hráči obou týmů přitvrdili, zápas připomínal skutečné derby. Několikrát to zkoušel Pech, Franěk byl ale vždy pozorný. Na opačné straně kluziště neuspěl se svým pokusem Hanzl. V závěru třetiny měly Karlovy Vary přesilovku, při níž si vytvořily několik nebezpečných střel, brankář Vervy si ale se vším poradil.

V čase 40:26 se hostům podařilo otočit vývoj zápasu. Puk se odrazil k Vojtěchu Kubinčákovi, a ten tvrdou ranou z voleje poslal Litvínov poprvé do vedení. Odpovědět mohl v početní výhodě Nosek, jeho ránu ale Franěk vyrazil lapačkou. Do šancí se ale tlačili i litvínovští, kteří těžili z toho, že domácí museli útočit. Jenáček sice odkrytou branku netrefil, moc ho to ale mrzet nemuselo. Ve 48. minutě totiž zamířil přesně ke vzdálenější tyčce Martin Ručinský.

Domácí nehodlali nic vzdát, čas jim ale rychle ubíhal. Útočnou snahu také kazily nepřesné přihrávky. A když už se Dej dostal k teči, Franěk byl pozorný. Dvě a půl minuty před koncem zhasla energetikům poslední jiskřička naděje. Robin Hanzl si sjel od mantinelu mezi kruhy a švihem prostřelil Mensatora. Litvínov už domácí k ničemu nepustil, a ovládl tak podkrušnohorské derby.

Ohlasy trenérů

Jiří Kučera (HC Verva Litvínov): My jsme neměli dobrý vstup do utkání, i když si myslím, že jsme nehráli špatně. Bohužel ze čtyř střel nám soupeř dal dvě branky. Nevypadalo to dobře. Následně bylo důležité, že jsme za první tři střídání ve druhé části nedostali branku. Potom jsme se dokázali střelecky prosadit a vyhráli jsme.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Já mohu jen souhlasit. Měli jsme na začátku druhé třetiny šance, konkrétně Václav Skuhravý a Martin Zaťovič. Kdyby dali na 3:0, tak by ten zápas asi vypadal jinak. Bohužel jsme je ale neproměnili a soupeř se následně vrátil do hry. Využil přesilovku pět na tři a my už jsme po té třetí brance na začátku třetí části neměli trochu štěstí a vůle dotáhnout utkání alespoň k bodu.

Fotogalerie

Související články