HC Energie Karlovy Vary
Extraliga juniorů, 1., čt 4.9.2003, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Ústí n. L.
2:4
1:2, 0:1, 1:1
Branky: 3. Polák Michal (Vrba, Pech), 47. Vrba (Pech, Polák Michal) - 11. Neudorfský (Libor, Malinský), 13. Dragoun (Neudorfský, Malinský), 35. Dragoun, 52. Malinský (Libor). Rozhodčí:Turčan - Sichrovský, Richter. Vyloučení: 9:15, navíc Nový 5 + do konce utkání, Mudra 10.min (oba KVA), Kratichvíl 10.min, Vyždura 10.min (oba UNL). Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 200.
Karlovy Vary: Jakubal - Kocek, Sadloň, Tomaška, Hlubuček, Toms, Punčochář, Karpíšek, Mudra, Prštický, Vrba, Nový, Polák M., Hamele, Bušta, Chyba, Gellner, Bauer, Pech.
Ústí n. L.: Musil - Kratochvíl, Bučič, Sádovský, Neudorfský, Kolbaba, Malinský, Kříž, Bašta, Dragoun, Libor, Zámčeník, Hošek, Wágner, Margeta, Ferleš, Vyždura.

Komentář k utkání

Do zápasu vstoupili oba manšafty naprosto bez kompromisu. První střela přišla již ve 46.sekundě, kdy Punčochář poprvé ohrozil branku Slovanu Ústí nad Labem hájenou Lukášem Musilem. Ani první branka na sebe nenechala dlouho čekat. Po buly v útočném pásmu se puku zmocnil Lukáš Pech, neunáhlil se a místo střely zvolil perfektní pas na zcela volného Michala Poláka, který přesnou střelou pod víko z deseti metů otevřel skóre utkání. Ve třetí minutě vyloučil, s přehledem a velmi přísným metrem pískající, rozhodčí Turčan prvního hráče Ústí Margetu. V přesilové hře se Energie usadila v útočném pásmu, ale vytěžila pouze střelu Punčocháře od modré. Na začátku šesté minuty měla Energie 11 sekundovou převahu dvou hráčů v poli při vyloučení ústeckého Kratochvíla, který navíc získal i 10 minutový osobní trest. Pro Karlovy Vary se však toto vyloučení stalo zakleté a domácí hráči se nedokázali ani řádně usadit v pásmu soupeře. Naopak zahrozit mohl hostující Ferleš, který se v útočném pásmu domácích zmocnil puku, ale střílel mimo. V 8.minutě se skóre mohlo opět měnit. Od červené čáry prudce vypálil domácí Tomaška a brankář Slovanu měl pořádné starosti. Domácí brankář Pavel Jakubal si na puk sáhl poprvé až v deváté minutě po střele hostujícího Dragouna od modré čáry.
Zlom nastal v čase 10:26. V domácím oslabení totiž za brankou soupeře vyrobil zcela zbytečný a navíc také nebezpečný faul Petr Nový, který zezadu narazil soupeře hlavou na mantinel. Za vražení zezadu tak nemohl dostat nic jiného než trest na pět minut plus do konce utkání! Faulovaný hráč Slovanu Bučič naštěstí vyvázl bez vážného zranění. Jelikož o půlminutu předtím byl vyloučen domácí Tomaška, mělo Ústí rázem výhodu bezmála minutu a půl trvající přesilové hry 5 na 3. Trest v podobě vyrovnání na sebe nenechal dlouho čekat. Výhody dvou hráčů v poli využil hned po 23 vteřinách Neudorfský, který se ocitl úplně osamocen před domácím brankářem a ze tří metrů našel skulinu. Neuběhla ani minuta a vyloučit se za zcela zbytečný faul nechal Martin Toms. Severočechům se tak opět naskytla dvojnásobná přesilová hra a to dokonce celé dvě minuty! Potřebovali však pouze 20 sekund. Na střelu Neudorfského od modré čáry byl brankář Jakubal schopen reagovat, na teč Svobody však byl již krátký - 1:2. O další půlminutu mohl být rozdíl již o dvě branky. Střelu Margety s následnou tečí hráče Slovanu brankář domácích se štěstí pokryl. Na konci dvanácté minuty se konečně ozvali i domácí útočníci. Jiří Mudra se zmocnil chybné rozehrávky hostů, objel branku, ale jeho snahu o zasunutí k tyčce brankář Severočechů vystihl. Při vyloučení hostujícího Libora objel branku karlovarský Bušta, jeho přílišný výjezd z po za branky a následná střela z prostoru mezi kruhy již brankáře Musila nepřekvapila. O několik vteřin později ještě vyzkoušel pozornost brankáře domácí Hlubuček. To bylo ze strany domácích v první třetině vše. Naopak začal úřadovat soupeř! V polovině 19.minuty dostal do jízdy za domácí obranu puk přesným pasem Lukáš Wágner, ale jeho sólo brankář vychytal. Před koncem ještě mohl zvýšit Dragoun, brankářem vyražený puk po střele obránce Neudorfského od modré čáry mu však sklouzl z čepele hokejky. Rozhodčí Turčan rozdal v první třetině 63 trestných minut!

Druhá třetina byla o poznání klidnější a také vyloučených razantně ubylo. Karlovarští však jako by se nemohli dostat po vyloučení Nového do konce utkání zpět do zápasu a vyráběli množství chyb především v rozehrávkách. Na konci druhé minuty se dostali hosté do úniku tří na jednoho. Útočník Hošek se sobecky rozhodl nepřihrát najíždějícím spoluhráčům a jeho střelu domácí brankář bez problémů kryl. Nápor Slovanu postupně sílil, s velkým štěstí a výborným výkonem brankáře Jakubala však bez brankového vyjádření. V šesté minutě vyrobil další hrubku v karlovarské rozehrávce Tomaška a unikajícího útočníka Slovanu již zastavil jen za cenu faulu. Přesilovou hru hosté nehráli dlouho. O půl minutu později se za podobný faul nechal vyloučit i hostující Malinský a pokračovalo se ve čtyřech na obou stranách. Na začátku dvanácté minuty se zmocnil puku při chybné rozehrávce hostů velmi aktivně hrající Lukáš Pech. Jeho sólo po pravém křídle a následná střela z úhlu úspěchem neskončila. Ve 14.minutě vyrazil po levém křídle obránce Tomaška. Výtečnou křižnou přihrávkou našel své dva spoluhráče, ti si však s pukem trestuhodně neporadili. O minutu později se opět měnilo skóre. Karlovarští beci úplně zapomněli na agilního Dragouna, který tváří v tvář brankáři nezaváhal. Už na začátku 17.minuty mohl být rozdíl o tři branky. Domácí obrana opět zapomněla na hráče před brankou, tentokráte jím byl Vyždura. Brankář Jakubal se vytáhl a střelu špičkou lapačky vytěsnil nad branku. Díky vyloučením hostujících hráčů se ke konci třetiny konečně Energie začala prosazovat. Ze dvou střel Punčocháře nic nebylo. Naopak v oslabení opět obránci zapomněli na ústeckého Dragouna, ten však v rozhodující chvíli střílel pouze nad branku.

Poslední třetina se nesla v úporné snaze domácího celku po vyrovnání a naopak v důsledné obraně hostů. Již po 45 vteřinách vyzkoušel brankáře Slovanu Pech. Při následném vyloučení se sice Energie usadila v útočném pásmu, ale bez střeleckého vyjádření, či dokonce ohrožení soupeřovy branky. Naopak v závěru početní výhody mohl zvýšit ústecký Dragoun, jeho dvě střely brankář vychytal. Skóre se měnilo v sedmé minutě. V přesilové hře získal Martin Vrba puk od Lukáše Pecha a střelou mezi betony z bezprostřední blízkosti vrátil Karlovým Varům naději na body. Již o tři minuty pozdě bylo vše jinak. Malinský se nejlépe orientoval před brankou domácích a vrátil hostům dvoubrankové vedení. Po patnácté minutě se začala hra rapidně přiostřovat a nápor Energie sílil. Hráči Slovanu však pečlivou o obětavou obranou prakticky nedovolili domácím výraznější ohrožení své svatyně. Junioři Energie tak nesplnili očekávání a s nováčkem nejvyšší české soutěže si neporadili.

Související články

Mládežnický hokej | čt 4.9.2003

Junioři na úvod podlehli Slovanu Ústí nad Labem