HC Energie Karlovy Vary

Zvrat v závěrečném dějství stál juniory bod

JUN: HC Energie Karlovy Vary - HC Piráti Chomutov 4:3sn (2:0, 1:1, 0:2)
Při vstupu do třetí třetiny utkání proti Chomutovu vedli Karlovarští rozdílem dvou branek. O jejich vedení je však hned v úvodu poslední dvacetiminutovky Piráti připravili, a dvěma rychlými góly s nimi urovnali krok. Nerozhodný stav musely rozseknout až samostatné nájezdy, při nichž se prosadili pouze domácí. Vlčí smečka si tak připsala první letošní vítězství po nájezdech.
DHL extraliga juniorů, 7. kolo, so 30.9.2017, KV Aréna
Karlovy Vary
Chomutov
4:3sn
2:0, 1:1, 0:2
Branky a nahrávky: 8. Halberštát (Salnikov), 13. Tlačil (Pajk), 40. Tlačil (Bečka, Vápeník), rozh. náj. Horký – 22. Chlán, 42. Ouřada (Bajer), 44. Hřebíček (Köver, Šišolák). Rozhodčí: Hucl – Brejcha, Sedláček. Vyloučení: 5:10. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 75. Střely na branku: 49:42. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:3 - 4:3sn.
Karlovy Vary: Grančarov – Vodička, Vápeník, Pajk, Klejna, Kala, Brabec, Přibyl – Tlačil, Janata, Bečka, Pastyřík, Šála, Horký, Petrov, Halberštát, Salnikov, Kocík, Chodounský, Slabý
Chomutov: Běhula – Kopic, Novák, Hajič, Kleiner, Novák, Buchtela, Procházka, Vícha – Šilar, Polák, Adámek, Hřebíček, Köver, Šišolák, Bajer, Chlán, Duřada, Kulich, Veselý

Komentář k utkání

Začátek utkání probíhal v pomalejším tempu, k první přiležitosti se dostal chomutovský Polák, na druhé straně vypadalo nebezpečně nahození Chodounského. Zápas se rozjel v páté minutě, kdy Piráti nabídli energetikům první početní výhodu. Všem divákům zatrnulo, neboť po Novákově faulu zůstal ležet na ledě Janata, za pomoci spoluhráčů nakonec opustil ledovou plochu a následně zamířil do kabin. Nedisciplinovanost hostů přinášela další vyloučení a v situaci pět na tři byl velmi blízko gólu bek Klejna, jehož dělovka zazvonila o pravou tyč chomutovské klece. Chvíli po vypršení obou trestů se už Energie z vedení radovat mohla. Jiří Halberštát otevřel skóre přesnou střelou. Na konci třinácté minuty to bylo již o dvě branky. Ondřej Pajk si přebral kotouč ve středním pásmu, obehrál dva protihráče a posunul na Jana Tlačila, který si kličkou do bekhendu položil hostujícího gólmana a zasunul puk do prázdné. Kousek od snížení byl Kleiner, nicméně to by mu v cestě nemohl stát výborný Grančarov, jenž soupeřovu kličku do bekhendu přečetl dokonale. Krom dalších potyček a trestů se nic víc podstatného v prvním dějství nestalo.

Druhou třetinu načali energetici rychlým tempem, i přesto se hostům hned ve 22. minutě podařilo využít jejich chyb. Petr Chalán si šikovně vybruslil od levého mantinelu až před Grančarova a přesnou střelou vymetl levý růžek karlovarské branky. V následujících minutách hráli hosté v oslabení, ale domácím se nepodařilo vytvořit další gólovou příležitost. Chomutovští začali v plném počtu vyvíjet na soupeře silný tlak, avšak brankář Grančarov byl tentokrát velmi pozorný. Situaci hráčům lázeňského města ztížilo navíc vyloučení v jejich řadách. Několik výborných zákroků si připsal domácí brankář, a hostům se tak stále nepodařilo urovnat s energetiky krok, co se gólů týče. Naopak neuvěřitelnou jednu vteřinu před skončením druhé periody překvapil nejen fanoušky v publiku, ale zajisté i soupeře Jan Tlačil, jenž dostal od Bečky přesnou přihrávku do předbrankového prostoru a bez větších obtíží propálil Běhulu. Dvougólový střelec tak dokázal, že hrát se má až do konce.

Do závěrečného dějství se chomutovští Piráti pořádně obuli. Již od prvních momentů na ledě měli karlovarský gólman a obrana spoustu práce. 42. minuta jejich stoprocentní nasazení zpečetila brankou Kryštifa Ouřady, ten dostal pas před Grančarova a neminul. Karlovarští se pomalu nestihli vzpamatovat z druhého inkasovaného gólu a hosté oslavovali další. Důraz v předbrankovém prostoru se ukázal jako klíčový, když střela Martina Hřebíčka vyrovnala stav utkání. Nadále na kotouči dominovali Chomutovští. V 55. minutě si zahráli Karlovarští další přesilovou hru. Za zmínku z ní stojí Kopicova obětavost. Energetici už stříleli do odkryté branky, ovšem hostující bek se natáhl na brankovišti a všem nebezpečným dorážkám zabránil. V závěru základní hrací doby se nic nezměnilo, a tak se za nerozhodného stavu 3:3 muselo pokračovat prodloužením.

Prvních šancí se ujala Vlčí smečka, která však neuspěla. Na druhé straně to poté zkoušel Ouřada, ale ani on se neprosadil. V 63. minutě se vylučovalo na straně Pirátů. Karlovarští to na Běhulu zkoušeli jak se dalo, chomutovský brankář se ale nedal a připsal si několik dalších zákroků.

V nastaveném čase se nedokázal ani jeden z týmů střelecky uplatnit, a tak o vítězi musely rozhodnout samostatné nájezdy. Při nich se dokázali prosadit pouze Karlovarští - Horký a Tlačil. Gól Michala Horkého v první sérii tak přinesl energetikům první vítězné utkání rozhodnuté až samostatnými nájezdy v této sezóně.

Ohlasy trenérů

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary): Zápas dospěl do vítězného konce v náš prospěch, ale samozřejmě jsme malinko zklamaní, že jsme nevyhráli ty tři body. Hold si na to musíme ještě počkat. Když v zápase budeme hrát s takovým nasazením jako dnes, budeme v tom pokračovat, tak věřím, že to vítězství na tři body bude.

Miroslav Buchal (HC Piráti Chomutov): Nám trošku utekl začátek, kdy se domácí ujali vedení a my jsme udělali chyby. Myslím si, že od druhé třetiny se ten výkon zlepšil, začali jsme bojovat, začali jsme plnit to, co jsme chtěli a nakonec to vyústilo ve vyrovnání. Musím říct, že jsme bojovali neskutečně, ale pak to prodloužení bylo buď a nebo. Domácí měli vlastně pětiminutovou přesilovku a nájezdy jsou hop nebo trop. Domácí jsou šťastnější a získávají dva body.

Fotogalerie