HC Energie Karlovy Vary
DHL extraliga juniorů, 17. kolo, čt 16.11.2017
Brno
Karlovy Vary
4:3sn
1:1, 1:1, 1:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 8. Kratochvíl (Hasoň, Krejčí), 30. Havlát (Gajarský, Mlynář), 43. Havlát (Mlynář, Kratochvíl), rozh. náj. Frydrych – 13. Horký (Procházka, Pastyřík), 27. Bečka (Prošek, Petrov), 44. Pastyřík (Horký, Procházka). Rozhodčí: Škach – Pospíšil, Zedník. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 113. Střely na branku: 25:43. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:3.
Brno: Holík – Trnka, Slabý, Jurnečka, Furch, Krejčí, Rafaj, Jeřábek – Havlát, Hasoň, Gajarský, Čejka, Matula, Mlynář, Ferda, Frydrych, Kratochvíl, Krejčí.
Karlovy Vary: Kašpar – Přibyl, Pajk, Brabec, Vápeník, Hrůša, Kala, Klejna, Vodička – Horký, Tlačil, Pastyřík, Davídek, Šála, Bečka, Petrov, Halberštat, Janata, Hotěk, Procházka, Prošek.

Komentář k utkání

Pro domácí druhý duel ve dvou dnech začal opatrně a na obou stranách bylo k vidění zejména v úvodu hodně nepřesností. Až v osmé minutě byla k vidění první větší šance, a hned z ní byla první branka, a to na straně Komety. Hasoň nastartoval Petra Kratochvíla, ten si kolem obrany nabruslil do pásma bekhendem přesně zakončil - 1:0. Hosté však nesložili zbraně a do pěti minut vyrovnali. Procházka ujel do pásma, kde na sebe navázala dva soupeře a poté naservíroval krásnou přihrávku Michalu Horkému, který přesnou ranou umazal náskok domácího mužstva - 1:1. Další průběh první třetiny se nesl ve vyrovnaném duchu, ani jeden z celků si nevytvořil větší šanci, a tak se odcházelo do kabin za vyrovnaného stavu.

Druhá perioda začala svižně, hosté byli mírně aktivnější. Nejprve po faulu na Pastyříka, který ujížděl sám na branku, dostala Energie k dispozici trestné střílení, ale sám faulovaný hráč při nájezdu prudkým švihem trefil jen vyrážečku připraveného Lukáše Holíka. Hosty tak však moc mrzet nemuselo, protože se za půlminuty se druhé branky přeci jen dočkali. Prošek našel neobsazeného Jana Bečku a ten se prudkou střelou pod břevno nemýlil - 1:2. Na řadě byli domácí. Nejprve však mohla přijít třetí trefa Varů, když Horký s Davídkem netrefili před prázdnou brankou neposedný kotouč. Následně toho mohli litovat, protože Brno vyrovnalo. Gajarský poslal puk Robertu Havlátovi a ten si přesnou ranou k tyči otevřel gólový účet - 2:2. Zanedlouho navíc mohl skóre znovu na stranu Brna otočit Mlynář, který si kličkou položil brankáře, ale ten se reflexivně roztáhl na čáře a famózně zasáhl. Další šance diváky v průběhu prostřední třetiny neviděli, a tak se šlo do kabin opět za nerozhodného stavu.

Závěrečná část hry začala pěkně zostra. Už po necelých třech minutách našel Mlynář další pěknou přihrávku v mezikruží zcela volného Roberta Havláta a ten přesnou střelou z první po ledě mezi betony Kašpara přidal svůj druhý zásah odpoledne - 3:2. Z vyrovnání se le svěřenci Jana Zachrly nemohli radovat příliš dlouho, neboť už za minutu a dvanáct sekund v přečíslení 3 na 1 předložil Horký parádní žabičku na zadní tyč Marku Pastyříkovi a ten zakončil do prázdné branky - 3:3. Domácí měli další šanci dvanáct minut před koncem v přesilovce, kdy Trnka našel zpoza branky Havláta, ale jeho radost z hattricku zastavil parádní semafor Kašpara na brankové čáře. V poslední šanci základní hrací doby byl po nahození Rafaje Frydrych, ale jeho rána skončila těsně vedle. Utkání za stavu 3:3 šlo do prodloužení.

V nastaveném čase nejprve dobře pokryl průnik soupeře Holík, a vzápětí na opačné straně Čejka v sólo nájezdu z levé strany sám před brankou přestřelil. Další velké šance měli opět Čejka a také Kratochvíl, ale ani jeden z nich nezakončil pod přestav. Ani nastavení o vítězí nerozhodlo, a tak se šlo do nájezdů.

Nájezdy patřily oběma brankářům. Jak Holík, tak Kašpar předváděli bezchybné výkony a nakonec rozhodla až pátá série, při níž se jako poslední rozjel k nájezdu Lukáš Frydrych a přesnou ranou mezi betony brankáře vystřelil Kometě bonusový bod - 4:3.

Ohlasy trenérů

Jan Zachrla (HC Kometa Brno): Dva body do tabulky se samozřejmě počítají, ale ten průběh zápasu, který jsme předváděli, neodpovídal úrovni, kterou chceme hrát a kterou jsme si představovali. Za vítězství jsme na jednu stranu rádi, ale na druhou stranu za ten průběh trochu zklamání a trochu rozpaky. Plášek, Střondala a Svoboda nehráli, protože se vrátili z nároďáku, a mají trochu jiný program.

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary): Bylo to naše první utkání po dlouhé reprezentační pauze. Myslím si, že od druhé třetiny jsme byli více než vyrovnaným celkem a vypracovali si dost slibné šance, které se nám však bohužel nepodařilo proměnit. Utkání i díky tomu dospělo do samostatných nájezdů, kde se nám bohužel nepodařilo vstřelit branku a druhý bod jsme tak přenechali Kometě.