HC Energie Karlovy Vary

Juniorům po napínavém zápase s Kometou zůstávají tři body doma!

Ačkoliv dnešní zápas otevřeli junioři z Brna, do vedení se dostali energetici. Utkání bylo od začátku celkem vyrovnané, ale během druhé třetiny se hra začala hrát podle Energie. To se poté odrazilo i na výsledku. Do zápasu nastoupila i brankářská dvojka karlovarské střídačky, kdy byl za trest poslán do šaten Adam Ebenstreit.
DHL Extraliga juniorů, 18. kolo, so 27.1.2024, Karlovy Vary, KV Arena
Karlovy Vary
Kometa Brno
6:5
2:1, 2:1, 2:3
Branky a nahrávky: 16:31 Šlechta (Varvařovský; 5/5), 17:45 Záhejský (5/5), 21:18 Záhejský (Novotný, Vogel; 5/4), 37:03 Steklý (Šlechta; 5/5), 44:25 Čihař (Záhejský; 5/5), 46:45 Záhejský (Adámek; 5/5) – 05:20 Boltvan (Otava; 5/5), 27:21 Pospíšil (Moravec, Ekrt; 5/4), 43:20 Moravec (Rakus, Ekrt; 5/5), 44:36 Boltvan (Otava; 5/5), 53:35 Bárta (Boltvan, Bůžek; 5/4). Rozhodčí: Petružálek, Kostourek – Belko, Bertlík. Diváci: 106. Vyloučení: 5:3. Využití: 1:2. Střely na branku: 32:48. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3, 5:3, 5:4, 6:4, 6:5.
Rozhodčí: Petružálek, Kostourek – Belko, Bertlík
vyloučení3:5
využití1:2
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci106
Karlovy Vary: Ebenstreit (51. Pavlovic) – Anton, Zolnaj, Krajčík, Postl, Pelikán, Vogel, Beran – Varvařovský, Adámek, Pastor, Šlechta, Čihař, V. Váňa, Steklý, Záhejský, Novotný, Šilhan, M. Váňa.
Kometa Brno: Ondráček – Antony, Bůžek, Ulbricht, Svoboda, Jurný, Pospíšil, Zubíček – Ekrt, Rakus, Zembol, Bárta, Boltvan, Veselský, Halačka, Mots, Chludil, Otava, Moravec, Nesvadba.

Komentář k utkání

Úvodní minuty první třetiny více patřili Kometě, která i hned v 6. minutě otevřela zápas. Konkrétně Adam Boltvan, který ujížděl společně s Romanem Otavou, který na prvního zmíněného přihrál kotouč na poslední chvíli a zakončil za záda Adama Ebenstreita. Po tomto gólu začala Energie více bojovat. V osmé minutě šel domácí tým do oslabení, kterého mohl využít Roman Otava. Ten byl nebezpečně blízko u brankové čáry, ale karlovarský gólman včas zareagoval. Do oslabení šla i Kometa a větší šance se tak naskytla Matějovi Novotnému, který ale po přihrávce minul odkrytou část branky. V polovině třetiny se hra přesouvala ze strany na stranu a šance byly u obou celků. Nakonec energetici v 17. minutě stav srovnali, díky ujíždějícímu Davidu Varvařovskému a Robertovi Šlechtovi, který zakončil do volného prostoru branky. Brněnští chtěli stav opět navýšit, ale jak se říká, “nedáš, dostaneš”. A pro Brno ještě celkem nešťastně. Zpoza brány vyjel Vít Záhejský, který nahodil puk z boku branky, ale ten se odrazil od nohy soupeře přímo za brankovou čáru.

Do druhé dvacetiminutovky naběhli aktivněji Karlovarští, kteří se ve 22. minutě dostali do dvoubrankového vedení. Po rychlých přihrávkách a nepřehledné situaci zakončil v přesilové hře za záda Vít Záhejský. Energetici si i nadále snažili udržet kotouč pro sebe. Ve 27. minutě se ale otevřela trestná lavice pro Petra Zolnaje. Toho v další minutě Kometa využila, které po přesunu do útočného pásma stačilo párkrát nabít a do zakončení se dostal Antonín Pospíšil. Jeh puk se odrazil od betonu za brankovou čáru. Energie dál tlačila na soupeřovu branku, ale i tak se Brno dostalo k pár velkým šancím. Adama Ebenstreita ale Jakub Zembol nebo Roman Otava nepřekonali. Naopak ve 38. minutě přidal další branku Vojtěch Steklý. Jemu po zabráněném zakončení přihrál Robert Šlechta a předchozí zmíněný hráč zakončil mezi betony. Minutu před koncem se snažil snížit v přesilové hře David Moravec, ale puk byl karlovarským gólmanem vyražen.

Poslední část byla velmi napínavá. Dvě minuty po úvodním rozehrání vystřelil po zachycení kotouče na Ondráčka David Varvařovský, ale jeho ránu brněnský gólman zneškodnil. Kometa poté zatlačila více na karlovarské straně, kde se jí ve 44. minutě podařilo snížit na 4: 3. Nátlak se nepodařilo Ebenstreitovi doslova ustát, a tak David Moravec čistě zakončil do horní části branky. Energie ale na to rychle zareagovala a v další minutě odskočila opět o branku. Vít Záhejský nabil od mantinelu na Vojtěcha Čihaře, který si zpracoval puk a podařilo se mu ho vsítit mezi betony.

Brněnská Kometa však na tento gól zareagovala ještě rychleji a to po 11 vteřinách. Adam Ebenstreit vyjel z branky v úmyslu přihrát kotouč na spoluhráče. To se mu ale vymstilo když se puk dostal na Otavu, který hned přihrál na připraveného Adama Boltvana. Ten tak zakončil do prázdné branky a stav byl 5:4: Energetici se ale přesunuli zpět do útočného pásma, kde ve 47. minutě navýšili stav na 6:4. O to se postaral Vít Záhejský, který po nabití Matyáše Adámka čistě propálil Jana Ondráčka. V 51. minutě dostal pětiminutový trest + trest do konce utkání karlovarský gólman za bodnutí koncem hole. Do brány tak nastoupil Matěj Pavlovic. Kometa se toho snažila využít a nakonec v 54. minutě snížila. V mezikruží byl připraven Denis Bárta, který po přihrávce Boltvana prostřelil brankářskou dvojku Energie. Hra poté byla aktivní na obou stranách. Necelé dvě minuty před koncem to zkusila Kometa na ledě v šesti bez brankáře, ale energetikům se podařilo do poslední vteřiny zabránit srovnání výsledku.

Ohlasy trenérů

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary): Myslím si, že to bylo velmi kvalitní utkání. Byl to už třetí zápas s Brnem a vždy byl velmi intenzivní a měl velkou kvalitu ve všech směrech. Opět jsme vedli a poté jsme v závěru trochu bojovali o udržení výsledku. Myslím si ale, že tým se semknul a pracoval velmi dobře. Zápas jsme tak dotáhli i s přehledem do vítězného konce. Museli jsme nasadit druhého brankáře Matěje Pavlovice. Myslím, že kluci mu v závěru pomohli a týmovým výkonem ho podpořili, protože to po 50 minutách určitě nebylo jednoduché nastoupit do utkání.

Pavel Pazourek (HC Kometa Brno): Věděli jsme, že to pro nás bude těžký zápas. Bylo to bojovné z naší strany, chtěli jsme uspět, ale udělali jsme chyby v obraně. Naše šance, co jsme měli nájezdy, ty jsme neproměnili. Takže soupeř zaslouženě vyhrál. S takovým soupeřem nemůžeme dělat takové chyby. Chtít to přestřílet, to si myslím, že byl takový hlavní moment toho utkání. Jinak to bylo pěkné utkání, bojovné. Nasazení z obou stran bylo výborné. Soupeř byl kvalitní proti nám, bohužel jsme byli o branku horší.