HC Energie Karlovy Vary

Dorost nezastavuje ve své vítězné jízdě a porazil Spartu!

Ani jeden tým nečekalo po včerejším zápase volno a na karlovarském ledě to nebylo vůbec poznat. Oba celky nastoupily do utkání velmi aktivně. Ačkoliv si hru od začátku snažili držet více pod kontrolou Karlovarští, do druhé třetiny naskočila bojovněji Sparta, která otevřela skóre a dostala se do vedení. To ale Energii nastartovalo ještě více a během tří minut dokázala vstřelit tři branky a převzít si vedení, které si uhlídala do konce tohoto zápasu.
Extraliga dorostu, 15. kolo, so 26.10.2024, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
HC Sparta Praha
4:2
0:0, 3:1, 1:1
Branky a nahrávky: 28:30 Kyncl (Bauer; 5/5), 29:21 Švejcar (Sedláček, Jäger; 5/5), 30:46 Kůrka (5/5), 59:54 Sedláček (Vaníček, Jäger; 5/5) – 27:33 Plesník (Poláček; 5/5), 51:04 Toms (5/5). Rozhodčí: Žižka – Koblížek, Kýček. Diváci: 88. Vyloučení: 2:3. Bez využití. Střely na branku: 38:21. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:2.
Rozhodčí: Žižka – Koblížek, Kýček
vyloučení2:3
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku38:21
zblokované střely19:34
hity0:0
vhazování0:0
diváci88
HC Energie Karlovy Vary: Psohlavec – Hájek, Bauer, Vrzal, Kůrka, Kubík – Šedivec, Švejcar, Sedláček, Jäger, Vaníček, Slavík, Kyncl.
HC Sparta Praha: Makarius – Žuffa, Michálek, Černý, Plesník, Trachta, Toms – Kadlec, Kalčev, Boháček, Heřman, Cvikl, Holoubek, Čížek, Prichodko, Poláček, Nejedlý.

Komentář k utkání

Hned od prvních vteřin si kotouč na svých hokejkách drželi energetici. Ti se i jako první pokusili hned ve druhé minutě zakončit, ale Vratislav Švejcar se ani nadvakrát přes Tomáše Makariuse nedostal. Spartě se poté podařilo dostat se do útočného pásma, kde z pravého kruhu vypálil nebezpečnou střelu Ondřej Kadlec. Jeho střela minula branku. Hra se poté rychle přesouvala ze strany na stranu a oba týmy se snažily zakončit. V páté minutě se však otevřely dveře trestné lavice na straně Energie, kam si šel svůj dvouminutový trest za podrážení odsedět Lukáš Slavík. Sparta tak mohla využít přesilovou hru, ale i přes větší šanci se jí to nepodařilo. Tu měl na hokejce již zmiňovaný Ondřej Kadlec, ale jeho dělovku z mezikruží schoval Martin Psohlavec na hrudi.

Od té chvíle si puk převzali Karlovarští a vytvářeli si jednu větší šanci za druhou. Ale hostujícího brankáře se nepodařilo překonat Vratislavu Švejcarovi, Lukáši Slavíkovi, ani Jakubu Kynclovi. Už tak k velkému tlaku mohla energetikům přispět ve 12. minutě početní výhoda, kdy si svůj nižší trest za podrážení šel odsedět Daniel Heřman, ale tuto výhodu se jim nepodařilo využít. Pražský dorost se do konce utkání dostal k pár šancím, ale ne takovým, které by ohrozily soupeře. Naopak dvě minuty před koncem se před Makariuse dostal Pavel Kůrka, který se snažil procpat kotouč mezi betony, ale neúspěšně.

Do druhé dvacetiminutovky se bojovněji vrhla Sparta a chvilku po vhazování se pokusil z pravého kruhu zakončit Matěj Toms. Jeho střelu se podařilo domácímu brankáři zneškodnit, stejně tak jako další pokus Ondřeje Kadlece. Hosté se stále drželi v útočném pásmu, kde zkusil štěstí Jonáš Cvikl, ale jeho ostrá střela minula branku. Nakonec se pražský tlak na karlovarskou branku vyplatil a ve 28. minutě otevřel skóre Josef Plesník. Ten u mantinelu zachytil karlovarskou střelu, s kotoučem si popojel na levý kruh a čistě propálil Martina Psohlavce. Pár vteřin na to zkusil zakončit ještě Jakub Čížek, ale puk skončil v lapačce. Energetici na nic nečekali a rychle reagovali. V čase 28:30 srovnal stav zakončením pod víko z levého kruhu Jakub Kyncl, který dostal přihrávku z protějšího kruhu od Matěje Bauera.

Tím se energetici dostali do tempa a ke druhé brance jim stačilo padesát jedna vteřin. Do vedení je dostal Vratislav Švejcar, který únik zakončil z nulového úhlu, kdy se poté kotouč odrazil od brusle za brankovou čáru. Netrvalo však dlouho a v čase 30:46 přidal samostatnou akcí třetí gól Pavel Kůrka, který ze středního pásma prokličkoval mezi soupeři a z mezikruží zakončil přesně mezi betony. Sparťané to tak nechtěli nechat a podařilo se jim dostat do útočného pásma, kde pokusil zakončit Ondřej Kadlec, ale jeho puk orazítkoval betony. Další pokusem prověřil postřeh Martina Psohlavce Matyáš Michálek. Hra se poté přesouvala ze strany na stranu, ale k větší šanci ze strany Sparty nedošlo. Naopak na druhé straně vyslali nebezpečnou střelu Lukáš Slavík či Pavel Kůrka, ale jedna střela mířená do horní části branky letěla vysoko a druhá zůstala schovaná v lapačce.

Na začátku poslední části se snažili mít kotouč pod kontrolou Sparťané, ale první ostřejší střelu vyslal z druhého týmu Marek Kubík. Až po pár vteřinách se podařilo Spartě usadit se v útočném pásmu, kde se pokoušela prosadit. Mezi betony se pokusil procpat kotouč Patrik Poláček, který si na Martina Psohlavce najížděl, ale neúspěšně. Karlovarští poté několika střelami ohrozili soupeřovu branku, ale ne nijak zvlášť. Až přibližně v polovině třetiny měl dobrou ránu z pravého kruhu Jakub Kyncl, ale puk skončil v lapačce. Následně musel Tomáš Makarius bránit puk vlastním tělem skoro vleže před dvěma energetiky, kteří se snažili procpat kotouč za brankovou čáru.

V 52. minutě se však Spartě podařilo snížit. Samostatný únik z vlastního pásma předvedl Matěj Toms, který prokličkoval mezi všemi a čistě zakončil do sítě. V posledních minutách měli více hru pod kontrolou Karlovarští, ačkoliv se jejich soupeř párkrát dostal do útočné třetiny. Energetici se stále snažili se prosadit, ale jejich střely buď šly mimo branku nebo je Tomáš Makarius zneškodnil. V čase 59:54 nakonec vítězství Energie pojistil David Sedláček, který byl v patách Jonáši Vaníčkovi, kterému se nepodařilo přes bránícího soupeře svou akci dotáhnout. Naopak první jmenovaný tak ulovil jeho kotouč a z levého kruhu čistě zakončil do sítě.

Ohlasy trenérů

Martin Gombár (asistent trenéra HC Energie Karlovy Vary): V první řadě bychom chtěli říct, že si vážíme každého vítězství. Sparta nám dnes dlouho vzdorovala a paradoxně její první gól nás trochu probudil a nakopl. Bohužel jsme dnes nebyli tak produktivní, jak bychom si přáli a díky tomu byl závěr utkání trochu dramatický. I přesto klukům patří obrovské poděkování za to, jak zvládli včerejší a dnešní utkání. Je před námi ještě spousta práce. Nedočkavě vyhlížíme reprezentační přestávku, protože cítíme, že bude potřeba dát tým fyzicky a zdravotně dohromady. Našim reprezentantům do sedmnácti let přejeme hodně štěstí a úspěšnou zahraniční konfrontaci.

Richard Žemlička (hlavní trenér HC Sparta Praha): Po včerejším katastrofálním výkonu na Slavii, jsme jeli k lídrovi Karlových Varů. Z toho zápasu jsem měl veliký strach, ale odehráli jsme ho velice slušně. Vary měly tedy mnohem více ze hry, ale my jsme se toho zhostili relativně dobře. Bohužel jsme udělali čtyři osobní chyby a z toho padly ty čtyři góly. To rozhodlo celý zápas, ale Vary prostě byly lepší, takže vyhrály zaslouženě.

Související články