HC Energie Karlovy Vary

Juniorské drama nakonec šťastnější pro hosty, dorostencům vítězství vystřílel Frk

Junioři: HC Energie - HC Slezan Opava 2:3sn (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)
Dorost: HC VCES Hradec Králové - HC Energie 5:6 (2:3,0:2, 3:1)
Dnešní drama na zimním stadionu v Karlových Varech bylo nakonec šťastnější pro hosty, kteří zvítězili po samostatných nájezdech. Díky oslabení základní sestavy museli trenéři juniorů sáhnout pro pomoc do dorosteneckých řad, příležitost proto dnes dostali Jaromír Kverka ml. a Marek Švec (na snímku). Šanci ukázat své schopnosti měl také náhradní brankář Ladislav Habal. Plný bodový zisk si připsali dorostenci. Ti v Hradci Králové i díky čtyřem trefám Martina Frka vedli již 2:6, po drtivém finiši domácích se ale o výsledek ještě museli strachovat.
Extraliga juniorů, 22. kolo, so 22.11.2008, Zimní stadion Karlovy Vary
Karlovy Vary
Opava
2:3sn
0:1, 1:0, 1:1, 0:1
Branky a nahrávky: 39. Vachovec (Mareček, Tollinger), 60. Tomáš Rohan (Topinka)- 11. Herman (Čavrk) 56. Vitek, rozh. náj. Vlašánek. Vyloučení: 7:10. Využití:1:0 . Diváci: 50. Střely na branku: . Průběh utkání: .
Karlovy Vary: Habal - Schmidt, Ryžuk, Přindiš, Dlapa, Tollinger, Šik, Rohan Martin - Flieger, Jakubal, Kverka, Švec, Vaněk, Mistoler, Vachovec, Topinka, Hudák, Rohan Tomáš, Mareček, Majer
Opava: Trenčan - Sedláček, Židek, Kysela, Vitasek, Gilda, Planovský, Dumbrovský, Blaga - Veselý, Čavrk, Herman, Vitek, Koschatský, Vlašánek, Baďura, Mach, Božilov, Džemla, Mlýnek

Komentář k utkání

Začátek dnešního utkání vyzněl lépe pro hosty ze Slezska. Hned ve druhé minutě střílel z pravé strany příklepem Planovský, brankář Karlových Varů Habal, který pro dnešní zápas nahradil Hrušku, však střelu s jistotou kryl. Ihned po následujícím bully střílel z kraje levého kruhu Vlašánek, Habal byl však opět na svém místě. Ve třetí minutě se po samostatné akci objevil před domácím brankářem opět Vlašánek, ani tentokrát však na Habala recept nenašel. Další významná akce se nesla opět v červené barvě hostů, Herman přihrával Baďurovi, jeho střelu Habal vyrazil k na modré stojícímu Sedláčkovi, jehož následnou střelu ještě chytře tečoval opět Baďura, na Habala byl ovšem krátký. V 5. minutě zápasu při domácí přesilovce nebezpečně tečoval střelu karlovarského obránce Tollingera útočník Mareček, ne však mezi tři tyče. V téže minutě se ještě po krásné kombinaci Martina Rohana, Tollingera a Marečka kotouč nebezpečně projížděl před Opavskou brankou, jeho adresát Vachovec na něj však nedosáhl. V 6. minutě se sám před brankářem Trenčanem objevil Miroslav Majer, svou střelou mezi betony brankáře sice překonal, puk se však po jeho dotyku doklouzal pár centimetrů vedle pravé tyče jeho brány.V 9. minutě hráli hosté přesilovku, nejnebezpečnější akci ale předvedli paradoxně domácí, když ve dvou ujeli Tomáš Rohan a Topinka, prvně jmenovaný přenechal svému spoluhráči kotouč zadovkou, střelu Topinky však vyrazil Trenčan vyrážečkou mimo hřiště. Udeřilo tedy až o dvě minuty později a to na druhé straně, Anton Čavrk posunul ve středním pásmu puk na Bohumila Hermana, ten s ním proniknul až do obranného pásma domácích, udělal kličku jednomu z obránců a střelou nad rameno domácího brankáře Habala otevřel skóre dnešního zápasu - 0:1. O dvě minuty později, konkrétně ve 13. minutě zápasu mohli domácí srovnat, nikoli však zásluhou svou, ale hostujícího Hermana, který si málem srazil puk do vlastní sítě. Trenčan však byl ve střehu. Ve dvacáté minutě se ještě dostal Miroslav Majer do sólového úniku, svůj pokus o kličku do bekhandu však nedokončil.

Do druhé třetiny vstoupili výhodněji hosté, když byl již po dvaceti vteřinách vyloučen Jaromír Kverka mladší. To však hostů nijak velikým přínosem nebylo, jelikož nedokázali v průběhu přesilovky ani jednou vystřelit na branku. V polovině 23. minuty nastřelil ze strany Miroslav Majer tyč, ve 24. minutě přenechával Vachovec Marečkovi, ani jedna z těchto karlovarských akcí však neskončila kýženým úspěchem. Ve 27. minutě vysunul ve středním pásmu domácí Martin Rohan Miroslava Hudáka, který křižnou přihrávkou přes pásmo našel volného Tomáše Jakubala, ten však nemířil přesně.Ve 31. minutě se dostali ke slovu i Opavští, z jejich závaru před Habalem, kde nejaktivnější byli Vitek a Vlašánek, však nebylo nic. Ve 33. minutě předvedl krásný obranný zákrok domácí Michal Tollinger, když se vrhnul pod nohy osamocenému útočníku hostí a puk mu zcela čistě vypíchnul. O několik vteřin později poslal rozhodčí domácí do tří, dvojnásobná přesilovka měla pro hosty jen jednu naději, když Vitek posunul výborně na zcela volného Koschatského, Habalův beton byl však u pravé tyče dříve, než puk vystřelený z jeho hole.Následně museli absolvovat oslabení ve třech proti pěti také hráči Slezanu, domácí si však s její exekucí poradili výrazně lépe a po několika střelách Martina Rohana od modré čáry zakombinovali před brankou hostů Mareček a Švec, který posunul kotouč na volného Michala Vachovce a ten střelou kolem těla brankáře Trenčana v čase 38:43 vyrovnal - 1:1.

V následující třetí třetině byli stále aktivnější domácí, v 41. minutě se před Trenčana po akci Majera probíjel Jaromír Kverka, opavský brankář však předvedl výtečný zákrok. Ve 43. minutě střílel nízko nad zemí karlovarský Mareček, jeho střelu však zastavila opavská vyrážečka. Nejblíže ke gólu měli domácí v 53. minutě, kdy od modré střilel Martin Rohan, brankář Trenčan sice střelu vykryl, následně však několik okamžiků nevěděl, kde kotouč je, nikdo z domácích hráčů však nebyl dostatečně blízko, aby jej dokázal dorazit do branky. V čase 55:55 však předvedl hrubku domácí obránce, když kotouč zpoza své brány naservíroval přímo na hokejku projíždějícího Jakuba Vitka, a ten jej nadvakrát dostal za Habalova záda. Zápas se již zdál rozhodnutý, domácí trenér Jiří Neubauer se však nebál riskovat a dvě minuty před koncem odvolal brakáře. V poslední minutě se mu tento risk vyplatil, když domácí Jan Topinka posunul kotouč za branku, zde se jej ujal kapitán Tomáš Rohan, objel s ním celou branku a ve stylu Roberta Reichela našel skulinku mezi levým Trenčanovým betonem a jeho levou tyčkou. Vyrovnal tím stav zápasu na 2:2 a poslal oba týmy do prodloužení.

Nejzajímavější situací nadstavbové části hry byla jistě střela domácího obránce Schmidta, kterou tečoval jeden z opavských obránců a Trenčanovy nadělal spousty starostí - sice ji chytil do lapačky, z té mu však následně vypadla a pomalu se šourala těsně vedle levé tyče. Poslední akcí zápasu pak byl individuální průnik Tomáše Rohana, který však skončil jen v připraveném klíně hostujícího brankáře.

Dnešní vyrovnaný souboj tak museli rozhodnout až nájezdy, k prvnímu se rozjel opavský Radek Vlašánek a svou kličku do bekhendu s jistotou proměnil. Ani jeden z karlovarských pak se svým pokusem nenaložil zdárně, takže mohl ve třetí sérii opavský Ondřej Vitek již jen potvrdit vítězstí v nájezech v poměru 0:2 a v celém zápase nad karlovarskou enerigií rozdílem 2:3.

Fotogalerie