HC Energie Karlovy Vary

Ze Zlína opět s prázdnou

ELH: PSG Zlín - HC Energie 4:1 (2:1, 0:0, 2:0)
Proti Zlínu se letos Energii nedaří. Bez bodového zisku vyšla i z třetího letošního střetnutí, do kterého přitom vstoupila nadějně. Úvodní dominance však hostům vydržela jen krátce, Zlínští brzy zareagovali na gól Martina Zaťoviče a trpělivou hrou získali zápas ve svůj prospěch.
Tipsport extraliga, 29. kolo, pá 7.12.2012
Zlín
Karlovy Vary
4:1
2:1, 0:0, 2:0
Branky a nahrávky: 11. Balaštík (Leška), 16. Veselý (Tesařík, Čajánek), 50. Veselý (Čajánek, Honejsek), 55. Zámorský (Urbanec, Leška) - 4. Zaťovič (D. Nosek, Pech). Rozhodčí: Husička, Hradil - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:7, navíc Nosek (KVA) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 3505. Průběh utkání: 0:1, 4:1.
Zlín: J. Sedláček - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Urbanec, Tesařík, Horák, Matějíček, Řezníček - Balaštík, Leška, Kubiš - Okál, Čajánek, Veselý - Honejsek, Holík, F. Čech - Šlahař, Melenovský, Köhler
Karlovy Vary: Mensator (16. Závorka) - D. Nosek, J. Drtina, MacDonald, Gulaši, Grman, Gründling, J. Látal - Zaťovič, Pech, Bicek - Pohl, Vachovec, Košťál - Skladaný, Skuhravý, Zucker - T. Káňa, J. Heřman, Doležal

Komentář k utkání

Hosté do utkání vstoupili aktivně a od samého začátku zaměstnávali domácího brankáře Sedláčka. V době, kdy si Lukáš Mensator ještě téměř nesáhl na kotouč, radovali se jeho spoluhráči na druhé straně stadionu z vedoucí branky. Ve čtvrté minutě se střelou mezi betony prosadil Martin Zaťovič. Teprve inkasovaná branka probudila berany z pasivity. Dvě dobré střelecké pozice promarnil Čech, zkoušeli to i Köhler či Řezníček. Až přímočaré zakončení střelou od modré v podání Jaroslava Balaštíka vrátilo na světelnou tabuli nerozhodný stav. Domácí tím v 11. minutě definitivně převzali otěže zápasu, jejich náporu pomohl i menší trest pro Heřmana. Sekundu po jeho vypršení strhl vedení na stranu Zlína Ondřej Veselý, kterému se letos proti Energii mimořádně daří. Tentokrát zužitkoval nápaditou nahrávku Tesaříka a trefou mezi betony vyhnal Mensatora na střídačku. Zbytek třetiny už navzdory další přesilové hře Zlína zajímavé situace nepřinesl.

V kabině Energie vyřčené plány na vyrovnání zkraje prostřední části zkomplikovalo další vyloučení. Během trestu pro Gulašiho se třetí brance pro Zlín nejvíce přiblížili Čajánek s Honejskem, při Závorkovi však stálo štěstí. Hosté se ubránili a v dalších minutách zaměstnávali Sedláčka řadou střel. Většina jich mířila spíše jen z dálky, do předbrankového prostoru je zlínská defenziva nepustila. To platilo i během první přesilovky Energie, kdy jednu z mála šancí neproměnil Zaťovič. Příležitost s gólovými parametry se Energii naskytla až ve 34. minutě, Bicek před brankou zachytil rozehrávku Zlína, ale zblízka se neprosadil. V dalším průběhu měli mírně navrch domácí, gólman Závorka však s jistotou likvidoval všechny jejich pokusy. Platilo to i o samostatném úniku Holíka při karlovarské přesilovce.

Hra v nerovnoměrném počtu hokejistů byla častým jevem i v poslední části utkání. Hosté nedokázali navázat na dobrou disciplínu, která je několik předešlých kol zdobila, a dalšími nedovolenými zákroky se připravovali o síly i čas. Brzy po přestávce si Zlín zahrál dokonce přesilovku 5 na 3. Její statické provedení bez invence domácí ani příliš mrzet nemuselo, protože v 50. minutě klasickou početní výhodu využil kdo jiný než Ondřej Veselý. Dvoubrankový náskok si domácí dobře bránili a Energie se ke snížení nebo dokonce vyrovnání téměř nepřiblížila. Naopak v 55. minutě definitivní pojistku tříbodového zisku pro svůj tým přízemní střelou položil Petr Zámorský.

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (PSG Zlín): Hráče jsme připravovali na to, že Karlovy Vary mají nárůst formy. Představily se jako houževnatý celek a šly do vedení. Do konce první třetiny se nám podařilo otočit průběh zápasu. Ve druhé třetině jsme měli spoustu štěstí a udrželi náskok. V poslední třetině nám pomohly přesilovky a od třetího gólu jsme měli zápas pevně v rukou. Jsme rádi za tři body, neboť se nám přestalo dařit ve venkovních zápasech a potřebovali jsme potvrdit předchozí domácí výhry.

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Měli jsme velmi dobrý vstup do utkání, podařilo se nám skórovat a naše hra nevypadala špatně. Potom bohužel Zlín otočil dvěma góly v první třetině. Druhá třetina byla z naší strany nejlepší, když jsme si vytvořili několik gólových příležitostí. Zlomový okamžik byl na konci druhé třetiny, kdy jsme ve dvojnásobné přesilovce mohl srovnat na 2:2, což se nám ale nepodařilo. Ve třetí třetině si Zlín výsledek pohlídal.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | čt 6.12.2012

Energie se popere o první body od Zlína