HC Energie Karlovy Vary

Energie střílela z brejků a z Plzně veze 3 body

ELH: HC Škoda Plzeň - HC Energie 2:3 (1:1, 1:1, 0:1) Ve čtvrtém západočeském derby letošní sezony navázali hokejisté Energie na kvalitní výkony z předešlých kol a díky brankám Davida Zuckera, Michala Vachovce a Petra Pohla získali tři body. Kaňkou na povedeném večeru jsou úspěchy dalších konkurentů, ztráta Karlových Varů na předkolo se proto nemění.
Tipsport extraliga, 43. kolo, pá 25.1.2013
Plzeň
Karlovy Vary
2:3
1:1, 1:1, 0:1
Branky a nahrávky: 19. Pletka (Kratěna, Kovář), 29. Balej (Vlasák, Pletka) - 6. Zucker (Košťál), 24. Vachovec (Gulaši, Prošek), 47. Pohl (Vlach, Košťál). Rozhodčí: Šindler, Hodek - Charvát, Lhotský. Vyloučení: 5:6, navíc Dvořák (PLZ) 10 min., Doležal 5 min. + DKU. Využití: 1:0. Diváci: 5831. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3.
Plzeň: Mazanec - Havíř, J. Jeřábek, Slovák, Jiří Hanzlík, Mozík, Boháč - Kratěna, Jan Kovář, Pletka - Gulaš, Martin Straka, Vlasák - Balej, Kašpařík, Hollweg - Petruška, Lev, Johnson - od 26. navíc Dvořák
Karlovy Vary: Závorka - Nosek, Drtina, Prošek, Gulaši, Gründling, Grman, J.Látal - Bicek, Pech, Zaťovič - Pohl, Vlach, Doležal - Zucker, Skuhravý, Košťál - Koblasa, Vachovec, Skladaný

Komentář k utkání

Úvodní minuty nabídly spíše opatrný hokej. I úvodní gól hostujícího celku padl po nejprve velmi nenápadné akci. A plzeňský gólman na něj rozhodně nebude vzpomínat rád. David Zucker nahodil puk na dezorientované gólmana Mazance, který si ho svými betony srazil za brankovou čáru - 0:1. O necelou minutu později si však reputaci trochu napravil, když chytil střelu Koblasy. Poté opět hra upadla do letargie o zajímavé momenty byla velká nouze. Trochu vrzušení přinesla až střela Jakuba Lva, který už se společně s fanoušky radoval, ale nakonec se zjistilo, že puk rozvlnil pouze boční síťku a dopadl na zadní konstrukci branky. Plzeň si pak zahrála dvě přesilové hry, z nichž využila až tu druhou, když Vary zbytečně pykaly za špatné strídání. Minutu a vteřinu před koncem se nahozený puk odrazil od dobře postaveného Václava Pletky a zapadl za Závorkova záda. V posledních vteřinách mohly ještě Vary opět strhnou vedení na svou stranu, ale finální střelu jim překazila siréna ukončující první dvacetiminutovku.

Ve druhé třetině skórovali hosté už ve 24. minutě. Michal Vachovec ujel plzeňské obraně a prudkou střelou překonal Mazance - 1:2. Ihned po vhazování se hnal za opětovným vyrovnáním Vlasák, ale na Závorku nevyzrál ani dvěma dorážkami. Nakonec se ale přece jen Plzeň vyrovnání dočkala. Sice jí ho musel posvětit videorozhodčí, ale radost nebyla nijak menší. Jozef Balej dotlačil puk za brankovou čáru silou vůle, ale za svůj důraz byl odměněn - 2:2. Poté ještě potěšil diváky svým menším soubojem s Gulašim a gól tak oslavil na trestné lavici. Poté měla Plzeň možnost přesilové hry, ale tu přerušilo vyloučení Milana Gulaše. Ve hře čtyři na čtyři měla dobrou příležitost dvojice Straka-Vlasák, ale neuspěli. Při hře pět na pět byli aktivnější domácí, snažili se o zvrácení výsledku na svou stranu. Ale jejich střelecké pokusy buď nebyly vůbec přesné nebo je likvidoval jistý Závorka. Minutu a půl před koncem prostřední části doplatil Jiří Hanzlík za svou drobnou nepozornost, když ho Doležal přirazil k mantinelu. Karlovarský hráč byl rozhodčím za tento zákrok poměrně přísně potrestán pětiminutovým trestem a navíc ještě trestem do konce utkání. Početní výhodu rozdělila přestávka, její první část zůstala nevyužita.

Třetí třetinu začínala Plzeň silnější o jednoho muže v poli. Tuto výhodu mohl využít Straka, ale Závorka zázračným zákrokem lapačkou vytáhl puk přesně z brankové čáry. Rozhodčí celou situaci konzultoval s kolegou u videa, ale ani ten nemohl doporučit gól uznat. To ale také byla jediná šance z celé početní převahy. Karlovy Vary se bránily velmi dobře. Plzeň měla opticky více ze hry i při hře v plném počtu hráčů. Ale nevyužila je a byla za to potrestána. Petr Pohl ujel všem přítomným a ač faulován zakončil svůj únik krásnou střelou pod horní tyčku - 2:3. A s Plzní mohlo být ještě hůř. Po Koblasově střele Mazanec zaváhal, nechal si puk proklouzat mezi betony a z brankové čáry ho vytahovali obránci. V akci byl opět videorozhodčí, ale branky dosaženo nebylo, domácí beci zasáhli včas. Domácí se začali horečně hnát do útoku. Jejich snahy byly podpořeny přesilovou hrou, ale ta se Plzni nepovedla. Naopak hosté útočné domácí hry využívali k rychlým protiútokům. Poslední tři minuty třetí třetiny strávili domácí téměř celé v útočném pásmu, Martin Straka už vůbec nestřídal. Přesto Plzeň už vyrovnat nedokázala a prohrála pošesté v řadě.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (HC Plzeň 1929): Momentálně se nám hra nedaří. Ovlivnila nás nešťastně inkasovaná první branka, navíc se k tomu přidaly naše nevyužité přesilovky. Sice jsme jednu dnes proměnili, ale nedokázali jsme skórovat při té dlouhé pětiminutové početní výhodě. Soupeř nám dal lekci z produktivity, když nás za to potrestal třetím gólem. Vary měly lepší pohyb, naopak naši klíčoví hráči nemají formu jako před třemi týdny, což se podepisuje na našich výsledcích. Každý musí začít sám u sebe, pracovat dál a zvednout hlavu. Nemáme na co čekat.

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Zisk tří bodů je pro nás zlatý. Začali jsme utkání dobře, když jsme měli pohyb i nasazení a v tom jsme pokračovali i v dalším průběhu. Klíčem k naší výhře byly ubráněné plzeňské přesilovky, důležitá byla hlavně ta pětiminutová. Musím před kluky smeknout, protože bojovali až do konce a to jsme v závěru točili jen čtyři obránce. Přesto jsme to v defenzivě zvládli výborně.

Související články

Preview k zápasu | pá 25.1.2013

Potvrdí Energie aktuální formu i v derby?

Notes k zápasu | čt 24.1.2013

Taková byla západočeská derby před lety