HC Energie Karlovy Vary

Tygři poslali Energii do barážového pásma

ELH: Bílí Tygři Liberec - HC Energie 5:0 (3:0, 1:0, 1:0) Dvě kola před koncem play-out už nemají karlovarští hokejisté osud ve svých rukou. Ve střetnutí dvou hlavních adeptů na baráž nedokázali energetici konkurovat Tygrům, kteří je tak předstihli v tabulce. Energii nyní nezbývá než vítězit a zároveň doufat v klopýtnutí Liberce.
Tipsport extraliga, OUT4, pá 15.3.2013
Liberec
Karlovy Vary
5:0
3:0, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 11. Duda (Kudrna), 12. T. Urban (Bárta, Kolmann), 19. Bulík (Filippi, Nedvěd), 37. Duda (Nedvěd, Pospíšil), 42. Víšek (Kudrna, Filippi). Rozhodčí: Polák, Husička – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:6. Využití: 3:0. Diváci: 7500 (vyprodáno). Průběh utkání: 5:0.
Liberec: Schwarz - Čakajík, Derner, Čutta, Šimek, Kolmann, Výtisk, Štich - Duda, Nedvěd, Dušek - T. Pospíšil, Bulík, Kica - Kudrna, Filippi, Víšek - Bárta, T. Urban, D. Špaček - Vantuch
Karlovy Vary: Mensator - Nosek, Drtina, J. Látal, Gulaši, Prošek, Gründling, Parýzek - Kumstát, Pech, Zaťovič - Zucker, Skuhravý, Doležal - Koblasa, Vachovec, Skladaný - Pohl, Košťál, T. Rohan - Roman Vlach

Komentář k utkání

Zaplněnou Tipsport arenu v páteční večer čekala nejdůležitější bitva sezony pro dva extraligové celky – domácí Bílé Tygry a karlovarskou Energii. Jelikož šlo o dvanácté místo v tabulce, ze kterého se nejde do baráže, čekal se velice napínavý souboj. Zpočátku však oba týmy hrály spíše opatrně, a to do té doby než domácí dvojice Nedvěd-Duda nevybojovala důrazem na brankovišti Mensatora přesilovku pět na tři.

Při té to sice šlo velmi ztuha, ale po více jak minutě a půl bránění karlovarská pevnost konečně padla. Střelu Čakajíka po zákroku Mensatora přiťuknul Kudrna k Radku Dudovi a ten nezaváhal a trefil odkrytou klec – 1:0. Netrvalo dlouho a energetici byli v daleko větší propasti. O 93 vteřin později totiž vedení navýšil Tomáš Urban, jenž prostrčil kotouč pod Mensatorem po pěkném brejku Bárty – 2:0.

Šokovaní hosté se sice po druhé brance vzchopili, ale pořád byli tím méně aktivním celkem na ledě. Toho využil necelé dvě minuty před koncem úvodního dějství slovenský forvard Tomáš Bulík, který, sám na brankovišti, vskutku jednoduše poslal Filippiho pas za Mensatorova záda – 3:0. Na konci dvacetiminutovky modrobílí po ostrém zákroku na hranici pravidel Zaťoviče přišli o útočníka Kudrnu, ten se naštěstí po přestávce vrátil do hry.

Na počátku druhé části klání měli hosté z Karlových Varů obrovskou příležitost v podobě několika přesilových her, z nichž jedna byla dokonce chvíli dvojitá. Liberecké oslabení sice nefungovalo tak, jak o něm trenéři sní, svou práci ale plnilo. Hosté tedy měli jen jednu větší šanci, do které se dostal Doležal, jehož nepovedený pokus z mezikruží málem tečoval do vlastní klece Derner. Tygrům pak pomohlo pryč z tlaku vyloučení Látala v polovině dějství.

Podobně jako Látal se dostal v šestatřicáté minutě na trestnou lavici také Zaťovič a toho už domácí mužstvo využilo, ač trochu se štěstím. Po pasu Nedvěda do prostoru mezi pravým kruhem a brankovou čarou centroval kotouč Radek Duda, načež se jeho přihrávka odrazila do sítě od brusle jednoho z beků Energie – 4:0. Vedení mohl krátce poté ještě zvýšit zkušený Kudrna, ten ale v souboji jeden na jednoho na Mensatora nevyzrál blafákem.

Hostům už muselo být jasné, že se jen tak přes čtyřbrankové manko nedostanou, přesto nic nevzdali. I tak opět v prvních minutách posledního dějství skórovaly domácí šelmy. Po krásné kombinaci s Kudrnou a Filippim zavěsil za Mensatora Jan Víšek a vedení bylo opět o gól vyšší – 5:0. Odpovědět mohli Karlovarští v polovině třetiny, kdy se Pechova formace dostala do výhodné pozice před Schwarzem, který si však chtěl připsat druhé čisté konto v řadě.

Po zbytek utkání domácí celek kontroloval průběh hry a vyvaroval se zbytečných chyb. Vítězství ho posouvá na dvanácté místo právě před Energii. Pokud se před karlovarským mužstvem udrží, vyhnou se baráži. Brankář Marek Schwarz navíc nepustil branku už celých 170 minut v kuse.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek (Bílí Tygři Liberec): O osudu utkání rozhodla první třetina, v které se nám podařilo vstřelit tři branky. Po zbytek zápasu jsme už kontrolovali výsledek. Udělali jsme první krok k záchraně, ještě nás ale dva čekají. Chtěl bych poděkovat hráčům za předvedený výkon a za vítězství.

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Věděli jsme, že nás nečeká nic lehkého. Prvních deset minut jsme odehráli solidně, pak přišlo dvojnásobné vyloučení a inkasovali jsme. Liberec se dostal na koně a do konce třetiny přidal další dvě branky, což rozhodlo utkání. My jsme si nevypracovali žádnou pořádnou šanci, Liberec byl lepší ve všech aspektech hry.

Související články

Ohlasy k zápasu | so 16.3.2013

Roman Vlach: Zápas jsme absolutně nezvládli!

Preview k zápasu | čt 14.3.2013

Energii čeká v Liberci klíčový zápas