HC Energie Karlovy Vary

Harkabusovy nájezdy zajistily juniorům dva body

MHL: HC Energie - Dinamo Petrohrad 2:1sn (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)
Vlčí smečka odehrála s Dinamem Petrohrad opět velmi vyrovnaný zápas s nejtěsnějším možným výsledkem. Energie inkasovala jako první a zahájila své tažení za vyrovnáním, to přišlo až pár minut před koncem. O vítězi rozhodly až samostatné nájezdy, ve kterých ukázal pevné nervy Tomáš Harkabus (na snímku), který dvakrát proměnil. Odveta se hraje ve středu od 18:00.
MHL, 41. kolo, út 13.1.2015
Karlovy Vary
Dinamo Petrohrad
2:1sn
0:0, 0:1, 1:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 55. Vrána, rozh. náj. Harkabus – 39. Zavjalov (Petrov). Rozhodčí: Ťutněv – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 7:7, navíc Škop (KVA) 10 min. Bez využití. Střely na branku: 25:23. Průběh utkání: 0:1, 2:1.
Karlovy Vary: Fečo – Vaněk, Šafář, Rulík, Weinhold, Michálek, Šimek, Běhal – Csamangó, Osmík, Beránek, Táborský, Orság, Vrána, Harkabus, Molnár, Gorčík, Škop, Zadražil, Janata.
Dinamo Petrohrad: Sergejev – Jelšanskij, Gavrilov, Ušněv, Jelizapov, Petrov, Trusov, Ručkin – Gimbatov, Mironišin, Nagličev, Něčajev, Djadjuško, Šalimov, Kurakin, Avtomov, Rjašencev, Zavjalov, Kuzněcov, Antipov.

Komentář k utkání

Uběhlo teprve devět sekund a brankář Sergejev už měl za sebou jeden těžký zákrok. A zdálo se, že utkání bude patřit rozjetým Varům. Z jejich snu je však petrohradští hráči brzy dostali, když se Vlčí smečku pokusili, a to celkem efektivně, zaskočit. Energii na obrovské nasazení hostů reagovala jednoduše, vždy získala puk a za branou uklidnila hru a založila rychlý protiútok. A s touto taktikou doufala, že bez inkasované branky apetit hosty co nejdříve zase přejde. To se stalo zhruba v polovině třetiny, od té doby se hrál velmi pohledný a vyrovnaný hokej s šancemi na obou stranách. Hosté hráli dvě přesilové hry, ale pokaždé zvolili rozvážnou hru, bez většího pohybu, a to jim na disciplinovanou defenzivu domácích nemohlo stačit. To domácí v závěru třetiny se svou jedinou přesilovou hru naložili na pohled lépe. První branky se však diváci v první třetině nedočkali. Až těsně po siréně, která ukončila první dějství. Za tuto střelu byl Škop potrestán osobním trestem na deset minut.

Ve druhém dějství se dlouhou dobu nic moc nedělo, až zhruba v její polovině měl obrovskou šanci kapitán, Oto Táborský, který sám před gólmanem nevyřešil svou příležitost optimálně. Namísto technické střely zvolil, stojíc a nikým neatakován před brankářem, tvrdou ránu do Sergejevova betonu. Poté se dlouhou dobu hrál opět vyrovnaný hokej, který však neprovázelo vysoké množství šancí. Už se zdálo, že bez branek přejdeme i do závěrečné periody, ale nakonec minutu před koncem otevřeli skóre hosté. Ke střele se dostal Ilja Zavjalov, jehož pokus brankář Fečo na první pohled zlikvidoval, avšak poté vznikl v jeho brankovišti obrovský zmatek, když do něj najelo plno hráčů. A puk nakonec propadl za brankářova záda. Sporný okamžik vyvolal v KV Areně velký rozruch, avšak rozhodnutí rozhodčího se už nezměnilo a do poslední třetiny šli hosté s jednobrankovým náskokem.

Z opatrného utkání se náhle v podání Vlčí smečky stal hon za vyrovnáním. Dle očekávání začali domácí velmi aktivně ale dlouho se jim nedařilo. Překonat skvělého Sergejeva nebylo nic snadného a nepodařilo se to ani kanonýrům jako jsou Matěj Zadražil, Ondřej Beránek a Tomáš Harkabus, kteří měli šancí hned několik. Čas se krátil, převaha domácích vzrůstala, až energetici přece jen dočkali. S téměř nepohnutelným pohnul až Jakub Vrána, který perfektně vyhrál sám pro sebe buly v útočné třetině a puk dotlačil v individuální akci až k brance, kde dorazil svou střelu do branky. Tempo domácích se poté ještě zvýšilo ale nakonec karlovarským hráčům sebral naději na tři body Osmíkův faul pár minut před koncem třetiny. A tak ve třetí třetině nevýrazní hosté mohli oslavovat po šedesáti minutách jeden ukořistěný bod.

Během pětiminutového prodloužení, od kterého se očekávalo spíše poklidné dohrání, se stalo něco nečekaného. Sudí necitlivě pominul zákrok holí do obličeje Luďka Škopa, který se skácel k zemi. Když viděl, že rozhodčí nepíská, tak co nejrychleji s krvavým šrámem v obličeji odjel na střídačku. To znamenalo pouze horké, až kritické chvíle pro domácí. Počtem zvýhodnění hosté si vytvořili ve zmatku několik obrovských šancí za sebou, ale nakonec nezužitkovali jedinou. Poté už se nic vážnějšího nestalo a o vítězi rozhodovaly samostatné nájezdy.

V těch ukázal svou chladnou hlavu zkušený Tomáš Harkabus, který dokázal proměnit oba dva své nádherně provedené nájezdy a díky němu nakonec Energie dokráčela ke druhému bodu.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Dnes to pro nás bylo velmi těžké utkání, protože jsme do něj nevstoupili dobře. A celý zápas jsme víceméně nemohli chytit tempo. Hráli jsme proti výborně připravenému soupeři a především velmi silnému se staršími hráči. A jsem rád, že i v takhle těžkém utkání, kdy nám to nešlo tak se mužstvo semklo a dokázalo si dojít pro dva body. Myslím si, že toto vítězství je nesmírně cenné a budeme rádi, že si takové utkání vyzkoušíme teď, než aby nás takový zápas potkal v play-off. Poděkoval jsem hráčům, že se do zápasu dokázali dostat a zvrátit stav utkání.

Fotogalerie

Související články