HC Energie Karlovy Vary

Junioři vezou výhru z Hradce, dvěma góly rozhodl Prošek

Dva dny, dva venkovní zápasy, dvě výhry. Úspěšný dvojboj mají za sebou juniorští energetici, kteří po páteční výhře v Havlíčkově Brodě vezou body i z Hradce Králové. V sobotním utkání s druhým týmem tabulky ubojovali výhru 3:2 a navýšili náskok na čele tabulky skupiny o 13.- 24. místo. Celý zápas ovládla trojice Prošek, Křehlík, Novotný, která se postarala o všechny tři karlovarské branky. Bonusový bod z nadstavbových nájezdů brali domácí.
DHL extraliga juniorů, 20. kolo, so 16.2.2019, ČPP Aréna
Mountfield HK
Karlovy Vary
2:3
1:1, 1:1, 0:1 - N 0:0 - 1:0
Branky a nahrávky: 15. Pěnčík (Kukla), 39. Šedivý (Pinkas, Hrabčák), rozh. náj. Lang – 16. Prošek, 25. Křehlík (Novotný), 54. Prošek (Novotný, Křehlík). Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3.
Rozhodčí: Skopal – Kis, Roischel
vyloučení4:5
využití1:2
oslabení0:0
střely na branku28:25
diváci95
Mountfield HK: Dvořák – Kukla "C", Pinkas, Pelda, Muška, Pěnčík, Kynčl - Šedivý, Štohanzl, Ďuriš - Pinkas, Hrabčák, Kašpar - Síla, Lang, Janda - Poppel
Karlovy Vary: Kašpar – Bernáth, Přibyl, Kořán, Pohanka, Tureček, Novák, Zavřel – Záruba, Šťastný, Maydl - Novotný, Prošek "A", Rozhon - Hotěk, Křehlík "A", Holub "C" - Černý

Komentář k utkání

Kvalitní třetina obou týmů přinesla gól na každé straně

První polovina úvodní dvacetiminutovky přinesla plno soubojů, ztrát i šancí. Po prvních dvou minutách klidu a vyčkávání na soupeře, se do první obrovské šance zápasu dostal hostující Záruba, kterého však Dvořák skvěle vychytal. Tento moment jakoby na ledě rozpoutal boj o každý centimetr kluziště. Hra se viditelně zrychlila a o šance a souboje na obou stranách nebylo nouze. Ještě v hradecké přesilové hře se do úniku dostal hostující Filip Bernáth. I toho však Dvořák bravurně vychytal.

V první velké hradecké šanci byl Petr Poppel, který se dostal k odraženému puku a zkusil vystřelit. Jeho ránu však Kašpar kryl. Do další příležitosti se tlačil Dalibor Ďuriš, kterému radost z gólu zkazil opět výborný Kašpar. První gól zápasu si po asistenci kapitána Kukly připravil Martin Pěnčík, který svou střelou propálil vše, co mu stálo v cestě a mohl se tak oprávněně radovat z branky. Radost však domácímu celku dlouho nevydržela, protože již po třiatřiceti vteřinách se Radku Proškovi podařilo srovnat hezkou střelou tahem. V první třetině se diváci, díky bojovnému nasazení a aktivitě obou týmů, určitě nenudili.

Energie šla do vedení, Hradec vyrovnal před sirénou

Do druhé periody si oba mančafty přenesly formu z té první, a tak bylo na ledě vidět plno pohledných akcí a nelítostných soubojů. Počátek druhé třetiny patřil hostům, kteří se již po čtyřech minutách hry dostali do vedení díky Tomáši Křehlíkovi, který střelou bez přípravy propálil Dvořáka. Již o dvě minuty déle měl ten samý hráč možnost dát druhý gól. To když vystihl špatnou hradeckou rozehrávku a jel sám na Dvořáka, který svým betonem vykopl jeho pokus do rohu kluziště.

Ve druhé polovině prostřední periody se do pěkné šance proháčkoval hradecký Vojtěch Síla, jehož prudká střela z pozice levého kruhu jen těsně minula levou tyč branky hostí. Po nevydařené přesilovce domácích se do úniku dostal Martin Štohanzl, který svůj projektil napasoval mezi nohy bránícího beka. I s tím si však Kašpar poradil. Minutu a půl před závěrečnou sirénou se hradecká pětka prezentovala nádhernou akcí. Samuel Hrabčák obešel protihráče a předložil puk Tadeáši Pinkasovi, který našel v dokonalé pozici Dominika Šedivého. Ten vyslal utěšenou ránu bez přípravy, která rozvlnila karlovarskou síť.

Přetahovaná o třetí gól vyzněla pro Vary

Pravděpodobně nejvyrovnanější třetina celého zápasu začala pomalejším tempem, kdy se oba týmy soustředily převážně na defenzívu. Tato strategie se jim poměrně dlouho dařila, a to i díky famózním výkonům obou gólmanů, kteří chytili nespočet šancí protějšího týmu. Do první šance se dostal hradecký Vojtěch Síla. Ten vystřelil nádhernou střelu, která jen těsně minule levý horní roh karlovarské branky.

Po ubráněném oslabení se Hradeckým hrubě nepovedla rozehrávka, kterou ukořistil Richard Záruba. Jeho střelu ale skvělý Dvořák opět chytil. Nejdůležitější moment třetí dvacetiminutovky přišel na počátku čtyřiapadesáté minuty, kdy se po asistenci Novotného tvrdě a přesně trefil Radek Prošek. Mountfield se po inkasované brance rychle vzchopil a podnikal jeden útočný výpad za druhým. I přes vynikající hru v šesti hráčích s prázdnou brankou se mladým Lvům srovnat nepodařilo a prohráli tak těsně 2:3.

Šance v prodloužení likvidovali skvělí gólmani, nájezdy si Hradec pohlídal

Už po 50 vteřinách hry se po chybě hradecké obrany dostal do úniku Michal Hotěk, který neúspěšně pálil na levý beton Dvořáka. Největší hradeckou tutovku v prodloužení měl bezesporu Martin Štohanzl, kterému na malé brankoviště nahrál Vojtěch Síla. I střelu Štohanzla si však Kašpar pohlídal. V prodloužení měli blíže ke skórování hosté a mohli litovat, že se jim to nepodařilo.

V nájezdech se z pěti hradeckých exekutorů trefili Kryštof Lang a Martin Janda a rozhodli tak o bonusovém bodu pro Hradec. Naopak všechny pokusy hostí zlikvidoval bravurní Dvořák.