HC Energie Karlovy Vary

Z Kladna bez bodu, Energie propadla ve druhé třetině

V pátek 1. listopadu rozjetá Energie zamířila bojovat o další body na led Rytířů z Kladna, kteří předtím prohráli pětkrát za sebou. Energie měla být v tomto utkání favoritem, ale Kladno mělo tentokrát navrch. Svou převahu nejvíce domácí zužitkovali ve druhé třetině, kterou vyhráli v poměru 3:0. Z Kladna nakonec Západočeši odjížděli po prohře 2:4 bez bodu.
Tipsport extraliga, 16. kolo, pá 1.11.2019, ČEZ stadion
Kladno
Karlovy Vary
4:2
1:1, 3:0, 0:1
Branky a nahrávky: 18. O'Donnell (T. Kaut, Kehar), 23. Barinka (Zelingr), 30. O'Donnell (Hajný), 36. Lakos (T. Kaut, Valský) – 12. Vondráček (Skuhravý), 58. Šenkeřík.
Rozhodčí: Hodek, Horák – Špůr, Ondráček
vyloučení7:5
využití0:0
oslabení1:0
střely na branku36:26
zblokované střely11:8
hity10:10
vhazování33:29
diváci3928
Kladno: Godla – Nash, Austin, Kehar, Lakos, Barinka, Zelingr – Jágr (A), Stach, Zikmund – Valský, Machač, Réway – J. Strnad (C), Melka, Redlich – Hajný, T. Kaut (A), O'Donnell – O. Bláha.
Karlovy Vary: Bednář (36. F. Novotný) – Šenkeřík, Stříteský, Graňák (A), Plutnar, M. Rohan, Eminger, D. Mikyska – T. Rachůnek (A), Gríger, Flek – V. Polák, T. Mikúš, O. Beránek – Křemen, T. Knotek, Kohout – Koblasa, Skuhravý (C), Vondráček.

Komentář k utkání

Domácí se pokusili zaskočit západočeský výběr svižným tempem, ale Energie dorazila na kladenský let připravená, a tak se hra přelévala ze strany na stranu a šance na obou stranách postupně logicky přibývaly. Kovovou konstrukci domácí svatyně v dobré příležitosti orazítkoval po chvíli Tomáš Rachůnek, na což například odpověděl dobrým vnikem před Bednáře a rychlou střelou do horní poloviny branky šikovný Stach. V deváté minutě pak svůj hokejový um předvedla také ikona českého hokeje, Jaromír Jágr, který dostal přesnou bekhendovou přihrávkou do výborné pozice Stacha, ten však na druhé tyči puk do branky nenasměroval.

Právě ve chvíli, kdy se zdálo, že Kladno začíná mít na ledě převahu, dokázal Skuhravý vyslat do samostatného úniku Tomáše Vondráčka, který dostal puk pod kontrolu až zdánlivě příliš pozdě. Nakonec stačil po pohybu rameny pouze zkusit zasunout puk mezi brankářovy betony, avšak nějakým zázrakem kotouč nakonec přeskočil Godlův beton a Energie šla do vedení. Domácí pak dostali šanci na vyrovnání v podobě přesilové hry, ale nakonec dokázali krok srovnat až při plném počtu hráčů na ledě na obou stranách, když hostující obrana špatně přebrala hráče a Kaut našel na kruhu volného Brendana O´Donnella, který dělovkou na bližší tyč propálil Bednáře.

Rytíři si do druhého dějství odnášeli zbytek početní výhody za Beránkův prohřešek. Díky té si opět vytvořili převahu, z níž nakonec těžili v následujících minutách při obratu ve skóre, kdy tvrdou ranou od hrazení dostal Kladno poprvé do vedení zkušený bek Michal Barinka. Kladno však dál nepolevovalo a drželo karlovarské formace před Bednářovou brankou, z čehož musela dříve nebo později vyústit další branka. Skvělou individuální akcí jí zařídil Brendan O´Donnell, který využil opět špatného přebírání hráčů v podání soupeře a v jednu chvíli přejel z jedné strany hřiště na druhou, odkud nikým neatakován další tvrdou ranou prostřelil Bednáře podruhé v utkání.

Následně mohl Energii vrátit do zápasu v dobré pozici při přesilové hře Tomáš Rachůnek, ale v tomto utkání se mu bodovat zatím stále nedařilo. V ještě větší šanci o něco trestuhodněji však po chybě kladenské obrany selhal vzápětí tváří v tvář Godlovi Koblasa. Nezdar Západočechů ale podtrhlo až inkasování ve vlastní přesilovce, když Jan Bednář vyjetím z branky nabídl obrovskou šanci trefit se do prázdné branky Valskému, ten ještě selhal a branku z úhlu netrefil. Šanci na nápravu za svého spoluhráče však dostal ještě André Lakos, který už se nemýlil a prostřelil vracejícího se brankáře. Bednář byl po tomto propadnutí vystřídán v brankovišti Filipem Novotným. Závěr druhé třetiny připomínal trochu divoký západ, ale zběsilá přestřelka už další změny stavu nenabídla.

Energie věděla, že pokud chce bodovat, musí přijít rychlé snížení. Na jejím tempu to bylo vidět, ale vše zhatilo rychlé vyloučení Rachůnka. Následovalo pár drobných nevyužitých pokusů a hosté byli definitivně ze hry. Zápas se už se pak spíše jen dohrával, přičemž Kladno mělo vše pod kontrolou. S blížícím se koncem postupně Energie zkoušela ještě zatlačit a alespoň potěšit vlastní fanoušky. Podruhé v utkání například halou hosté rozezněli Godlovu branku. Střeleckou nemohoucnost nakonec Karlovy Vary přeci jen prolomily, když si necelé tři minuty před koncem přihrávku na Dávida Grágera před odkrytou branku v podání Petra Šenkeříka srazil do branky jeden z bránících hráčů. Energetici zkoušeli následně ještě kousat i ve vlastním oslabení, ale marně.

Ohlasy trenérů

David Čermák (Rytíři Kladno): V první třetině jsme si sice vytvořili tlak, ale zbytečně jsme Karlovarské pouštěli do přečíslení a jen díky Denisovi, který nás podržel, skončila třetina, jak skončila. Lepší jsme byli v té druhé, dali i góly a ve třetím dějství chtěli hru hlavně kontrolovat. Přesto jsme pár chyb udělali, zkušenější tým by si to pohlídal lépe.

Tomáš Mariška (HC Energie): Věděli jsme, že nás na užším hřišti čeká velmi silný soupeř. Ale připravili jsme se a vstup do zápasu jsme měli velmi dobrý. Z několikáté příležitosti jsme vytěžili branku, ale bohužel jsme třetinu nedohráli, když nás Kladno potrestalo za zbytečnou chybu. Aktivně jsme vstoupili i do druhé třetiny, a byť jsme měli dost šancí, prohráli jsme ji 0:3. Tam jsme ztratili celé utkání. V poslední části nám už domácí moc nedovolili, sice jsme snížili, ale zápas už byl pryč. Domácí byli bojovnější, efektivnější a my se musíme vrátit k našemu bojovnému hokeji.

Související články