HC Energie Karlovy Vary

Navzdory dohnané dvougólové ztrátě padla Energie v prodloužení

Energetici se po sérii venkovních zápasů představili na domácím ledě proti Hradci. Hosté si rychle vybudovali dvougólové vedení. Ve druhé třetině karlovarští ztrátu dohnali a srovnali na 2:2. Ve třetí dvacetiminutovce jsme se gólu nedočkali a zápas dospěl do prodloužení. V tom se prosadil Kevin Klíma a pro Hradec zařídil první výhru nad Energií v sezoně. Jediné dva góly za stranu domácích vsítil útočník Vojtěch Polák.
Tipsport extraliga, 23. kolo, pá 29.11.2019
Karlovy Vary
Mountfield HK
2:3p
0:2, 2:0, 0:0 - 0:1
Branky a nahrávky: 28. V. Polák (Plutnar), 31. V. Polák (Graňák) – 1. Smoleňák (M. Chalupa, Zámorský), 8. R. Pavlík (Dragoun), 61. Klíma (R. Pavlík).
Rozhodčí: Hodek, Micka – Ondráček, Gerát
vyloučení3:4
využití1:2
oslabení1:0
střely na branku30:29
zblokované střely2:7
hity4:3
vhazování35:35
diváci4068
Karlovy Vary: F. Novotný – Šenkeřík, Stříteský, Graňák (A), Plutnar, D. Mikyska, Eminger, M. Rohan – T. Rachůnek (A), Gríger, Flek – V. Polák, T. Mikúš, O. Beránek – Kohout, Raška I, T. Kubalík – Koblasa, Skuhravý (C), Vondráček.
Mountfield HK: Mazanec – Linhart, Zámorský, Šalda, F. Pavlík (A), Rosandić, Nedomlel, R. Pilař – Červený (A), Rákos, Vincour – M. Chalupa, Cingel, Smoleňák (C) – Perret, Koukal, Jergl – R. Pavlík, Dragoun, Klíma.

Komentář k utkání

Karlovarští nastoupili ve stejné sestavě, jako proti Litvínovu, akorát s jednou změnou mezi třemi tyčemi, místo Jana Bednáře naskočil Filip Novotný. Začátek utkání probíhal však stejně, hosté vsítili rychlou branku. Po necelé minutě hry kotouč doplachtil až za karlovarskou svatyni a vypadalo to, že se bude pískat zakázané uvolnění a energetici zvolnili. Sudí však nechali hru běžet, čehož využil Matěj Chalupa, který nabil kapitánu Radku Smoleňákovi, jenž zavěsil do odkryté svatyně. Domácí chtěli hned srovnat a nějaké šance měli, jenže to nebylo k ničemu. Naopak, v osmé minutě našel Michal Dragoun u levé tyče Radovana Pavlíka, druhý jmenovaný šťouchl do jedoucího kotouče a nasměroval jej s trochou štěstí za brankovou čáru.

Aby toho pro Energii nebylo málo, tak se po chvíli nechal za vysokou hůl vyloučit Matěj Stříteský. Hosté přesilovky však nevyužili a po návratu z trestné mohl skórovat právě karlovarský obránce, který se zhostil jedoucího puku a jel na Mazance sám, zakončoval však pouze do připravené lapačky hostujícího gólmana. Domácí se zvedli a začali na Mountfield tlačit. Vytvořili si několik velkých šancí, tu největší měli v závěru, když v přesilovce Jakub Flek několikrát dorážel nahozený kotouč, ani jeden z jeho pokusů nebyl úspěšný.

Energetici chtěli do druhé dvacetiminutovky pokračovat v tlaku, což se jim chvíli dařilo. Byli to ovšem hosté, kdo se postaral o první příležitost. Smoleňák se natáhl z mezikruží pro kotouč a vyslal na Novotného nepříjemnou střelu, ten ji však lapil. V páté minutě se naskytla domácím možnost přesilovky, kvůli hákování Daniela Rákose. Kýžená branka však nepřišla, přišel pro ně pouze trest za podrážení Dávida Grígera. Hra čtyři na čtyři gól nepřinesla a energetici šli na chvíli do oslabení. Z toho překvapivě dokázali gólově těžit. Vladimír Eminger mířil s pukem na bránu, z otočky nabil Polákovi doprava, ten ale poslal puk zpět, mezitím Mazanec vyskočil z brány, Emingerovu střelu zastavila obrana a kotouč v bráně skončil až po střele Vojtěcha Poláka mezi betony. Západočeši tlak ještě znásobili a vyplatilo se. V přesilovce se po parádní přihrávce Dominika Graňáka z první trefil podruhé v zápase Vojtěch Polák a srovnal stav. Hra se poté ustálila a moc akcí vidět nebylo.

Ve třetí části se hrál velmi vyrovnaný hokej. První větší šance přišly až ve 48. minutě, vše odstartoval Tomáš Kubalík, který trefil tyč. Chvíli nato mohl skórovat Tomáš Rachůnek, ten stál na konci karlovarské kombinace, trefil však jen beton připraveného Mazance. Za Hradec mohl dát gól Radovan Pavlík, jenž se ujel obraně, s jeho bekhendovým blafákem si ale Novotný poradil. Bylo vidět plno šancí, na ledě to mezi hráči také trochu vřelo. Tři minuty před koncem do Novotného najel Kevin Klíma a strhla se potyčka, rozhodčí však nevylučovali ani na jedné straně. Žádný gól jsme už neviděli a zápas tedy pokračoval do prodloužení.

Od začátku prodloužení měl navrch Hradec. Neuběhla ani minuta a hosté se mohli radovat. Kevin Klíma střílel zleva od modré a propálil Filipa Novotného a zařídil tím Mountfieldu výhru.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): „Mrzí mě náš vstup do utkání. Prvních osm minut za naší strany na ledě nebylo skoro nic, žádný pohyb, nasazení, bojovnost. Je to už podruhé za sebou, musíme si na to dávat pozor. Namůžeme takhle vstupovat do utkání a potom ztrátu dohánět. Na druhou stranu mě těší, že jsme se za stavu 0:2 dokázali do zápasu vrátit a dát kontaktní gól, pak se hra srovnala. Ve třetí části jsme měli více šancí ke skórování, abychom zápas zlomili na naší stranu, ale asi jsme si to nezasloužili za špatný vstup do utkání. Jsme rádi za každý bod, ale vstup do utkání byl opravdu špatný a doufám, že to už nebude opakovat. V Litvínově jsme nepřežili první střídání, teď druhé, tak doufám, že se bude takto posouvat a po novém roce už bychom měli zvládnout celé utkání. Upozorňovali jsme si na to, ale prostě jsme to nezvládli.“

Petr Svoboda (Mountfield HK): „Povedl se nám vstup do utkání a myslím, že potě byli karlovarští dole. Bohužel jsme ji naší nedisciplinovaností vrátili zpět do hry, trochu jsme polevili. Chvilku jsme tahali za kratší konec. Jsme rádi za dva body a také za to, že jsme se štěstím ustáli soupeřovy šance ve třetí dvacetiminutovce.“

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | so 30.11.2019

Plutnar: Začátky zápasů musíme zlepšit