HC Energie Karlovy Vary

Energetici ukázali šikovné ruce a proti Zlínu získali dva body

Po reprezentační přestávce se do zápasového rytmu Energie vrátila v domácím prostředí soubojem se zlínskými Berany. Ti však nechali chytře Energii vyčerpat na začátku mnoho sil a tuto fázi navíc přežili bez inkasování. A pak už si jen Berani počkali na svou šanci, která přišla ve druhé polovině utkání. Po druhé třetině vedli 2:0 a v té třetí chtěli zápas hlavně kontrolovat. Domácí ale nakonec i přes dvě neuznané branky v utkání nakonec dokázali vyrovnat, a tak muselo oba celky rozsoudit prodloužení, respektive samostatné nájezdy. V těch Energie opět uspěla a do tabulky si připsala za výhru další dva body.
Tipsport extraliga, 27. kolo, st 18.12.2019, KV Arena
Karlovy Vary
Zlín
3:2sn
0:0, 0:2, 2:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 42. T. Mikúš (Plutnar, Graňák), 58. Šenkeřík (Gríger, T. Rachůnek), rozh. náj. Gríger – 34. Claireaux, 38. M. Novotný (Dufek).
Rozhodčí: Hejduk, Kika – Pešek, Malý
vyloučení4:7
využití1:0
oslabení0:1
střely na branku39:29
zblokované střely21:6
hity5:3
vhazování49:35
diváci2889
Karlovy Vary: F. Novotný – Šenkeřík, Stříteský, Graňák (C), Plutnar, D. Mikyska, Eminger, M. Rohan – T. Rachůnek (A), Gríger, Flek – V. Polák (A), T. Mikúš, O. Beránek – Šafář, Raška I, Vondráček – Koblasa, Černoch, Kohout.
Zlín: Kašík – M. Novotný, Nosek (A), Freibergs, Ferenc, Žižka (C), Gazda, Buchta – Köhler, Fořt, Claireaux – Kubiš (A), Fryšara, J. Ondráček – Herman, Honejsek, Šlahař – Dufek, P. Sedláček, Okál.

Komentář k utkání

Zápas začal oboustranně trochu opatrněji, ale i tak se domácí díky přesnější kombinaci dokázali držet v útočném pásmu a Kašíka pravidelně prověřovali. Než uplynuly první tři minuty, slavili domácí domnělou první branku, když Kašík pustil za svá záda nejspíš ještě tečovanou střelu Černocha. Puk však zpomalil natolik, že než se doklouzal za brankovou čáru, stihl jej brankář ještě zachytit. Domácí se sice již radovali, ale sudí nakonec po konzultaci s videorozhodčím branku neuznal, jelikož kotouč do branky dojet nestihl.

Převaha Energie však dále nabírala na obrátkách a Kašík v brance střádal zákrok za zákrokem. Hostům mohla pomoci početní výhoda po přestupku Vondráčka, ale v té unikl po skvělém sólu mezi obránci Beránek, který byl faulován, a tak se síly na ledě vyrovnaly. Od té doby byl Zlín stále pod větším tlakem. Především během oslabení, kdy mizérii domácích v koncovce završila horní spojnice brankové konstrukce odkryté klece nastřelená Rachůnkem. I přes výraznou dominanci Energie, tak platil po první třetině nezměněný stav 0:0.

Druhé dějství bylo už daleko vyrovnanější a klidnější. Také Berani začali občasně vystrkovat své rohy. Několikrát také zahrozily, ale celkově šancí výrazně ubylo. Z této fáze hry dokázal zejména ve druhé půlce třetiny více vytěžit nenápadný Zlín, který se prosadil dokonce ve vlastním oslabení, když podcenili situaci Stříteský i brankář Novotný, který nechal Valentina Claireauxe, aby dojel puk a z úhlu jej zavěsil pod břevno Novotného svatyně. Vstřelená branka moravský celek nabudila a hosté začali mít na ledě herní převahu, z níž vzešel další zásah. Puk si na modré čáře srovnal bek Martin Novotný a tvrdou ranou propálil vše, co mu stálo v cestě. Snížit mohl do konce třetiny ještě rychle Černoch, ale zívající branku již v podstatě překonaného Kašíka svým pokusem nenašel.

Energie vůbec na nic nečekala a od prvních sekund ostřelovala Kašíkovu branku a kontaktního zásahu se dočkala velmi záhy. Střelu Plutnara tečoval Tomáš Mikúš a KV Arena zažila Deja Vu, když puk obletěl Kašíka a pomalu se klouzal ke vzdálenější tyči, u níž nakonec brankovou čáru tentokrát skutečně přejel. První vsítění dostalo Karlovarské na vlnu, a když Rachůnek objel branku a našel před ní Dávida Grígera, radovali se z vyrovnání. Jenže sudí šel situaci opět přezkoumat na video a zjistil, že branka byla ještě předtím zlínským brankářem posunuta, a tak opět domácí publikum sým výrokem zklamal. Následně domácí nevyužili dvojnásobnou početní výhodu a zdálo se, že jim trochu došla fantazie i dech.

Přesto mohl pět minut před koncem základní části znovu udeřit Gríger, kterého našel při brejku před prázdnou brankou, ale již příliš v úhlu, Flek. S domácím mužstvem to již vypadalo bledě, ale dvě a půl minuty před koncem v poměru hráčů na ledě 6:4 zavěsil puk do branky Petr Šenkeřík poté, co se přihrávka zpoza branky před ní proskákala se štěstím až k němu. Vyrovnání vdechlo domácím nový impuls a Zlín se o bod ke konci ještě hodně strachoval, nakonec jej ale dokázal udržet.

V prodloužení nabídl sudí Zlínským velkou šanci, když si nevšiml podražení v neprospěch Kohouta a trestal až jeho následnou vysokou hůl v pádu. Hosté ale v přesilové hře neuspěli a žádnou větší šanci už si posléze nikdo nevypracoval. Rozhodovat tak musely nájezdy, v nichž parádně vyšly blafáky Petru Koblasovi a Dávidu Grígerovi, jehož trefa byla vítězná. Z hostujících nájezdníků uspěl přesným bekhendem pouze Jakub Herman.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): My jsme čekali, že nás bude po pauze čekat těžký zápas, ale nepředpokládali jsme jej zase až tak těžký a složitý. Nenapadlo nás, že proti nám bude stát tolik nepříznivých a asi i rozhodujících momentů. Dvakrát nám nepřálo video, nevyužili jsme dlouhé početní výhody pěti proti třem a museli jsme pak další ubránit v prodloužení. Do zápasu jsme vstoupili dobře, vytvářeli jsme si šance i tlak, ale nedařil ose nám jich využít. Ve druhé třetině jsme dostali dva smolné góly a je ke cti našim hráčům, že ten zápas nezabalili. Řekli jsme si, že si ho vezmeme zpátky a přes všechny nepříznivé momenty jsme dokázali ještě získat dva body, které jsou pro nás nakonec při pohledu na vývoj cenné.

Robert Svoboda (PSG Berani Zlín): My jsme věděli, co nás tady čeká. Energie má dobrou sezónu a a doma jsou silní a úspěšní. My jsme měli nějaký plán, který se nám dařilo víceméně se štěstím držet. Domácí se nedostávali do žádného obrovského tlaku. My jsme si z ojedinělých šancí vytvořili ve druhé třetině slušný náskok, který jsme ovšem zase brzy ztratili. Šanci jsme měli ještě v početní výhodě v prodloužení, ale nakonec bod bereme.

Fotogalerie

Související články

A team HC Energie | st 18.12.2019

Chceme před Vánoci bodovat, hlásí Stříteský