HC Energie Karlovy Vary

Energie zvládla přestřelku v Pardubicích a potřetí v řadě zapisuje dva body

Divočina. Hokejisté karlovarské Energie začali v Pardubicích skvěle, když kontrolovali hru a ve 21. minutě vedli již 3:0. Jenže pak přišel výpadek, Pešoutova družina odevzdala Dynamu vedení a rázem to byli Západočeši, kteří museli dotahovat ztrátu 3:5. Energetici ukázali svou sílu, na první pohled pokažené utkání dotáhli až do prodloužení, kde vystřelil bonusový bod Ondřej Beránek. Premiéru v extralize zažil gólman Adam Horák, jenž ve 35. minutě střídal mezi třemi tyčemi Filipa Novotného.
Tipsport extraliga, 28. kolo, pá 20.12.2019
Pardubice
Karlovy Vary
5:6p
0:2, 4:1, 1:2 - 0:1
Branky a nahrávky: 24. Tybor (Mandát), 24. Mikuš (Poulíček, Látal), 33. Machala (Látal, Poulíček), 35. Mandát (J. Zdráhal, Kusý), 41. Kusý (J. Kolář) – 1. T. Rachůnek (Gríger, Stříteský), 7. V. Polák (Eminger), 22. V. Polák (Flek), 52. Raška I (T. Mikúš), 59. T. Rachůnek (Flek, Šenkeřík), 61. O. Beránek (Šenkeřík, Stříteský).
Rozhodčí: ina, Svoboda – Kajínek, Rampír
vyloučení2:3
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku36:28
zblokované střely20:11
hity7:6
vhazování39:29
diváci6504
Pardubice: Kacetl (22. Kantor) – J. Kolář, Ivan, Eklund, T. Voráček, Mikuš, J. Zdráhal, Nedbal – Mandát, R. Kousal, Tybor – Harju, R. Vlach, D. Kindl – Machala, Poulíček, Látal – M. Beran, Pochobradský, Kusý
Karlovy Vary: F. Novotný (35. Horák) – Šenkeřík, Stříteský, Graňák, Plutnar, D. Mikyska, Eminger, M. Rohan – T. Rachůnek, Gríger, Flek – V. Polák, T. Mikúš, O. Beránek – Raška I, Skuhravý, Vondráček – Koblasa, Černoch, Kohout

Komentář k utkání

Již po osmadvaceti vteřinách projel domácí obranou karlovarský Tomáš Rachůnek, dostal se až před Kacetla, podél jehož betonu zasunul puk do sítě. O chvíli později byl špatný start Pardubic do zápasu ještě umocněn. Ve stejném čase putovali za katr dva hráči Dynama, dvojnásobnou přesilovou hru sice Energie přímo využít nedokázal, přesně s návratem obou hokejistů však po výstavním pasu Emingera prostřelil Kacetla Vojtěch Polák.

I Pardubičtí měli v prvním dějství slušné příležitosti na snížení nepříjemného manka, velkou šanci Tybora ale zlikvidoval pozorný Novotný. Ještě hůře bylo minutu po začátku druhého dějství, kdy domácí jedničku vyhnal z brankoviště druhou trefou v zápase Vojtěch Polák. Krátce po třetí karlovarské ale odstartoval velkolepý comeback domácího Dynama.

Do rozmezí čtyřiačtyřiceti vteřin vměstnali své branky Radoslav Tybor a Juraj Mikuš, kteří ve 24. minutě vrátili pardubický výběr zpět do zápasu. Rozjeté Dynamo šlo hladově za vyrovnáním, na úspěch nemuselo čekat ani příliš dlouho. Poulíčkovu dobrou práci v útočné třetině přetavil ve vyrovnávací branku Ondřej Machala, jehož střela do poloprázdné branky vynesla stav 3:3! Pět minut před koncem dokonal skvostnou druhou třetinu Jan Mandát, jehož šťastná teč znamenala dokonání obratu a poprvé v zápase poslala Dynamo do vedení. Pardubice může mrzet jen fakt, že vinou zranění přišly v průběhu druhé třetiny o Roberta Kousala i Ondřeje Machalu.

Otřeseným Karlovým Varům nepomohla ani druhá přestávka, krátce po návratu z kabin totiž náhradní brankář Adam Horák znovu inkasoval. Třetí trefu v sezoně vsítil Denis Kusý, který po přejezdu modré čáry poslal kotouč neomylně do horní poloviny branky Energie. Kdo si podruhé v utkání myslel, že je hotovo, mýlil se znovu. Karlovarští zbraně nesložili a v závěru zápasu vyrovnali.

Nejprve prostřelil střídajícího Kantora Adam Raška, úspěšnou dorážkou následně srovnal hektický duel Tomáš Rachůnek. Za stavu 5:5 tak zápas došel až do prodloužení, které ale mělo trvání jen patnáct vteřin. To pardubické obraně ujel nikým nehlídaný Ondřej Beránek, jenž svižnou střelou mezi betony přestřelku definitivně ukončil.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (HC Dynamo Pardubice): „Tak já mám to hodnocení úplně opačné. My jsme se taky samozřejmě připravovali na Vary, že momentálně jsou v pohodě, rychle otáčí hru, jsou sebevědomí, silní na kotouči, dobří v zakončení. Nicméně do utkání jsme vstoupili špatně, v prvním střídání gól, na konci páté minuty nesmyslné dva fauly a dvouminutová dvojnásobná přesilovka. Byť už ten gól padl jak naši hráči skočili na led, tak přesto jsme tam byli ještě ve třech, z toho jsme dostali druhou branku. To nás samozřejmě sundalo, hosté přidali třetí a zdálo se, že o osudu zápasu je pomalu rozhodnuto. Pak zase naopak kluci ukázali, že určitá síla v tom mužstvu je. Ve druhé třetině po první brance naši kluci zlepšili pohyb, důraz, hned se to samozřejmě odrazilo na hře a zápas jsme otočili v náš prospěch. Když jsme přidali pátou branku, tak jsme pořád apelovali na hráče, že ještě není nic rozhodnutého, že Vary minule vyrovnaly při power play, nicméně jsme udělali chybu ve středním pásmu, Vary daly kontaktní gól a v závěru se jim při power play podařilo znovu vyrovnat a definitivně jsme zápas ztratili hned na začátku prodloužení, kdy jsme nepokryli hráče na ose, byli za pukem a pustili ho do samostatného nájezdu. Samozřejmě v dané situaci je pro nás bod málo. Informace k Robertu Kousalovi a Ondřeji Machalovi zatím nemáme, jsou v péči lékařů a stav nám sdělí nejpozději zítra ráno.“

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): „Připravovali jsme se na to, že Pardubice jsou v domácím prostředí hodně nebezpečné a jsou velmi silné do útoku. Byli jsme rádi za to, jak jsme vstoupili do utkání, protože si myslím, že jsme měli velmi dobrý pohyb a byli jsme rozhodně aktivnější, nebezpečnější a vytěžili jsme z toho tři branky. Ale bohužel jsme si ve druhé třetině naší lehkovážností nechali dát kontaktní branku, domácím narostli křídla a ukazovali přesně tu ofenzivní sílu, na kterou jsme se připravovali. Letos jsem to ještě neudělal, ale teď to udělám. Smekám klobouk před naší kabinou, jak to naše mužstvo zvládlo, vrátilo se do zápasu a byli jsme silní v hlavách a věřili jsme tomu, že si to utkání vezmeme zpátky. Myslím si, že jsou pro nás dnes body velmi cenné.“

Související články